Strona 33 z 34 PierwszyPierwszy ... 232425262728293031323334 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 331
  1. #321
    Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Dołączył
    10 2011
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T Q4 i Giulietta 1.4TB
    Postów
    8,908

    Domyślnie

    Cytat Napisał magil Zobacz post
    Te poliftowe mają odwrotnie.
    to nie jest kwestia poliftu moja ori blokada była produkowana w połowie 2005r (auto grudzień 2015), kupiłem nową - leżak magazynowy ten sam numer części na etykietce, tylko wyprodukowana 8.2016 i już miała na odwrót kable.


    › Więcej...: Co jakiś czas zapala się 'vehicle protection system not available' oraz inne błędy

  2. #322
    Użytkownik Świeżak Avatar saybot
    Dołączył
    11 2012
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.4jtdm
    Postów
    247

    Domyślnie

    piny odwróciłem, starą elektronikę włożyłem do nowej blokady i użyłem nowego microswitch'a - błąd zniknął, blokada działa prawidłowo

  3. #323
    Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Dołączył
    02 2009
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była
    Postów
    1,454

    Domyślnie

    Cytat Napisał Marek_Olsztyn Zobacz post
    Miesiąc po zakupie miałem problem z tym komunikatem. Tylko u mnie była kompletna cisza po włożeniu kluczyka. Zero reakcji na przycisk start/stop, nie zapalały się kontrolki i zegary.
    Pomógł opis kolegi epsonix:
    EDIT, dodane później:
    wg schematu z eLearna sprawdziłem na wtyku blokady - mam mase ok na A4, jest zasilanie na C1, a jak wloze kluczyk to pojawia sie 12v z TEG Readera na A6 (czyli TEG jest juz na 99% dobry, bo po CAN też pokazuje dobre stany). Na wyjsciach typu B1... C7 ciagle 0V.

    Okazało się że na jednym z pinów chyba C1 nie było zasilania 12v. Wg schematu przewód idzie od skrzynki obok akumulatora (jedyny czarno-czerwony) do grodzi przy mechanizmie wycieraczek, i podszybiem na prawą stronę gdzie wchodzi do kabiny do kostki i dalej do wtyczki blokady kierownicy. Piszę z głowy więc najlepiej sprawdzić wg schematu. Poniżej wklejam zdjęcie co było przyczyną braku zasilania. Musiała to być wada fabryczka przewodu gdyż była oryginalnie zaizolowana a uszkodzony przewód był w samym środku wiązki.Załącznik 240555

    Marek
    Ten przewód to był uszkodzony w komorze silnika czy już w kabinie. Ta wiązka kabli o której piszesz jest dosyć gruba i sztywna.

    Przeczytałem cały watek i w sumie nikt nie napisał jak poskręcał ten moduł z powrotem? Używaliście tych samych dziwnych śrub, czy dobraliście nowe zwykłe na wymiar.
    Myślałem, czy by nie użyć do okręcenia modułu od kolumny nasadki do obrobionych śrub.
    Na razie to wszystko moje teorie, nie zaglądałem tam, bo musiało się to stać jak na dworze, jest zimno i pada cały tydzień.
    Ostatnio edytowane przez kobe83 ; 16-10-2020 o 17:56
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

  4. #324
    Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Dołączył
    07 2012
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Bravo T-jet, Chevy TB
    Postów
    13,134

    Domyślnie

    Fabryczne śruby są samozrywalne. Po zerwaniu mają kształt stożka. Najwygodniej przepiłować stożek dremelem i odkręcić płaskim śrubokrętem. Te dziwne śruby możesz ponownie wkręcić. Mała szansa, że będziesz musiał zaglądać tam ponownie
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => Nuova Bravo 1.4 T-Jet i jakiś Chevrolet...

  5. #325
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    08 2017
    Mieszka w
    Kleosin
    Auto
    159 2.0 JTDM 170KM
    Postów
    143

    Domyślnie

    Parę dni temu dotknęło mnie chyba to samo. Podczas ruszania pod górkę zgasł mi silnik na skręconych kołach i przy próbie ponownego odpalenia zaświecił się już komunikat. Przez kilka pierwszych jazd nie mogłem wyciągnąć kluczyka ze stacyjki i musiałem go za każdym razem rozbierać. Dopiero za 3-4 podejściem odpuściło i mogłem już normalnie wyciągać.
    Co mogę sprawdzić żeby wpaść na trop usterki, przez Multiecuscan coś uda się wywęszyć?
    Ostatnio edytowane przez Roggi ; 15-07-2021 o 11:20

  6. #326
    Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Dołączył
    02 2009
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4
    Postów
    2,381

    Domyślnie

    zacznij od sprawdzenia akumulatora,

  7. #327
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    08 2017
    Mieszka w
    Kleosin
    Auto
    159 2.0 JTDM 170KM
    Postów
    143

    Domyślnie

    Akumulator ma swoje lata, ale pali auto dobrze, centralny chodzi normalnie i jest lato. No chyba, że chodzi o prąd rozruchowy, bo tego miernikiem nie sprawdzę

  8. #328
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    08 2017
    Mieszka w
    Kleosin
    Auto
    159 2.0 JTDM 170KM
    Postów
    143

    Domyślnie

    ECU pokazuje napięcie 12.1V. Jakie jest u Was w MESie?

  9. #329
    Użytkownik Maniak resoraków Avatar Klonek
    Dołączył
    08 2015
    Auto
    159 2.0 JTDm
    Postów
    780

    Domyślnie

    12,1V to masz nienaładowane aku.
    Sprawdź napięcie ładowania i kabel masowy.

  10. #330
    Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Dołączył
    10 2011
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T Q4 i Giulietta 1.4TB
    Postów
    8,908

    Domyślnie

    nie ma tragedi, to pewnie przy włączonej stacyjce i na module czyli po kablach. jeśli aku by pomógł to i tak sygnał że blokada dokonuje żywota i może sie zaciąć np w pozycji zabezpieczonej, a wtedy to auta nie odpali się (przypadek który był w mojej pierwszej 159)

Podobne wątki

  1. [159] komenda „vehicle protection system not available
    Utworzone przez m1988k w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 19-10-2015, 08:36
  2. [159] 'vehicle protection system not available' wina blokady kierownicy
    Utworzone przez alflg w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 05-12-2014, 22:06
  3. Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 27-02-2012, 18:49
  4. [156] TS - raz na jakiś czas nie odpala
    Utworzone przez zaviaseq w dziale 156
    Odpowiedzi: 40
    Ostatni post / autor: 25-02-2012, 18:07
  5. [159] vehicle protection.......
    Utworzone przez sendiii w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 17
    Ostatni post / autor: 15-07-2011, 19:30

Vehicle protection system not available

vehicle protection system not available alfa 159

alfa 159 vehicle protection system not available

check vehicle protection systemalfa romeo 159 vehicle protection system not availablebledy kluczyk kierownica alfa romeo 159alfa romeo 159 swieci kontrolka klucz i kierownicaalfa 159 blokada kierownicykontrolka kierownicy alfa 159vehicle protection system not availblealfa 159 problem z kluczykiem protectionvehicle protection system not available alfabrak blokady kierownicy alfa romeo 159vehicle check co oznaczaalfa romeo 159 blokada kierownicykomunikat w alfie kierownica ikluczykalfa romeo 159 komunikat vehiclekierownica i kluczyk alfa 159kontrolka kierownica c kluczem alfa 159wymiana blokady kierownicy alfa159vehilce protection system not avible alfaalfa 159 vehicle protectionblokada kierownicy alfa 159kintrolka kluczyk i kierownicaswieci sie klodka na wyswietlaczu alfa 159blad alfa 159 kierownica i kluczyk alfa romeo vehicle protection system not availablekomunikaty w samochodzie alfasystem protection is not availablea alfa 159fiat ctoma kontrolka samochod z klodkaAlfa 159 kierownica z kluczykiem159 symbol kluczyka i kieownicyvehical protectionhill holder a blokada kirownicyalfa 159 tbi schwache batteriealfa romeo 159 heater blowing not workingco znaczy vehicle protection systemalfa rome 159 swieci kontrolka kierownicy i kluczykczujnik blokady kierownicy 159 alfakontrolki na desce alfa 159alfa 159 swieci kontrolka kierownicakontrolka kluczyk kierownica alfa romeo 159alfa romeo 159 kontrolka kierownicy i kluczykboitier blocage de direction alfa 159alfa 159 b1002alfa 159 kontrolka ukladu kierowniczegoAlfa 159 blad kluczykaalfa romeo kluczyk z kirrownicakontrolka klucz i kierownica alfa 159bledy alfa 159 tlumaczenie

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory