Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 92

Temat: Wibracje przy przyspieszaniu

ZBANOWANY Znawca
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    A.R 159 Ti 2.0 16V 2010r

Domyślnie

Nie wiem czy nie można tego podciągnąć jako wadę ukryta. Rękojmi czy cos takiego. Gdzie to kupiłeś od chłopa czy w komisie?

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    alfa 159 1,9 jts

Domyślnie

prywatny wlasciciel

ZBANOWANY Znawca
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    A.R 159 Ti 2.0 16V 2010r

Domyślnie

Kurde musiałbyś poczytać o tym jak to wyglada

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    alfa 159 1,9 jts

Domyślnie

wiesz mnie sie to auto bardzo podoba i chce je zrobic doprowadzic dobrego stanu tylko nie chce zaplacic 10 tys za cos co moze jest totalnie nie potrzebne a ze moja wiedza mechaniczna to jest zart wiec moga mi powiedziec ze trzeba wymienic silnik i nie bede sam w stanie tego zweryfikowac

ZBANOWANY Znawca
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    A.R 159 Ti 2.0 16V 2010r

Domyślnie

Dlatego musisz znaleźć rzetelnego mechanika.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Gdyby to był problem np. skrzyni biegów, to musiałbyś udowodnić sprzedającemu, że wiedzial o problemie, w przypadku dwumasy czy sprzęgła, nikt Ci na to nie da rekojmi, bo to są elementy, które się zużywają.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR159SW 1.75TBi, AR147 1.6ECO, BMW E21 M42B18

Domyślnie

Cytat Napisał yaniq Zobacz post
    Gdyby to był problem np. skrzyni biegów, to musiałbyś udowodnić sprzedającemu, że wiedzial o problemie, w przypadku dwumasy czy sprzęgła, nikt Ci na to nie da rekojmi, bo to są elementy, które się zużywają.
    To zależy [MENTION=89137]yaniq[/MENTION]. Elementy, które podlegają zużyciu też obejmuje rękojmia. Jeśli da się udowodnić, że poprzedni właściciel powiedział / napisał, że sprzęgło/rozrząd czy inna rzecz jest wymieniona to już pod rękojmię jak najbardziej podlega. Niemniej jest trochę zabawy.

EDIT:
    Pewnie i tak w umowie jest zapis wyłączający rękojmię. Zwykle prywatni sprzedawcy tak robią, a zwłaszcza jeśli wiedzą coś czego nie chcą przekazać kupującemu . Wtedy też jest opcja na rękojmię ale bardzo ciężka do udowodnienia.
    Ostatnio edytowane przez master_tychy ; 02-08-2023 o 09:49

Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Co prawda, przy zdecydowanie większej liczbie zawierania umów "Kupna/Sprzedaży, pojazdów", byłem "akuszerem", niż jej stroną, bo przywiązuje się do samochodów, nie traktując ich jedynie, jako wozidła przeznaczonego do przemieszczenia się z punktu "A" do punktu "B", ale nigdy nie widziałem tego typu zapisu w umowie, co oczywiście nie oznacza, że takowa nie może się zdarzyć, bo jak w każdej "umowie cywilno - prawnej", to strony ustalają jej treść i poza zapisami wymaganymi prawem oraz klauzulami abuzywnymi, można w niej napisać dokładnie wszystko, włącznie z tym, że np. jest pełen poziom płynu w zbiorniku spryskiwacza, bo niby dlaczego nie?

P.S.
    Przechodząc do kwestii dywagacji czysto akademickich, kupujący, żeby wykazać zużycie sprzęgła, musi je rozebrać, a więc pozostawić znak jego demontażu, a więc sprzedający może twierdzić, że kupujący miał czas na to, żeby je rozebrać, wymontować sprawne i założyć zużyte, a to sprawne wykorzystać do innego samochodu, albo zwyczajnie sprzedać, ale to, jak pisałem, dywagacje czysto akademickie, które najczęściej rozstrzygają sądy.

Żeby było jasne, nie jestem handlarzem i nigdy nim nie byłem, a jedyne 2 samochody, które sprzedałem, użytkowałem przez wiele lat, z czego pierwszy z nich rozbiłem, ratując życie psa, który wbiegł mi wprost pod koła - dla, co bardziej wrażliwych, pies przeżył i wyszedł z tego zdarzenia bez najmniejszego szwanku, za to właścicielowi, mało brakowało, przeprowadziłby szybki zabieg stomatologiczny, natomiast drugi sprzedałem, bo "napaliłem się na AR 146" i już przy Alfie zostałem do dzisiaj
    Ostatnio edytowane przez yaniq ; 02-08-2023 o 10:03

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR159SW 1.75TBi, AR147 1.6ECO, BMW E21 M42B18

Domyślnie

Wystarczy umieszczenie nawet czegoś takiego: "Kupujący oświadcza, że poznał przez zakupem stan techniczny pojazdu" lub
    "kupujący oświadcza, że stan techniczny pojazdu jest mu znany i kupuje go w takim stanie, w jakim on się znajduje".
    A to już w ogóle: "Kupujący oświadcza, że nabywa pojazd w takim stanie technicznym, w jakim aktualnie się znajduje i z tego tytułu nie będzie zgłaszał żadnych roszczeń do sprzedającego".

Tak jak pisałem, całkiem to rękojmi nie wyłącza ale później jest zdecydowanie trudniej.

[MENTION=89137]yaniq[/MENTION], jasne że takie kwestie to już tylko sąd będzie rozstrzygać. Słowo przeciwko słowu. Ten kto bardziej uprawdopodobni wygra.
    Ostatnio edytowane przez master_tychy ; 02-08-2023 o 10:06

Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Nie, taka klauzula nie wystarczy - porozmawiaj z prawnikami, to wytłumaczą Ci dlaczego i czym są "wady ukryte", albo np. uzdrawianie skrzyni biegów trocinami.

W Polskim, ale chyba w żadnym innym prawie, nie ma 100% mechanizmów zabezpieczających strony umowy cywilno - prawnej, zwłaszcza tej dotyczące zakupu/sprzedaży czegoś tak skomplikowanego jak pojazd, po prostu takich nie ma - kupujący może potwierdzić wyłącznie to, o czym został poinformowany, co widzi, albo co jest w stanie sprawdzić, przed dokonaniem zakupu, a sprzedający nigdy nie ma pewności, że kupujący, w ciągu jednego dnia, nie wymieni np. skrzyni biegów na jakiś złom i będzie się domagał zwrotu pieniędzy - żeby było jasne, skrzynię biegów podałem jako przykład, bo może to dotyczyć np. felgi, którą kupujący pognie jadąc do domu i wpadając w dziurę na jezdni.
    Ostatnio edytowane przez yaniq ; 02-08-2023 o 10:11