[159] Carplay / Android auto

IgorAlfa

Nowy
Auto
AlfaRomeo 159 1.9
Dzień dobry,

Widziałem kilka tematów które były poświęcone radiom 2 din, które posiadały carplay - niestety ale wchodząc w te wątki więcej było odpowiedzi co nie działa niż co działa

Chciałem więc zapytać, czy ma ktoś sprawdzone radio 2din które obsługuje carplay / połączenie z iphonem? Ważne żeby działało sterowanie z kierownicy. Chciałbym również żeby nie było jakichś ramek na około tylko żeby radio ładnie wpasowało się w deskę rozdzielcza. Czy ktoś ma coś do polecenia?

Czy ktoś próbował tego poniżej?

https://pl.aliexpress.com/item/1005006208207923.html?src=google&pdp_npi=4%40dis!PLN!553.23!432.79!!!!!%40!12000037303195156!ppc!!!&src=google&albch=shopping&acnt=708-803-3821&isdl=y&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&aff_platform=google&aff_short_key=UneMJZVf&gclsrc=aw.ds&&albagn=888888&&ds_e_adid=&ds_e_matchtype=&ds_e_device=c&ds_e_network=x&ds_e_product_group_id=&ds_e_product_id=pl1005006208207923&ds_e_product_merchant_id=109201133&ds_e_product_country=PL&ds_e_product_language=pl&ds_e_product_channel=online&ds_e_product_store_id=&ds_url_v=2&albcp=19735245762&albag=&isSmbAutoCall=false&needSmbHouyi=false&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAs5i8BhDmARIsAGE4xHxYhb-ruR-l8zglaz540K6M1qBnco9Rcr3cq-bAHbFL4IurqEVbqTUaAoNeEALw_wcB

Zwróć uwagę na to, zamiennikiem do jakiego ori radia ono jest - ja też jestem w trakcie poszukiwania czegoś z Androidem, ale ori mam to, do którego zamiennikiem ono nie jest, bo również zależy mi na sterowaniu z kierownicy, zatem jeśli ori masz 1din to ok, ale jeśli 2din, to nie ma szans, tak jak w opisie przedmiotu - nie wspólpracuje z CAN.

Ja mam coś takiego. Wszystko działało od strzała, sterowanie z kierownicy, odpalanie kamerki jak się wsteczny wrzuci, sterowanie głosowe, carplay przez wifi. Raz na kilka/kilkanaście odpaleń auta carplay się nie łączy, ale to nie problem, bo wystarczy zresetować to radio i działa - w końcu to android i czasem coś nie pyknie. Kiepski jest też mikrofon i trzeba głośno się drzeć do niego jak chce się porozmawiać, ale ogólnie tragedii nie ma. Jakość muzyki jest porównywalna a nawet lepsza jak fabrycznego radia moim zdaniem. Carplay działa płynnie. Ja tam jestem zadowolony tak 8/10, bo jednak czasem się nie podłączy i ten mikrofon słabo zbiera, ale tak to lux. Nawet osiowania nie trzeba było robić, bo radio zgrało się z autem jak trzeba i potrafi pokazać temperaturę z czujnika, więc spina się z magistralą CAN bez problemów.

Mógłbyś wrzucić to radio, jakąś nazwę, może zdjęcie, a najlepiej linka oraz info, jakie miałeś fabrycznie?

Kolega nie pamięta jakie to było radio, kupił je na Allegro, a oryginalnie miał radio 1din, czyli bez navi - na Allegro, jest chyba tylko jedno takie radio, w którym sprzedawca deklaruje działanie przycisków z kierownicy plug&play, ale tylko jako zamiennik do oryginalnego 1 din, bo po 2din z navi, działać nie będzie, czyli to, co pisałem, że do 1 din jest dużo, zwłaszcza na Aliexpressie, a do 2 din nie ma.

Czyli masz 1din, a zatem oferta jest bardzo duża - w zależności od tego ile chcesz wydać, szukaj pewniaka na Allegro - takie "wszystkomające" było w granicach 1499 - 1799 zł, na Aliexpresie znajdziesz dużo taniej, ale może być problem ze sterowaniem z kierownicy - jest cały wątek, dotyczący zamiennika, a więc proponuję przenieść się właśnie tam - ostatnio go odkopałem [emoji846]

https://www.forum.alfaholicy.org/15...zem_dvd_gps_dvb_zamiast_fabrycznego_-180.html

Ostatnia edycja:
Kolega nie pamięta jakie to było radio, kupił je na Allegro, a oryginalnie miał radio 1din, czyli bez navi - na Allegro, jest chyba tylko jedno takie radio, w którym sprzedawca deklaruje działanie przycisków z kierownicy plug&play, ale tylko jako zamiennik do oryginalnego 1 din, bo po 2din z navi, działać nie będzie, czyli to, co pisałem, że do 1 din jest dużo, zwłaszcza na Aliexpressie, a do 2 din nie ma.

Myślę, że wszystkie te radia z Allegro przywędrowały tam z Aliexpress właśnie :)

Te, o których pisałem, sprzedaje jakaś firma specjalizująca się właśnie w sprzedaży dedykowanych urządzeń, z krótkim terminem realizacji, no ale tego, skąd biorą towar, to nie wiem, bo są na Allegro chińscy sprzedawcy, którzy oferują towar, który sprowadzają dopiero po zakupie i wówczas czas dostawy to jest około 2 tygodnie.

Amortyzatory
Powrót