• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jakie opony zimowe kupić?

• Autor wątku Autor wątku nicki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
To co niezbędne aby ustawić odpowiednie parametry ale taki spec powinien wiedzieć, ze w sprawnej 159/Brerze wystarcza te trzy regulowane parametry aby osiągnąć odpowiednie wartości. Chociaż sadzać po ostatnich wpisach nie każdy jednak ma w pełni sprawne auto i stąd pewnie to zdziwienie ;]

Pytałem dlatego, że jakiś super specjalista z forum opowiada brednie o ustawianiu kompletnej geometrii w 159. Nie ma to jak kreować się na specjalistę od wszystkiego, a samemu opowiadać bzdury.

A co jeszcze chciałbyś regulować w sprawnej seryjnej 159 prócz tego co jest? Kompletne regulacja w 159 to regulacje tego co jest niezbędne do osiągnięcia fabrycznych parametrów mógłbyś wyjaśnić co jest tak niezbędne, a czego nie ma? Oczywiście wyjaśnij jak będziesz miał czas bo pewnie zajęty jesteś testami olejów :lol:

Warto przy okazji geometrii wspomnieć że w 159 wahacze są przykrecane do sanek. A sanki nie mają jednego położenia, tylko dość dużą swobodę i ich zdjęcie oraz założenie rozwala zbieżność naszych 159. Często kąt wychylenia zwrotnicy, który jest poza tolerancją można skorygować przesunięciem sanek. Nie uwierzylbym gdybym tego nie zobaczył w swojej 159.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Nie tyle przesunięciem, co podniesieniem auta na podnośniku, poluzowaniem śrub sanek i ich ponownym dokręceniu (przy pozostalych elementach przykręconych). Po tym u mnie kąty delikatnie się podniosły.
Trzeba tylko pamiętać, że wahacze muszą być sztywne. Inaczej efekt nie będzie dobry.
Jeśli nie będziemy odkręcać magla to zbieżność się nie przestawi.

Ostatnia edycja:
[MENTION=56802]plywak[/MENTION] ale Ty musisz mieć smutne zycie. Szkoda mi czasu na polemikę z Toba. Nastepnym razem naucz sie odrozniac zbieznosc od geometrii.

Ps. Pewnie dla Ciebie 3/8 = 1 czyli "komplet".. Ale czemu mnie Twoje zdolnosci liczenia nie dziwia? Juz raz sie wykazales znajomoscia fizyki w dziedzinie rozmiaru i masy kół. Teraz i matematyka trzeba bylo zablysnac. :D

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Tak myślałem, że nie napiszesz co jeszcze byś chciał regulować w sprawnej 159tce :)

Nie umiesz nawet przyznac sie do napisania bzdury. Wspolczuje. Reguluj dalej to czego w tym aucie sie nie reguluje, niczym chlopski filozof. Szkoda mi zycia na pisanie wiecej na Twoj temat.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Nie reguluje się bo nie wymaga to regulacji jeśli wszystko jest sprawne. Jeśli nie jest sprawne to się naprawia, a nie próbuje rekompensować regulacją ;] Jeśli szkoda Ci życia to dlaczego zawsze się wcinasz w dyskusja, a poźniej zapytany o konkrety twierdzisz, ze szkoda Ci czasu? Takie trochę błędne koło. Następnym razem bądź konsekwentny w swoich postanowieniach ;]

[MENTION=25095]magil[/MENTION] [MENTION=680]jahu[/MENTION] odkręcaliście i dokręcaliście na podniesionym? Czy luzujesz na podniesionym, stawiasz auto i dokręcasz na opuszczonym? Bo spotkałem się z kilkoma wersjami. Zastanawiałem się ostatnio czy z tyłu jest podobna zasada bo o ile kąty z przodu mam ok, o tyle z tyły gdzie jest regulacją kąta PK mam delikatna różnice miedzy P i L kołem i zastanawia mnie czy belka poprzeczna mocowana do nadwozia do której montowane są wahacze odpowiedzialne za kąty PK nie była ruszana.

Ostatnia edycja:
Ja wszystko na podniesionym. Zresztą na mój rozum to poluzowanie u góry, a dokrecenie na stojącym położy kąty (tj. zwiększy) do maksymalnej możliwej wartości.

No z przodu by się zgadzało tak jak piszesz mogą się rozjechać jeszcze bardziej bo wózek trzyma dolne wahacze. Z tyłu który mam zamiar poluzować belka trzyma górne i dolne wahacze poprzeczne wiec zastanawia mnie czy w tym wypadku luzowanie coś da bo teoretycznie nic.

Wracając do tematu, widzę że parę osób zakupiło w ubiegłym sezonie opony Dębica Frigo HP2. Pytanko, jak po ostatniej zimie oceniacie jakość tej opony? Jak ze ścieralnością, prowadzeniem w różnych warunkach, komfortem jazdy? Jestem przed zakupem nowych opon na przyszły sezon zimowy i mocno się nad nimi konkretnie zastanawiam, dlatego pytam warto czy nie warto :) Pozdr Paweł

Niby zimy jeszcze nie ma ale już rozglądam się za zimowymi oponami więc mam pytanie :) Do auta dostałem felgi 16 z oponami 205/55 i dwie są ok a dwie na śmietnik więc teraz będę chciał kupić nowe. Tak się zastanawiam jaki rozmiar kupić, 215/55 r16 czy 205/60 r16 bo 55 chyba za niskie jest? Jeszcze czy ma ktoś jakieś doświadczenie z oponami gt radial? Chciałbym się zmieścić w 400 zł za oponę ale jak jest jakaś tańsza bo mniej znana a dobra to można się zastanowić nad zakupem.

aktualnie mam 215/55/16 też już rozglądam sie za oponami zimowymi i raczej kupie 215/60/16,
z budżetem 400 na sztukę można kupić dobre opony

aktualnie mam 215/55/16 też już rozglądam sie za oponami zimowymi i raczej kupie 215/60/16,
z budżetem 400 na sztukę można kupić dobre opony

Mam dokładnie taki rozmiar, bardzo dobrze się jeździ, wysokość koła podobna jak przy 18 calowych więc jest w miarę wysoko nawet na obniżonym zawieszeniu. Sam jeżdżę na Continentalach TS 830 w tym rozmiarze i bardzo je chwalę.

Jeździłem na TS850-tkach i dobrze się sprawowały, chociaż nie mam dużego doświadczenia bo testowałem tylko dębice frigo 2, baruma polaris 3 i te continentale. Z tej trójki najlepsze były te ostatnie. Chociaż to był cały czas model wcześniejszy TS850.

Jedyne co mogę zakładać i pewnie się nie pomylę że ts860 jest jeszcze lepsza od poprzednika, co pokazują już testy opon zimowych.

Pytanie czy chcesz tyle wydać na opony, bo nie oszukujmy się ale różnica cenowa między savą a Contim jest spora. Ale czy warto skoro savy produkuje Goodyear.

Jakbyś rozszerzył grono potencjalnych opon o barumy polaris 3 czy dębicę frigo 2 to napisz i opowiem ci kilka zdań na temat tych bieżników.

Ostatnia edycja:
Masz na myśli Frigo HP2 zapewne? Bo Frigo 2 do tej klasy auta...

Do jazdy glownie po miescie w ar159 1.8 mpi wystarcza debica frigo hp2 czy lepiej zainwestowac w cos lepszego?
Myslalem nad nokian wr a4, roznica cenowa miedzy nimi to 100 zl na sztuce i nie wiem czy jest sens doplacac.

Podłączam się do pytania poprzednika: chciałem już kupić zimówki w okresie wiosennym zważywszy na możliwe niższe ceny, ale jakoś tak i wiosna i lato przeleciało:) Poprzednio zastanawiałem się na Nokianami Wr A4, ale co sądzicie o tych wspomnanych HP2? Cena trochę niższa, a do rajdowców nie należę. Ponadto przyznać sobie musimy szczerze, że na obecne nasze zimy to lepiej żeby opona na wodzie się trzymała w niskich temperaturach niż celować w gumę idealnie się sprawująca na śniegu:)

Jeden sezon przejechałem już na HP2 i złego słowa nie powiem. Nawet przy bardziej dynamicznej jeździe nie ma strachu.

Amortyzatory
Powrót