• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Przy włączonej klimatyzacji coś brzęczy, nasila się wraz z obrotami

• Autor wątku Autor wątku plancior
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

plancior

Guest
Siemanko,

Od kilku tygodni mam pewien problem.
Jak mam załączoną klimę, to słyszę jakby brzęczenie, lub ocieranie się płatów jakiegoś wirnika.
Na początku podejrzewałem, że mi turbo pada, ale po wyłączeniu klimy dźwięk ustępuje. Jednak co mnie martwi, dźwięk ten nasila się razem z obrotami tak gdzieś do ok 2,5tys i wyżej zaczyna zanikać.
Czy to może być wentylator klimy?
Mam nadzieję, że jednak nie turbo :|

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wentylator od klimy to ten sam do chłodzenia silnika,rozgrzej bestie do czerwoności i słuchaj czy to wentylator.:D.Może napinacz?

Wentylator od klimy to ten sam do chłodzenia silnika,rozgrzej bestie do czerwoności i słuchaj czy to wentylator.:D.Może napinacz?

Bestia grzeje się tylko do tylu stopni ile powinna.
Jak klimę wyłączę to tego dźwięku już nie słychać.

Miałem ten sam problem. Okazało się, że wystarczy uzupełnić czynnik chłodzący w klimatyzacji.

Dzięki za info, oby to było to.
Jutro jadę do znajomego, który się zajmuje serwisem klimatyzacji, zobaczymy co mi powie.

Seba83, miałeś rację.
Wystarczyło uzupełnić czynnik chłodzący i brzęczenie znikło.
Dzięki za radę :)

Nie ma sprawy. Cieszę się, że mogłem pomóc.

mam ten sam problem-tez brzęczenie w środku auta tylko przy włączonej klimatyzacji, również okazało się że za mało czynnika chłodzącego. tylko teraz pytanie - ile powinno go być? :-)

mam ten sam problem-tez brzęczenie w środku auta tylko przy włączonej klimatyzacji, również okazało się że za mało czynnika chłodzącego. tylko teraz pytanie - ile powinno go być? :-)

Wg moich danych 550 gram. Powinno być też napisane na naklejce (albo maska, albo pas przedni). Załączam katalog, który kiedyś wygrzebałem na stronie BEHR:
Behr - katalog

Czynnik mocno podrożał, więc trudno będzie znaleźć zakład, który napełni układ za mniej niż stówkę (co było standardową ceną jakieś 2-3 lata temu).

ja jak nabilem 550g to mi sie klima nie wlacza.....

ja jak nabilem 550g to mi sie klima nie wlacza.....

A ile upuściłeś czynnika, żeby zaczęła chodzić?

Wygląda na to, że po nabiciu 100% wartości nominalnej dość często klimatyzacja się nie włącza. Tak jakby automaty do klimatyzacji nie do końca odsysały cały czynnik. Podobną sytuację miałem w innych samochodach. Kończyło się zawsze nabiciem około 80-90% wartości nominalnej.

Moja też brzęczy, i wymiana czynnika niewiele daje niestety :(

W serwisie oczywiście powiedzieli że jest sprężarka uszkodzona i trzeba wymienić. Możliwe ze to łożysko na sprężarce?

Ostatnia edycja:
gdzieś na forum widziałam - że 460 g jest odpowiednią ilością, 550 g to za dużo.

To jak polecacie?
Jutro mam zamiar jechać i uzupełniać. Mówić gościowi od razu 460g ? czy ewentualne upuszczenie nie robi żadnych problemów?

Byłem na nabijaniu:)
Gość mi w jakiejś tam mądrej książce pokazał 460g że wchodzi do 159tki.
Tyle nabił i jest OK.

Wynika z tego, że to 550g to zdecydowanie za dużo i faktycznie klimatyzacja może się nie włączać.

Ostatnio podjechałem do speców od klimy w wawie, miałem problem że klima w zimie nie chciała się załączyć ,teraz jak już jest cieplej ,zaskakuje ,ale chodzi jak rozklekotana betoniarka ,fachowcy powiedzieli że sprężarka do wymiany .Nie wiem ,czy kupić używkę z alledrogo ,czy spróbować wymienić lub uzupełnić czynnik ??

Śmiech z tym czynnikiem i jego brakiem. Może jakieś ciśnienie się wytwarza gdy czynnika z olejem chodź trochę brakuje i brzęczy. Albo to wentylator od klimy.
Co do napełniania to kombajn od klimy powinien mieć modele Alfy i uzupełniać tyle ile trzeba czynnika z olejem w danym modelu. Pełny automat. Chyba że jest wyciek to już ręka ludzka naprawia.:P

---------- Post added at 11:53 ---------- Previous post was at 11:38 ----------

Ostatnio podjechałem do speców od klimy w wawie, miałem problem że klima w zimie nie chciała się załączyć ,teraz jak już jest cieplej ,zaskakuje ,ale chodzi jak rozklekotana betoniarka ,fachowcy powiedzieli że sprężarka do wymiany .Nie wiem ,czy kupić używkę z alledrogo ,czy spróbować wymienić lub uzupełnić czynnik ??

W zimie to że nie chciała się załączyć to normalka u mnie w Maździe też tak jest. Układ się nie odpala już chyba przy temp. -5.
Co do twojego układu w 166 wylukaj dobrze czy coś jest popsute potem wymieniaj. Może to wina braku oleju od sprężarki i czynnika gazu(chłodziwa). Ja bym radzil upełnić to tobie i wtedy przy włączonej klimie szukać winny np: w ewentualnych wyciekach oraz wadliwym osprzęcie.

Amortyzatory
Powrót