• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Przeładowanie turbo

• Autor wątku Autor wątku Dale
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Dale

Nowy
Auto
Fiat Stilo 1.9 JTD 8v 115KM
Co może powodować takie zachowanie, że po wciśnięciu gazu do deski turbo pompuje aż do okolic 2,5 bara, trzyma tak kilka sekund po czym spada do 1,9 bar rośnie do 2,3 bar i tak faluje. Oczekiwane ciśnienie według MES powinno być 2,15 bar. Przez ostatnie 10 tyś km dwa razy wywaliło mi błąd przeładowania, ale nigdy dwa razy z rzędu.

Przeczyściłem zaworek overboost i map sensor - bez zmian, sprawdziłem wężyki podciśnienia, szczelność gruszki - jest ok. Podpiąłem do gruszki końską strzykawkę i patrzyłem czy geometria się nie zacina - też jest ok. Czyżby turbo zdychało?

Problem jest taki, że w momencie gdy turbo nabije te 2,5 bar auto mocno zakopci na czarno, gdy ciśnienie zostanie zredukownane kopcić przestaje. Wydaje mi się że geometria powinna szybciej reagować. Próbowałem nawet regulować w tym celu sztangę turbiny, udało mi się co prawda zlikwidować przeładowanie (więc geometria chyba działa), ale kosztem potwornej turbodziury. Może z tym zaworkiem overboost coś jest nie tak mimo czyszczenia?

Amortyzatory
Powrót