Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: PDC - przerwa wiązka? Pomiar sygnałów od strony BCM potrzebny

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Afla romeo 159 SW 1.9 150KM QTronic

Domyślnie PDC - przerwana wiązka? Pomiar sygnałów od strony BCM potrzebny

Problem z modułem PDC i magistralą CAN w Alfa Romeo 159 SW
    Cześć,

Mam problem z modułem PDC (Parking Distance Control) w mojej Alfa Romeo 159 SW 2008. Objawy wskazują na problem z komunikacją CAN pomiędzy modułem PDC (M084) a Body Computer (B002).

Objawy problemu:
    ✔ Brak działania czujników parkowania – moduł PDC nie komunikuje się z autem.
    ✔ Brak modułu PDC w diagnostyce MultiEcuScan – wygląda na odłączony od CAN.
    ✔ Na Pinie 7 (CAN-High) w złączu PDC mam 4,4V zamiast ~2.5V.
    ✔ Na Pinie 4 (CAN-Low) mam 0V, czyli brak sygnału.
    ✔ W OBD mogę połączyć się z Body Computerem, więc główna magistrala CAN działa.

Co już sprawdziłem:
    ✔ Moduł PDC dostaje poprawne zasilanie (12V na Pinie 1).
    ✔ Bezpiecznik F49 (PDC) jest sprawny.
    ✔ Brak oporu (~OL) między CAN-High i CAN-Low, co oznacza przerwany obwód CAN.
    ✔ Brak zwarcia między CAN-High (Pin 7) a 12V (Pin 1), więc nie jest bezpośrednio podciągnięty do zasilania.
    ✔ Testuję połączenia CAN między PDC a BCM – możliwe, że problem jest w wiązce.

Co chcę sprawdzić dalej:
    ✔ Lokalizację złącza w desce rozdzielczej, gdzie CAN 7 i 4 przechodzi do tyłu auta – aby sprawdzić, czy tam też występuje 4,4V.
    ✔ Ciągłość przewodów CAN od PDC do BCM – możliwe przerwanie obwodu lub uszkodzona wiązka.

Pytanie do forum:
    Czy ktoś wie, gdzie w desce rozdzielczej znajduje się złącze, przez które przechodzą przewody CAN od Body Computea do PDC ? Chcę sprawdzić, czy tam też występuje 4,4V na CAN-High i czy problem leży w instalacji przed tylną częścią auta.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki!
    Ostatnio edytowane przez FrankAlfa ; 06-03-2025 o 12:32

Użytkownik Rowerzysta Avatar macinek102
    Mieszka w
    Tarnów ( tuż obok )
    Auto
    ALFA 159 SPORT 2.0 JTDM 136+++.....
    Wychowały cię mass media, Nie wysilał się twój mózg
    W szkole była też tragedia, Choć ci nie szczędzono rózg!

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał macinek102 Zobacz post
    Ok wcześniej źle mierzyłem can low który znajduje się na 14 pin. Na nim mam 0.45-0.5v co jest za mało . Szukam dalej

Auto

Domyślnie

Dzisiaj trochę posiedziałem, poprawiłem masy c031 c015 ale nic nie pomogło. Zmierzyłem napięcie na wyłączonym zapłonie(wczesniej mierzylem na wrzuconym wstecznym caly czas) i na pin 7 mam napięcie 4,6 praktycznie cały czas.
    Co najgorsze, przy niektórych pomiarach, było tam nawet 10v. Mierzyłem do dwóch trzech różnych mas jak i do masy na samym złączu M084A i jest to samo. Chatgpt sugeruje, że gdzieś na szynie CAN jest zwarcie, ale chyba miałbym inne objawy także?
    Sugeruje też, że może być zwarcie w obwodzie światła w podsufitce(Courtesy light) co ciekawe, jak miałem problemy z wiglocią w aucie to właśnie miganie tego światła wskazywało na to, że zaraz wywali choinkę błędów.
    Może też być zwarcie na E050 Instrument panel.

Auto

Domyślnie

Trochę dziś pomierzyłem i powyjmowałem i według tego schematu https://aftersales.fiat.com/elearnse...6V&isExaminer= linia 25 powinna byc CAN low a na niej mam 11,6 V, na 24 mam 0.6V a obie powinny byc w stanie spoczynku 2.5V. Linie te idą także do P020 która powinna być radiem i tutaj chyba pojawia sie caly problem, bo mam dołożone przez poprzedniego wlaściciela inne radio z wyświetlaczem dotykowym i bluetoothem, ktore w jakiś magiczny sposób uruchamia się zawsze wraz z włożeniem klucza do stacyjki co by korespondowało z tym co się dzieje na schemacie i z tym lichym połączeniem ktore mam.
    Zastanawia mnie tylko jedno, czujniki parkowania działały poprzednio bez problemu dopiero po problemach z wilgocią wysiadły. Polutowalem zjarany pin na m084 po którym idzie to 11v z CANa, więc jesli tak bylo cały czas to jakim cudem to działało? Dodatkowo, jeśli na can low mam cały czas 11,6 a na high 0.6 (podaje to też na wyjście do OBD) to jakim cudem jestem w stanie polaczyc sie z obd i łączyć się do różnych modułów?
    .
    edit: W sumie jak tak sobie myślę, to musi być jakiś inny problem jeszcze bo to napiecie jest tam cały czas, nawet bez kkluczyka w stacyjce
    Łatwiej by mi było zdiagnozować problem jakby był łatwy dostęp do calej wiązki która wchodzi z tyłu do body computera na tej niebieskiej wtyczce konkretnie H na schemacie.
    Ostatnio edytowane przez FrankAlfa ; 09-03-2025 o 20:12