Hej
Panowie czy trzeba jechać na kanał, zdjąć dolną osłonę silnika i wtedy dopiero można wymienić tą żarówkę?
Czy jest jakiś inny, prostszy sposób ??
Nie świeci mi lewy przedni przeciwmgłowy halogen a idzie jesień i chciałbym to zrobić![]()
Hej
Panowie czy trzeba jechać na kanał, zdjąć dolną osłonę silnika i wtedy dopiero można wymienić tą żarówkę?
Czy jest jakiś inny, prostszy sposób ??
Nie świeci mi lewy przedni przeciwmgłowy halogen a idzie jesień i chciałbym to zrobić![]()
Ostatnio edytowane przez Tuti ; 04-11-2010 o 15:41
W życiu bym nie pomyślał, że wymiana żarówki w halogenie będzie wymagać wizyty w ASO - a jednak: "Aby wymienić żarówkę przednich świateł przeciwmgielnych i wyregulować światła reflektorów zwrócić się do ASO Alfa Romeo" (str. 202 instrukcji).
Paranoja![]()
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)
i jak? nikt się sam za to nie zabierał ????![]()
ja sobie wymieniłem, trzeba niestety zdjąć osłonę pod silnikiem - uwaga na możliwość zerwania nitonakrętek - dokręcać śruby osłony należy delikatnie (ściągałem na lewarku) - i dostęp jest jak na dłoni
leżąc oczywiście pod autem
Ja uporałem się z wymianą żarówki wczoraj. Co więcej rozwiązałem problem tak, że przy następnej wymianie będzie o wiele łatwiej i nie trzeba będzie okręcać osłony.
Zdemontowałem zderzak, odkręciłem halogeny, wymieniłem żarówki, a następnie halogeny przykręciłem od przodu. W niczym to nie przeszkadza, maskownice pasują jak pasowały, a nawet ładniej to wygląda bo halogeny szczelniej wypełniają otwory. Przy następnej wymianie wystarczy zdjąć maskownicę i odkręcić halogen śrubokrętem.
Pozdrawiam.
- Rafał
Generalnie powinny świecić tak samo jak przedtem.
Nie miałem jeszcze okazji niestety sprawdzić podczas jazdy, jedynie przy ścianie i na tej podstawie mogę wnioskować, że świecą dobrze. Niestety nie mam porównania bo po zakupie wymieniałem obie żarówki. Jeśli jednak będzie coś nie tak, to po prostu trzeba je wyregulować. Halogeny są identyczne jak w 156 i mają spory zakres regulacji góra/dół.
Pozdrawiam.
- Rafał
Halogeny nie są identyczne - są bardzo podobne. W 159/Brerach mają wypukłą szybkę, która wypełnia maskownicę. Jednak halogeny od 156 (Fiat Panda, Multipla, Palio, Bravo, Brava) da się bez problemu zamontowaćJeśli ktoś oleje minimalną różnicę estetyczną to oszczędzi sporo kasy.
Poza tym jestem zdziwiony halogenami zamontowanymi od tyłu?? Nawet eLearn (o ile dobrze pamiętam) pokazuje, że powinny być od przodu.
bo są zamontowane z przodu.
156 2.4 175 HP byla,159 Jtdm byla, 159 Tbi ,GT QV 170 HP Blackline ,Gulia Veloce 2.2 Q4