Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Radio navi - ekran nie wyłącza się do końca przy niskich temperaturach

  1. #1
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    07 2022
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 150km
    Postów
    4

    Domyślnie Radio navi - ekran nie wyłącza się do końca przy niskich temperaturach

    Witam,

    Czy ktoś spośród Forumowiczów spotkał się z podobnym problemem do mojego? Otóż od pierwszej jesieni po zakupie mojej 159tki zauważyłem że przy niskich temperaturach oraz nienagrzanym aucie radio (z navi) nie wyłącza się do końca. Problem znalazłem gdy po 2 dniach postoju w temperaturze dziennej 8-10 stopni zaskoczył mnie rozładowany akumulator i zacząłem szukać przyczyny. Po wyłączeniu zapłonu radio przygasa, czerń ekranu płynnie schodzi do środka, na środku pojawia się cienka (~1px) pionowa linia po całej szerokości ekranu i ze strony radia słychać charakterystyczne "cykanie" (1 cyknięcie na sekundę), tak jakby coś chciało wygasić ekran do końca ale nie mogło. Po takim incydencie radio nie włącza się automatycznie po włożeniu kluczyka/ponownym naciśnięciu przycisku start, nie reaguje na ręczną próbę włączania naciśnięciem gałki radia. Włącza się dopiero przy odpalaniu silnika. Sytuacja będzie się powtarzać dopóki auto się nie nagrzeje.

    Sytuacja powtarza się bez względu na:
    - ręczne wyłączenie radia przed wyłączeniem zapłonu
    - brak/obecność płyty w odtwarzaczu/zmieniarce

    Sytuacja w zasadzie nie miała nigdy miejsca po podróży pozwalającej się autku trochę nagrzać.

    Sprawdziłem błędy przy pomocy FES oraz Alfa OBD ale nic nie znalazłem.

    Model: 159 SW 1.9 JTDM 150km 2006r.

    Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki, serwisy elektroniczne i car audio rozkładają ręce. Jedynym rozwiązaniem jest jazda z wyjętym bezpiecznikiem F23 dopóki temperatura na zewnątrz nie wzrośnie powyżej 10*C

  2. #2
    Użytkownik Świeżak Avatar Krwiaczek
    Dołączył
    02 2016
    Mieszka w
    Libiąż
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sw FL//Alfa Romeo 159 Sw
    Postów
    47

    Domyślnie

    Masz seryjne radio czy z, Androidem?

    Wysłane z mojego RMX3474 przy użyciu Tapatalka

  3. #3
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    07 2022
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 150km
    Postów
    4

    Domyślnie

    Cytat Napisał Krwiaczek Zobacz post
    Masz seryjne radio czy z, Androidem?

    Wysłane z mojego RMX3474 przy użyciu Tapatalka
    Radio jest seryjne, z tego co wiem w samochodzie nie było nic robione od strony audio. Radio + Nawigacja + Telefon, bez Blue&Me, identyczne jak na zdjęciu poniżej (poglądowe z internetu):

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	radio.jpg
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	100.8 KB
ID:	288561
    Ostatnio edytowane przez DamianH ; 20-11-2023 o 21:36

  4. #4
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    07 2021
    Auto
    Alfa 159 sportwagon 1.9jtdm 8v
    Postów
    224

    Domyślnie

    Cytat Napisał DamianH Zobacz post
    Radio jest seryjne, z tego co wiem w samochodzie nie było nic robione od strony audio. Radio + Nawigacja + Telefon, bez Blue&Me, identyczne jak na zdjęciu poniżej (poglądowe z internetu):

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	radio.jpg
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	100.8 KB
ID:	288561
    Ja np miałem rzeźbę we wtyczkach. Ktoś wcześniej wyrzucił Blue&Me i nawet zamienione stałe 12V z tym po stacyjce miałem

Podobne wątki

  1. [Giulietta] Przy niskich temperaturach silnik gubi zapłon. MultiAir do wymiany?
    Utworzone przez Nibi w dziale MiTo/Giulietta
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 19-03-2019, 10:17
  2. [159] Podwyższone obroty w niskich temperaturach 2,0 cdti
    Utworzone przez Amoath w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 17
    Ostatni post / autor: 20-12-2018, 10:23
  3. [159] Odpalanie silnika przy niskich temperaturach
    Utworzone przez stuntmachine w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 29
    Ostatni post / autor: 13-10-2015, 19:21
  4. [159] Przy niskich temperaturach skrzypi przy zmianie biegu
    Utworzone przez b0b3k w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 14-03-2014, 08:54
  5. Brak turbo przy niskich temperaturach 1.9 M-Jet
    Utworzone przez konrad86 w dziale 156
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 17-12-2010, 17:31

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory