[159] Jakie kupić wycieraczki? Allegro czy ASO?

Zakupiłem takie wycieraczki https://allegro.pl/oferta/wycieracz...ODZmYjZmMzE4OWQ4ODE5ZDU0MWQzYzZkYzUwOWM4NWY=#
Ale klips jest nie dobry albo ja coś robię źle. Na zdjęciu widać dodatkowy plastik po bokach i przez to nie pasuję. Pytam czy robię coś nie tak bo już kilka osób kupiło z tej aukcji i nikt nie piszę o problemach. Pokaż załącznik 277529

Mam te wycieraczki z tymi klipsami. Założyłem bez problemu. Po prostu rozsuń ten klips, włóż w niego ramię wycieraczki od góry (nie wsuwając w otwór wzdłuż osi, tylko tak jakbyś chciał nałożyć ramię na wycieraczkę) tak, aby ten jęzor z ramienia wpadł w boczny rowek w tym klipsie. Potem zasuń klips i gotowe. Jutro mogę wrzucić zdjęcie jakbyś miał dalej problem.

Ja od 2 lat kupuję Negotti, wytrzymują cały rok, bez żadnych adapterów, dedykowane do modelu montowanie. Mam je w 2 samochodach i namówiłem kilku znajomych, każdy zadowolony a cena niska.

Montaż wycieraczek Heyner

[MENTION=35131]strzelec[/MENTION]
1. Rozsuwasz klips
CF0C97D7-58F6-4B50-AE0D-AA4407C2D83F.jpeg
2. Wkładasz ramię przez rozsunięcie, tak żeby ładnie siadło w tych dodatkowych plastikowych kanałach
9E3E39DE-9093-43B1-97E9-63B5533B4285.jpeg
3. Zasuwasz klips i gotowe
5FD65192-AC0D-4696-975D-D66A6AABBA2C.jpeg

Potem zasuń klips i gotowe. Jutro mogę wrzucić zdjęcie jakbyś miał dalej problem.
Dzięki. W sumie nie próbowałem wsunąć w ten plastik po bokach, a tu jest klucz tego " problemu";)

Jak to jest z tylną wycieraczką do 159 SW? Podobno mogą mieć różne długości, tak?
Wymieniam przednie na Bosha Aerotwin i szukam czegoś o podobnej jakości na tylną. Jakieś polecenia?

Jak to jest z tylną wycieraczką do 159 SW? Podobno mogą mieć różne długości, tak?
Wymieniam przednie na Bosha Aerotwin i szukam czegoś o podobnej jakości na tylną. Jakieś polecenia?

Demontaż tylnej wycieraczki i zaślepkę. Serio. Chyba, że bardzo potrzebujesz tylnej wycieraczki :)
Stałem przed tym samym dylematem, szukałem dobrego pióra wycieraczki (na przodzie mam również tak samo jak ty Bocha Aerotwin), w końcu trafiłem na FB na post kogoś, kto zdemontował tylną wycieraczkę. Zrobiłem u siebie to samo. Zdemontowałem ramię wycieraczki, wypiąłem silniczek, założyłem zaślepkę plastikową dodając trochę silikonu, wypolerowałem szybkę tlenkiem ceru i padem filcowym. Jest pięknie. A wycieraczki na tyle i tak nie używałem.

Wymieniając całe tylne ramię trzeba odkręcić śrubę i mocno szarpnąć i wtedy ramię schodzi? Nie chciałbym uszkodzić szyby przy demontażu.

Wysłane z mojego moto g(7) przy użyciu Tapatalka

Wymieniając całe tylne ramię trzeba odkręcić śrubę i mocno szarpnąć i wtedy ramię schodzi? Nie chciałbym uszkodzić szyby przy demontażu.

Wysłane z mojego moto g(7) przy użyciu Tapatalka

jak nie bedzie zapieczone, to zejdzie latwo. jak będzie, to niestety, trzeba bedzie albo sie czyms posilkować, zeby podniesc, a najlepiej to spsikać jakims wd-40, poczekac kilka minut i probować sciagnac ciagnac do siebie i majtając tym prawo lewo, góra dól - kiedys pusci.

Przeciez ta wycieraczka ciagle jest potrzebna. Nie wiem jak w sedanie, ale w SW tylna szyba non stop jest brudna, szczegolnie w taka pogode. Pozbywajac sie wycieraczki, pozbede sie widoku czegokolwiek za plecami.

Do ściągnięcia ramienia najlepiej użyć ściągacza do wycieraczek. Taki mały, jak do łożysk. Szarpać to można klamkę drzwi do kościoła, a nie wycieraczkę :nono:

Jaki symbol ma ten typ mocowania piór przednich - do tej pory kupowałem po prostu "komplet do 159", a teraz chcę sam dobrać i nie wiem jaki symbol ma typ mocowania - podpowie ktoś?

Mocowanie typu A.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Nie wiem jak dziś, ale parę lat temu kiedy jeszcze miałem 159, dobrze sprawdzały się goodrainy ;) niby firma no-name a jako jedyne nie piszczały na szybie i miały wymienne gumowe elementy.

Na te mocowania, to chyba każdy sprzedawca/producent ma inne oznaczenie :)

Przez 13 lat przerobiłem już różne pióra i nie ma żadnego godnego. Żyją sezon i trzeba wymienić. Dlatego kupuje najtańsze bo nie ma sensu inwestowac

A ja mam wrażenie, że problem leży w mechanizmie 159tki.
W MiTo wycieraczki wytrzymywały mi znacznie dłużej, podobnie jak w Volvo.

A ja mam wrażenie, że problem leży w mechanizmie 159tki.
W MiTo wycieraczki wytrzymywały mi znacznie dłużej, podobnie jak w Volvo.

Ale mechanizm mam również wymieniony i nic to nie dało. Według mnie to bardziej problem leży w ramieniu

Amortyzatory
Powrót