[159] problemy z czujnikami parkowania - włącznikiem czujników parkowania

Wnuczek

Nowy
Auto
159
Witam,
Kupiłem Alfę 159 z niedziałającymi czujnikami parkowania – działały tylko 3 z 8. Przed zakupem nowych czujników zmieniłem miejsce działających, żeby sprawdzić, czy okablowanie jest w porządku – wszystko działało jak powinno.

Po zakupie nowych czujników, mimo że wszystkie 8 cyka, system nadal jest nieaktywny. Górny włącznik przy otwieraniu bagażnika działa, natomiast włącznik przy kierownicy nie reaguje po wciśnięciu.

Czy może to być problem sterownika, np. że nie są to oryginalne czujniki, albo problem z włącznikiem przy włączaniu świateł przeciwmgielnych? A może to po prostu kwestia wieku samochodu – podobnie jest z podgrzewaniem siedzeń, które nie działa od razu, tylko czasami losowo; oba siedzenia nie mogą mieć podgrzewania włączonego jednocześnie.

Alfa jest z 2006 r., w pełnej wersji wyposażenia, 2.2 JTS 185 KM. Ma ktoś jakieś uwagi co do czujników parkowania?

Dodatkowo, czujniki na przednim zderzaku nie są równo ustawione – niektóre są cofnięte o 2–3 cm. Nasi już tam byli

Przywróciłbym cały system czujników do "fabryki" a to co jest dołożone wygonił z auta - nie dołożyłeś sobie teraz przypadkiem oryginalncyh czujników do jakiegoś aftermarketowego systemu? :)

System parkowania jest bardzo dobrze zdiagnozowany w ECU, a więc podepnij Alfę pod kompa i sprawdź wynik - o jakim "włączniku przy kierownicy" piszesz?

Miałem problem z czujnikami, a konretnie z tylnymi i ECU, po diagnozie, bezbłędnie wskazał problem, z lewym, tylnym czujnikiem - najpierw kupiłem zamiennik na Allegro, ale okazało się, że nie dość, że nie działa, to wzbudza najbliższy czujnik - sprawdzone w kilku lokalizacjach czujnika - póżniej kupiłem zamiennik u swojego kumpla - ten sam efekt, a na końcu kupiłem komplet używek i po włożeniu czujnika wszystko działało bez problemów, zresztą działa nadal - być może, wymiana całego kompletu na zamiennik, nie powodowałaby tego, że jeden zakłóca pozostałe, ale nie kombinowałem, tylko zwróciłem te zamienniki i wrzuciłem oryginalną używkę - za komplet 4 szt., zapłaciłem 80 zł.

To, że czuiniki są cofnięte, świadczy o tym, że ktoś je wyciągał i, albo, przy wkładaniu, nie dopchnął, albo połamał zaczepy w zderzaku, albo czujniki są od czegoś innego i nie da się ich dopchnąć, a skoro są cofnięte o 2/3 cm, to nie mają prawa prawidłowo działać, tylko powinny cały czas sygnalizować przeszkodę i to w trybie "kolizyjnym".

Nie wiem jak z przodu, ale z tyłu, dwa skrajne czujniki da się wyciągnąć bez odkręcania zdarzaka, przy środkowych, bez demontażu zderzaka, nie ma szans.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót