Strona 3 z 113 PierwszyPierwszy 1234567891011121353103 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 1126
  1. #21
    Użytkownik Pirat drogowy Avatar jusci
    Dołączył
    10 2011
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    159 SW JTDm 8V 2008 nero carbonio
    Postów
    221

    Domyślnie

    Hmm... Myślałem, że sobie poradziłem z ciężkim odpalaniem (sporadycznym). Ale ostatnio pojawiło się znowu wilka razy w krótkim czasie.
    Problem jest w tym, że auto ciężko odpala gdy silnik nie jest już zimny i nie jest jeszcze ciepły. Gdy np przejadę 2 km, zgaszę i zostawię na 20 min. i znowu odpalam. Wtedy kręci ale nie chce zaskoczyć.

    Wydaje mi się że będzie to problem z grzaniem świec z właściwie ze sterowaniem. Tak jak pisali na forum Vectry może to być wina czujnika temperatury, modułu grzania świec albo samego softu, który decyduje przy jakiej temp ma grzać a przy jakiej już nie. Gdyby był to czujnik lub moduł komp wywalił by jakieś błędy. Tymczasem żadnych błędów nie ma.

    Pytanie jakie się nasuwa to czy ktoś zmieniał / aktualizował soft w ECU?


    › Więcej...: JTDm - Ciężko pali na nierozgrzanym silniku




  2. #22
    Użytkownik Pirat drogowy
    Dołączył
    10 2010
    Mieszka w
    3miasto
    Auto
    e500 w211
    Postów
    264

    Domyślnie

    heja! moim problemem okazaly sie klapy wirowe w kolektorze ssacym. wymiana kolektora zalatwila sprawe. jednak nadal kiepsko odpalal-szczegolnie po powrocie do pl (w cieplym klimacie nie bylo az tak zle z rozruchem) ,padly swiece hehe i nastepnie przekaznik swiec ha. minelo kilka dni i egr sie rozlecial a po kilku przejechanych km zapchalo dpf) kto da wiecej?? hahah wsio naprawione i od tej pory nie ma problemu

  3. #23
    Użytkownik Embrion
    Dołączył
    12 2012
    Auto
    GP 1.9
    Postów
    19

    Domyślnie

    Cytat Napisał jusci Zobacz post
    auto ciężko odpala gdy silnik nie jest już zimny i nie jest jeszcze ciepły. Gdy np przejadę 2 km, zgaszę i zostawię na 20 min. i znowu odpalam
    Mam dokładnie to samo. Czasami tak się właśnie silnik zatelepie i pali za drugim razem. Jestem umówiony na program i EGR off. Ciekawe czy to coś zmieni...

  4. #24
    Użytkownik Pirat drogowy Avatar jusci
    Dołączył
    10 2011
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    159 SW JTDm 8V 2008 nero carbonio
    Postów
    221

    Domyślnie

    Cytat Napisał CaCrop Zobacz post
    Mam dokładnie to samo. Czasami tak się właśnie silnik zatelepie i pali za drugim razem. Jestem umówiony na program i EGR off. Ciekawe czy to coś zmieni...
    Jesteś już po programowaniu? Jest jakaś poprawa?
    Pytanie do innych użytkowników, którzy mają zaślepiony EGR. Czy ktoś miał problemy z odpalaniem i po zaślepieniu EGR problem ustąpił?
    Ostatnio edytowane przez jusci ; 27-02-2013 o 21:23




  5. #25
    Użytkownik Znawca Avatar Intruz
    Dołączył
    05 2011
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147 2.0 TS, 159 2.0 Jtdm SW
    Postów
    1,005

    Domyślnie

    ja mam problem z odpalaniem na zimnym. EGR był zaślepiony i niestety nie pomogło...

  6. #26
    Użytkownik Embrion
    Dołączył
    12 2012
    Auto
    GP 1.9
    Postów
    19

    Domyślnie

    Cytat Napisał jusci Zobacz post
    Jesteś już po programowaniu? Jest jakaś poprawa?
    Nie. Jadę za dwa tygodnie. Ale to już nic nie zmieni. Problem zozwiązał nowy rozrusznik, do wymiany którego zostałem zmuszony z okazji nowego sprzęgła i dwumasy. Szczerze mówiąc inaczej bym na to nie wpadł, ponieważ nie przypuszczałem, że w raczej świeżym aucie może już niedomagać. W momencie kupna miał przejechane 90kkm, i już wtedy palił tak ociężale, więc kupiłem nowy akumulator (nic nie pomogło), przejechałem 50kkm do chwili obecnej w przekonaniu, że ten typ tak ma.
    Teraz tak kręci, że nie ma szans, aby się zatelepał. Normalnie gęba sama mi się uśmiecha. Bym go teraz ciągle palił i gasił...
    U mnie to było problemem, ale nie znaczy, że tak musi być u wszystkich.

  7. #27
    Użytkownik Pirat drogowy Avatar jusci
    Dołączył
    10 2011
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    159 SW JTDm 8V 2008 nero carbonio
    Postów
    221

    Domyślnie

    U mnie podobnie jak u kolegi CaCrop problem ciężkiego odpalania rozwiązał rozrusznik. Z tym że nie wymieniałem a regenerowałem oryginalny - wymiana tulejek, szczotkotrzymacza, koszt 180 PLN.
    Wcześniej nie zauważałem, że coś słabiej kręcił, przeciwnie, wg mnie kręcił całkiem żwawo. Jednak po lekturze forów vectry i zafiry zdecydowałem się na regenerację. Myślę że się opłaciło.




  8. #28
    Użytkownik Ogier Avatar mk_1980
    Dołączył
    10 2012
    Mieszka w
    GRUDZIADZ
    Auto
    AR159 1.9JTDM 120KM
    Postów
    175

    Domyślnie

    Cytat Napisał jusci Zobacz post
    U mnie podobnie jak u kolegi CaCrop problem ciężkiego odpalania rozwiązał rozrusznik. Z tym że nie wymieniałem a regenerowałem oryginalny - wymiana tulejek, szczotkotrzymacza, koszt 180 PLN.
    Wcześniej nie zauważałem, że coś słabiej kręcił, przeciwnie, wg mnie kręcił całkiem żwawo. Jednak po lekturze forów vectry i zafiry zdecydowałem się na regenerację. Myślę że się opłaciło.
    mam pytanko w zwiazku z tym, gdzie kupowales czesci, sklep czy alledrogo?
    masz moze jakies nr czesci? , wydaje mi sie ze mam podobny problem a autko widze ze takie samo

  9. #29
    Użytkownik Pirat drogowy Avatar jusci
    Dołączył
    10 2011
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    159 SW JTDm 8V 2008 nero carbonio
    Postów
    221

    Domyślnie

    Oddałem auto do warsztatu który naprawia rozruszniki i alternatory. Sami wyjęli rozrusznik, wymienili co trzeba i poskładali. Mechanik pokazywał co wyciągnął, co wkłada ale numerów części nie znam. Wiem tylko że rozrusznik jest dość powszechny boscha, części też bosch.




  10. #30
    Użytkownik Ogier Avatar mk_1980
    Dołączył
    10 2012
    Mieszka w
    GRUDZIADZ
    Auto
    AR159 1.9JTDM 120KM
    Postów
    175

    Domyślnie

    ok dzieki za info

Podobne wątki

  1. Biały dym na nierozgrzanym silniku
    Utworzone przez vtvs w dziale GT
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 28-11-2015, 21:28
  2. Ciężko pali na zimnym silniku przerywa szarpie
    Utworzone przez murzyncannaba w dziale 166
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 28-11-2015, 10:37
  3. [159] Alfa 159 1.9 jTDm - nie odpala / ciężko pali / kontrolka świec żarorowych
    Utworzone przez gresko1982 w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 12-03-2015, 12:36
  4. [159] 1.9 JTDm 150km - Ciężko odpala na zimnym silniku
    Utworzone przez Wolfer w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 17-09-2014, 20:04
  5. Ciężko odpala na zimnym silniku 1.9 jtdm
    Utworzone przez mike87 w dziale GT
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 08-02-2014, 06:23

ci

jtd ciezko pali na letnim

alfa 159 1.9 jtdm ciezko pali

alfa 159 1.9 120km ciezko odpala

159 ci

vectra c 1.9 kiepski rozruch

vectra c 1.9 cdti problem z odpalaniem

wymiana swiecy 1.9 cdti 8v

vectra c 1.9 cdti ciezko pali na zimnym

trudne palenie po postoju

vectra c ciezko pali niebieski dym

alfa 159 1.9 jtd ciezko pali

alfa 159 odpalanie zimno

ar159 rano problem z odpaleniem

kolektory 1.9 jtdm biały dym przy odpalaniu

alfa 159 2.4 jtd zapalana na zimnym

vectra c 1.9 cdti cieszko pali na letnim silniku

jtd ciezko pali

signum 1.9 ciezko odpala

1.9 cdti ciezko pali

ciezko pali

opel vectra c jak zimny ciezko pali

NIE odpala na zimnym silniku alfa 159 1.9 jtdm 150 k

159 odpalanie

vectra c 1.9 cdti kreci i nie pali

alfa 159 nievpali za pierwszym razem

ar 159 jtdm dlugie odpalanie

1.9 cdti p0335-29

opel vectra c 1.9 cdti na postoju dymi na niebiesko

alfa romeo 159 1.9 jtdm 120 dymi przy odpalaniu

alfa 159 1.9 ciezko pali

ciezko disel pali dym z kolektora

alfa 159 ciezko odpala

opel vectra c bialy dym przy odpalaniu

alfa 159 1.9 jtdm slabo pali

vectra c 1.9 cdti ciezko pali

Raz odpala a raz nie pali wogole vectra c 1.9 cdti

ciezko odpalajaca alfa 159 2.4

alfa 159 2.4 rano dymi na bialo

alfa 159 ciezko pali i bialy dym

hot start jtdm

vectra c poranny niebieski dym

slaby start alfa 159

alfa romeo 159 ciezko pali

alfa 147 JTDM 150 CIEZKO ZAPALA

opel vectra c z19dth dlugo kreci

trudny rozruch 2.0 cdti

1.9 jtd czujnik temperatury ciezko odpala

problem z pierwszym rozruchem i dym

alfa romeo 159 ciężko pali

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory