[159] Silnik 159 1.8 MPI

• Autor wątku Autor wątku Jacuk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Jacuk

Nowy
Auto
159 1.8 mpi
Cześć wszystkim,

Muszę w moim samochodzie wymienić silnik (albo samochód na złom).
Moje pytanie jest następujące, czy pasuje każdy z18xer? tj. z Opla czy Chevroleta?
Oplowskich są setki na portalach, w przeciwieństwie do Alfowskich.

Bardzo dziękuję za pomoc!

Silnik wydaje się taki sam, jakby tylko była inna zaślepka na cewkę, ale pewności nie mam. Generalnie części pasują z opli.

Do przełożenia na pewno będzie koło pasowe z pompy wody, bo w Alfie jest podwójne i napędza pompę wspomagania. Pokrywę zaworów przełożysz jeszcze, żeby była z Alfy :) Reszta raczej 1:1, bo części kupowałem zawsze do Opla i jeszcze się nie zdarzyło, żeby coś nie pasowało.
Co się stało z silnikiem? Może lepiej dać do remontu swój i wiedzieć czym się jeździ niż pakować w ciemno używkę?

Do przełożenia na pewno będzie koło pasowe z pompy wody, bo w Alfie jest podwójne i napędza pompę wspomagania. Pokrywę zaworów przełożysz jeszcze, żeby była z Alfy :) Reszta raczej 1:1, bo części kupowałem zawsze do Opla i jeszcze się nie zdarzyło, żeby coś nie pasowało.
Co się stało z silnikiem? Może lepiej dać do remontu swój i wiedzieć czym się jeździ niż pakować w ciemno używkę?

Olej się dostaje do układu chłodzenia, pękają przewody gumowe. Była robiona głowica i bez efektu, o chłodnicy oleju nawet nie wspominam. Wygląda że blok jest strzelony, a dać samochód na złom po robieniu góry jakoś mnie nie przekonuje.

Uszczelka pompy oleju też uszczelnia kanały wodne i olejowe.

Przy głowicy była ruszana pompa, nic nie pomogło. Trochę nie mam siły z tym bo problem jest dosłownie co chwile, olej w każdym przewodzie, pękanie przewodów. Do tego nikt nie jest mi w stanie potwierdzić czy silnik oplowski podejdzie, a jest ich dużo dużo więcej niż z alfy.

Upewnię się, chociaż niby wg mechanika wszystkie "tanie" opcje zostały sprawdzone.
Nie wiem też czy ta uszczelka może powodować wysokie ciśnienie w układzie chłodzenia. Co ciekawe w oleju ani śladu masełka, za to w układzie chłodzenia jest tego na kilogramy.

Muszę się upewnić, ale wg. mechanik wszystko z "tanich" napraw zostało zrobione i musi być gdzieś strzelony blok. W oleju zero wody, w płynie chłodniczym kilogramy masełka.
Do tego nie jestem w stanie potwierdzić czy oplowski z18xer pasuje do 159, różnicą jest co najmniej to nieszczęsne koło pasowe, a może i miejsce mocowania pompy wspomagania. Nie wiem czy jest więcej różnic, i chyba nie ma opcji tego sprawdzić jeśli oba silniki nie będą leżeć obok siebie. Za to wiem że pasuje jeszcze silnik z fiata croma.

niby mechanik sprawdził wszystko co mogło dawać taki efekt, wg niego zostaje tylko wymiana silnika.
Ciśnienie w układzie chłodzenia jest wysokie, cały układ zawalony masełkiem.
Dodam że mechanik z tych polecanych.

Coś jest nie tak z forum, w ciągu tych dni piszę kolejny raz, może teraz się wyświetli.
Wg mechanika wszystko co może puszczać olej w obieg chłodzenia sprawdzone, zostaje pęknięcie bloku. Dodam że to jeden z polecanych na forum.
Węże pękają co chwilę, już chyba z jeden został z oryginalnych, reszta sztukowana. W płynie chłodniczym kilogramy masełka, olej czysty.

no olej je degraduje, ale cały czas są jego nowe porcje.

Też miałem problem z olejem w płynie chłodniczym ale remont głowicy pomógł (4 lata temu), od tego momentu, zrobiłem już 55 tysięcy km i nic się nie dzieje. Wszystko zależy od mechanika, a fachowców w naszym kraju jest jak ma lekarstwo. Na forum Opla czytałem (silnik montowany głównie w Astrach, Vectrach i Insigniach) że problem z olejem w płynie chłodniczym, to dość powszechna przypadłość i tam było dokładnie opisane co trzeba wymienić i z czym jest problem ale nie pamiętam już co z czym. Głowicę też robią ludzie, jak została oddana do remontu do lipnej firmy to też mogli coś tam spartolić.

Ja już trochę nie mam siły do szukania, dlatego chcę wsadzić nowy silnik i niech jeździ. Mechanik z Katowic z średnią 4,9/5. Głowica raczej jest ok. Jedyne co to byle to pasowało, a brakuje mi takiej informacji na 100%.

A trochę tych tematów z opla przeczytałem. Standardowo to chłodniczka. To nie tak że nie było nic robione wcześniej, chłodnice oleju to już chyba że 3, łącznie z ich obudową.

Amortyzatory
Powrót