• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Alfa 159 straszny pisk spod maski.

• Autor wątku Autor wątku mar0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

mar0

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 sportwagon 1.9 JTDm 120km
Siemka!

Od jakiegoś czasu zaczął mi się wydobywać straszny pisk spod maski. Moje pierwsze podejrzenie to jakiś pasek, natomiast wszystkie paski są w dobrej kondycji. Następnie po zagłębieniu się w tematy na forum doszedłem do wniosku, że być może jest to szpilka kolektora. Natomiast nie zauważyłem jakiegoś okopcenia poza jednym elementem. Z mechaniki jestem trochę zielony, więc prosiłbym o jakąś pomoc co to może być.
Dodam, że właśnie stamtąd wydobywa się okrutny pisk i okopcenie. Jakieś rady?

Załączniki

• alfa 1.jpg
    alfa 1.jpg
    43.1 KB · Wyświetleń: 24
  • alfa 2.jpg
    alfa 2.jpg
    41.4 KB · Wyświetleń: 26
Nie są to okolice egr u?

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Właśnie to jest bardziej po prawej stronie silnika patrząc od zderzaka. Egr nie jest bardziej z tyłu?

Tam już chyba było spawane tak mi się wydaje na zdjęciu, może być pęknięty kolektor wydechowy.

właśnie to tak wygląda jak na spawane, pewnie ktoś miał to samo i stwierdził, że lepiej zaspawać niż wymienić :)

I mało kto pospawa kolektor tzn pozpawa ale z reguły i tak pęka

Amortyzatory
Powrót