Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Awaria turbiny

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm Automat

Domyślnie Awaria turbiny

Cześć Pany,

podejrzewam awarie turbiny. W trasie jadąc szarpnęło lekko autem, poszedł biały dymek i turbina przestała podnosić - totalne zero nonstop plus dziwny dźwięk jakby buczała czasem turbina. W MES'ie brak błędów, ALE ciśnienie zadane totalnie rozjeżdza się z rzeczywistym. Zadane podczas testu rośnie, a rzeczywiste wprost proporcjonalnie maleje w barach - powalone co?
    100% turbina?

Potrzebuje tylko od Was potwierdzenia, bo czas szukać mechanika z dobrymi terminami i kwotami

Użytkownik Rowerzysta Avatar majkelmu
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    była alfa romeo 145 1,6 TS '00, jest Alfa Romeo 159 SW 2.0JTDm

Domyślnie

Najpierw posprawdzaj czy nie masz dziury w dolocie

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Oddałem do mechanika i faktycznie uszkodzona turbina, w ogóle nie trzyma geometrii.

Gorsza wiadomość to taka, że coś przez nią przeleciało... Wyłapali uszkodzoną rurę dolotu przy rezonatorze powietrza i że niby kawałek plastiku mógł przelecieć przez turbinę, ale wątpie że aż takie szkody mogłaby zrobić. Dzisiaj zakłądają mi zregenerowane turbo i zobaczymy wtedy. Natomiast mam pytanie:

Co oprócz klap wirowych czy np. blaszki zaślepki egru może przelatywać przez turbine, co się może urwać żeby narobić szkód? Czy coś takiego jeszcze jest?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Raczej tylko klapka. Zaślepka EGR powinna być z grubej kwasówki, wtedy nie ma szans, że ulegnie uszkodzeniu.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Kochane forum jesteście moją ostatnią nadzieją!
    Szewskiej pasji dostaje ze swoją 159 1.9 JTDM 16V. Padła mi 3 tygodnie temu turbina na autostradzie, ewidentnie. Brak mocy, lekki dymek, turbo nie wstaje czyli standardowo. Nie miałem siły się z tym męczyć więc oddałem samochód do mechanika i uwaga zaczynają się jaja:
    Samochód dostał zregenerowaną turbinę, część dolotu od rezonatora powietrza, uszczelki czyli cały osprzęt konieczny przy wymianie turbiny włącznie z olejem i filtrami. Pojechałem sprawdzić mechaników, bo powiedzieli że turbina ładnie pracuje, natomiast nie ma pełnej mocy. Zalecili czyszczenie chemiczne DPF'a, mimo że komp pokazywał 22% zatkania z adnotacją "niezatkany". Po wymianie turbiny, ale jeszcze przed czyszczeniem DPF'a, przejechałem się samochodem i miał super moc, zrobiłem dosłownie kilometr i nagle turbo odcięło totalnie, wskazówka stoi, brak mocy. Doszedłem do wniosku, że może ja się gdzieś myle, i wchodzi w tryb awaryjny przez tego DPF'a, więc oddałem im do czyszczenia.
    Przyjeżdzam do nich dzisiaj, mówią że moc idealnie wróciła, wsiadam do auta odpalam i znowu to samo. Raz jak się odpali to ma full mocy, raz wskazówka w ogóle nie wstaje a samochód się ślimaczy. Zero dziwnych dzwięków, zero szarpania, dymienia, nic.
    Na świeżo obecnie dodatkowo wsadzony jest czujnik overboost, czujnik doładowania tzw. mapsensor na kolektorze, wymienieli mi jeszcze czujnik ciśnienia spalin.... i nadal wielki C***J. Turbo raz wstaje, a raz nie.
    To że z nimi mam już na pieńku to swoją drogą, ale kończą mi się pomysły co do naprawy tego samochodu, i tym mechanikom jeśli można ich tak nazwać też. EGR zaślepiony, z resztą zawsze był i nie powodował żadnych objawów.
    Miał ktoś z tym styczność, zaraz wymienie cały silnik i dalej będzie dupa...

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    była 156 1,8TS, jest 159 2,4 200 KM

Domyślnie

Cytat Napisał bxdoka Zobacz post
    ciśnienie zadane totalnie rozjeżdza się z rzeczywistym. Zadane podczas testu rośnie, a rzeczywiste wprost proporcjonalnie maleje
    Cytat Napisał bxdoka Zobacz post
    Turbo raz wstaje, a raz nie.
    Dziura w przewodzie między turbiną a interkulerem. Albo ta "nowa" turbina to złom i zaciera sie w niej zmienna geometria.