Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Szyba kierowcy przestaje działać

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.4 jtdm

Domyślnie Szyba kierowcy przestaje działać

Hej!

Mój pojedynek z szybą kierowcy nadal trwa, chociaż po wymianie podnośnika i naprawie przełącznika miałem nadzieję, że to już koniec. Niestety pół roku później, czyli jakieś 2 tygodnie temu, szyba ponownie zaczęła żyć własnym życiem. Obecnie po otworzeniu drzwi szyba opuszcza się i już nie podnosi (słychać klik w drzwiach), a szyba opuszcza się zdecydowanie za nisko. Podczas podnoszenia szyby przyciskiem, ta idzie w dół i dopiero za którymś razem idzie do góry (przycisk podnoszenia sprawia, że szyba i tak się opuszcza, po czym podnosi na 10 cm i znowu opuszcza - tak w kółko). Aktualnie domykam szybę z pilota, ale to również przestaje stopniowo działać, domyślam się, że niedługo przestanie ruszać się w ogóle.
    Co zostało zrobione:
    1. Wymieniony podnośnik na regenerowany pól roku temu (nowe linki, kółka, wszystko nasmarowane)
    2. Wyczyszczone i przylutowane przyciski podnoszenia szyb pół roku temu
    3. Odłączanie akumulatora, programowanie szyb - ostatnio, gdy tylko szyba zaczęła wariować
    4. Osiowanie proxy i sprawdzenie szyb programem na kompie u kolegi (niestety nie znaleźliśmy przyczyny wariacji).

Co ważne, gdy szyba już idzie do góry, to idzie (nie słychać, żeby miała opór czy jakiś problem natury mechanicznej). A zdarza się, że szyba wraca do normy na kilka dosłownie razy.
    Załączam link do prywatnego filmiku na yt: https://youtube.com/shorts/P8sIuuT1Z...GJUW4q4WbIfy_Z

Użytkownik Świeżak Avatar maurize
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR Brera 2.4 JTDm

Domyślnie

Wprawdzie nie widziałem takiego przypadku, ale skoro piszesz ze mechanizm podnoszenia powinien być OK to ja bym szedł w to, że jakiś czujnik szwankuje.
    Czujnik otwarcia drzwi, czujnik antyzgnieceniowy, lub co gorsza moduł drzwi. Tylko jeszcze te sygnały idą tak naprawdę po CANie.
    Czy pomimo zamkniętych drzwi nie masz na panelu grafiki, że drzwi są otwarte?

https://4cardata.info/elearn/939/2/9...0000/939011623
    https://4cardata.info/elearn/939/2/9...0000/939011455
    https://4cardata.info/elearn/939/2/9...0000/939011608

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Tego nie wiem, zakładam, że mogę to sprawdzić za pomocą ELM, a to z kolei mogę zrobić u znajomego. Pytanie co zrobić, gdyby było tak, że zamknięte drzwi widzi jako otwarte?

Użytkownik Świeżak Avatar maurize
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR Brera 2.4 JTDm

Domyślnie

Tak tylko strzelam na początek. Jest jakiś czujnik, który informuje o zamknięciu drzwi. Prawdopodobnie jest w zamku drzwi. Nie mam pewności jak jest w drzwiach bocznych, ale rozbierałem zamek z tylnej klapy i właśnie tam jest taki czujnik (mikrostyk) informujący komputer o niezamkniętej klapie.
    Gdy drzwi nie są zamknięte to na wyświetlaczu jest grafika z otwartymi drzwiami, z prawej lub lewej strony. U Ciebie jak jest?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

U mnie, gdy drzwi lub bagażnik są otwarte, również pojawia się komunikat. Muszę sprawdzić czy obecnie też tak się dzieje (przy zamkniętych drzwiach tego komunikatu nie ma).

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Tak, jak się spodziewałem. Szyba opuściła się na sam dół i już się nie podnosi. Słychać klik w drzwiach - obstawiam, że ponownie padł silniczek, ewentualnie, nie dochodzi do niego prąd.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Weź miernik i sprawdź czy masz zasilanie przed silnikiem. Ewentualnie podaj zasilanie bezpośrednio na silnik.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Fura poszła do mechanika - nie miałem czasu się teraz z tym dłubać. Po rozeznaniu padło na moduł komfortu, który znajduje się nad głośnikiem. Znalazłem jeden w internecie i zamówiłem z nadzieją, że będzie pasował. Zobaczymy...