Nie ma żadnych przeciwskazań żeby przejść z 5w50 właśnie na 0w40 ten penrite ? Alfa 2.0 po sofcie bez ekologii?
Nie ma żadnych przeciwskazań żeby przejść z 5w50 właśnie na 0w40 ten penrite ? Alfa 2.0 po sofcie bez ekologii?
A skąd tam się wziął 5w50?![]()
Taki zalałem, valvoline 5w50 i nie narzekam, ładnie pracuje nic go nie ubywa ale jeśli tamtej jest o wiele lepszy to bym spróbował zalać 0w40 penrite.
W końcu ustaliłem przyczynę złego odczytu poziomu oleju silnikowego oraz zbyt małej ilości oleju. Wchodziło ok. 3.8l i tyle schodziło oleju, a bagnet wskazywał już maksymalny poziom, a nawet jego przekroczenie natomiast wskaźnik komputerowy wskazywał 3 kreski. Problem mnie mocno nurtował i dopiero spotkanie z kolegom na V mazowieckim zlocie alf pozwoliło mi porównać bagnety. Okazało się, że mój jest ok. 1cm dłuższy wygląda jakby był kiedyś zgięty pod koniec lub rozciągnięty widać to na zdjęciu. Zakupiłem używkę z całym stelażem i uzupełniłem poziom oleju o około 0.5l. Teraz mam poziom bliski max i wskaźnik pokazuje również max., Dobrze, że przez cały czas wcześniej poziom oleju w trakcie wszystkich wymian utrzymywałem również na max na starym za długim bagnecie realnie dawało poziom bliski połowie na dobrym bagnecie czyli ogólnie poziom nie był za niski. Mam uzasadnioną nadzieję, że poprzedni właściciel nie jeździł na minimum z tym bagnetem (bo po kupnie poziom był na jakieś 3/4). Ponadto zauważyłem, że poziom oleju poza odczekaniem na wyjętym bagnecie najlepiej jest odczytać jak go włożymy kółkiem włożonym na palec w kierunku jazdy (nie obracającym nim), jak na załączonym zdjęciu. Podsumowując wszędzie czekają pułapki i w tym wypadku jeżdżąc na poziomie bliskim minimum pewnie szybko zajechałbym turbinę itp, a przyczyny były by ciężkie do zdiagnozowanie bo powód zbyt prozaiczny i w zasadzie nikt by nie szukał problemy w zwykłym bagnecie.
Panowie, jaki najlepiej olej do 2.4 JTDM bez DPF, dotychczas jeździłem na shelu bez żadnych dodatków, może coś byłoby w stanie lekko poprawić akustykę silnika:
Millers Oils Trident 5w40 czy Penrite HPR 5w40 ?
I płukankę na "szybko" dotychczas używałem Liqui Moly Engine Flush może coś lepszego polecicie?
Pablo napisałem wiadomość na priv pewnie masz skrzynkę zapchaną.
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
jak bede brał motula 5w30 to brac eco clean , FE czy EFE??
1.9jtdm 150 z dpf
W 2,4 leję Motul x clean 5 W40. Bez zarzutu. Zero dolewek, w upały autobahn 1,8 do 2,2 i temperatura ok. Chłodzenie aż miło. Mam DPF.
Troszkę się pogubiłem...
159 1.9 8v 88kW z DPF 255 tyś. km
ma być 5W30
czy 5W40
Bo różne informacje znajduję na forum i w instrukcji
- - - Updated - - -
Troszkę się pogubiłem...
159 1.9 8v 88kW z DPF 255 tyś. km
ma być 5W30
czy 5W40
Bo różne informacje znajduję na forum i w instrukcji
Ale Rozrabia