Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: AR 159 JTDM Problem z odpalaniem na ciepłym silniku - walczę już 3 lata

  1. #1
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    12 2017
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 150 KM
    Postów
    7

    Domyślnie AR 159 JTDM Problem z odpalaniem na ciepłym silniku - walczę już 3 lata

    Witam,

    Mam problem od ok 3 lat z odpalaniem Alfy 159 1.9 JTDM 150KM. Dzieje się to tylko na ciepłym silniku. Wcześniej było co jakieś 15 odpalanie,teraz nagminnie.

    Trzęsie całym autem, zapala się check engine, tak jakby chodziła na rozruszniku, na 2-3 garach, i gaśnie - wskazówka obrotomierza wychyla się. Po 2-giej, 4-tej próbie odpala bez problemu.

    Jak odpali jedzie, przyspiesza idealnie, nie szarpie.
    Na zimnym silniku nigdy ten problem się nie pojawił choć trochę z oporem startuje. Po podłączeniu kompa nie pokazuje błędów. Auto serwisowane u znanego mechanika pod Warszawą P..Gar.... mówię mu już od ponad 2-ch lat. Koleś rozkłada ręce, twierdzi że nie wie co jest (szkoda bo przez tyle lat trochę kasy zostawiłem u niego). Myślę, że nie chce mu się szukać albo słaba wiedza i sprzęt.
    Ostatnio wymienione na ślepo i problem nie rozwiązany
    czyszczony układ paliwowy 2x, czujnik położenia wału, zawór EGR


    Diagnoza 6 różnych warsztatów ocenianych min 4,5 ****:

    - zacząłbym od czujnika temperatury cieczy chłodzącej
    -wina czujnika położenia wału (wymieniony na ślepo nic nie dało)
    - sterownik świec
    - na 90% rozrusznik
    - sprawdzić wiązkę, cewkę wtryskiwaczy
    - sprawdzić połączenie masy od akumulatora
    - elektronik samochodowy - nic nie znalazłem, nie mam schematów

    Prośba o podpowiedź co może być powodem. Sporo kasy włożyłem w naprawy i szkoda oddać na złom ale nie da się jeździć chyba, że ostygnie to zapali bez problemu.

    Może znacie dobrego mechanika w Warszawie lub okolicy który rozwiązałby problem nie wymieniając połowy osprzętu na chyba to będzie...

    Podgląd na filmiki :
    youtube . com/shorts/xdADRUk54_4
    youtube . com/shorts/sE817cn_G28

  2. #2
    Użytkownik Maniak resoraków
    Dołączył
    01 2014
    Mieszka w
    Chojnice
    Auto
    159 i 75
    Postów
    881

    Domyślnie

    Czujnik ciśnienia na listwie pokazuje bzdury? Sprawdź zadane i oczekiwane ciśnienie.

    Rozrusznik za wolno kręci? Wsadź rozrusznik od 2.4

    Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

  3. #3
    Użytkownik Świeżak Avatar Pawel13
    Dołączył
    12 2017
    Mieszka w
    SZA
    Auto
    Alfa Romeo 159 3.2 JTS Q4 Ti
    Postów
    113

    Domyślnie

    Mi to trochę wygląda jakby pompa wysokiego ciśnienia albo wtryskiwacze niedomagały...
    Na początek podobnie jak mój przedmówca sugerowałbym sprawdzić ciśnienie paliwa.
    Ale też, na tym filmie (co prawda mówią o VAGu - ale zasada może być taka sama) mówią o zbyt wolnych obrotach czyli problem na linii akumulator - rozrusznik i aby to sprawdzić można odpiąć czujnik temperatury cieczy i sprawdzić czy się poprawi.

  4. #4
    Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Dołączył
    07 2012
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159
    Postów
    13,768

    Domyślnie

    Temat wielokrotnie wałkowany na forum.
    W wielu przypadkach winna była niedomagająca już pompa wysokiego ciśnienia.

    - - - Updated - - -

    Zapala checka i nie zapisuje błędu?? Nieprawdopodobne.
    Czy auto jest po chip tuningu/usuwaniu DPF czy innej modyfikacji oprogramowania?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

  5. #5
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    12 2017
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 150 KM
    Postów
    7

    Domyślnie

    witam
    Alfa nie miała chip tuningu/ DPF też od nowości, przebieg oryginalny ok. 215 tys km. Z tą awarią jeżdżę już ponad 3 lata ok 30.000 tys km.
    Ostatnio edytowane przez juro04 ; 11-12-2023 o 11:18

  6. #6
    Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Dołączył
    07 2012
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159
    Postów
    13,768

    Domyślnie

    Jeśli uruchamiasz silnik z wciśniętym pedałem sprzęgła, to uruchamianie silnika nie ma w zasadzie nic do uszkodzenia sprzęgła.

    Fabrycznie bez DPF? Rarytas ������

    Końcówka posta dość zabawna.
    Ogólnie jeśli chcesz nadal walczyć z autem, to ja bym nie szukał cudotwórców.

    Czy ktoś sprawdzał ciśnienie paliwa w momencie, gdy auto nie odpala?

    Posiedź na forum, poczytaj. Może wystarczy wymienić pompę HP, może regulator ciśnienia paliwa odwala (zwykle potrafi na zimnym, ale kto jest jasnowidzem w tym przypadku), może czujnik ciśnienia paliwa. Ja bym szedł w tej kolejności. Profesjonalny serwis skasuje sporo PLN za diagnostykę, a nie przyniesie ona pewnie rezultatu. Jeśli zlecisz po prostu wymianę komponentu, na pewno zaoszczędzisz.
    Niestety diagnostyka diesla zwykle nie jest prosta i oczywista.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

  7. #7
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    12 2021
    Auto
    alfa 159&147
    Postów
    28

    Domyślnie

    Próbowałeś odpalić z odpiętym czujnikiem temperatury?

    Wysłane z mojego M2006C3MNG przy użyciu Tapatalka

  8. #8
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    12 2017
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 150 KM
    Postów
    7

    Domyślnie

    w poniedziałek prowadzę ją do mechanika, niech kombinuje

  9. #9
    Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Dołączył
    07 2012
    Auto
    Volvo S60 D5 R-design/ Peugeot 308 T9
    Postów
    2,505

    Domyślnie

    Przede wszystkim szukałabym problemu z ciśnieniem paliwa.
    Można również zaryzykować z leczeniem objawów - rozrusznik od 2.4 i podniesienie dawek startowych.

    Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

  10. #10
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    12 2021
    Auto
    alfa 159&147
    Postów
    28

    Domyślnie

    Ciekawe jak z ustawieniem rozrządu, może jest przestawiony, ścięty klin na dolnym kole rozrządu?

    Wysłane z mojego M2006C3MNG przy użyciu Tapatalka

Podobne wątki

  1. 1.9JTD Problem z odpalaniem na ciepłym silniku
    Utworzone przez matys_1991 w dziale 156
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 16-11-2022, 22:29
  2. [33] boxer - problem z odpalaniem na ciepłym silniku
    Utworzone przez coachu w dziale 33/164
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 09-03-2019, 18:50
  3. [156] 1.8 t.s 144km problem z odpalaniem na ciepłym silniku
    Utworzone przez Alfa156bb w dziale 156
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 17-09-2018, 19:26
  4. [159] Problem z odpalaniem przy średnio ciepłym silniku :( POMOCY !
    Utworzone przez kawon w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 21-02-2017, 17:37
  5. [159] Problem z odpalaniem na ciepłym silniku
    Utworzone przez Mikas89 w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 26
    Ostatni post / autor: 05-04-2016, 19:25

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory