Strona 131 z 181 PierwszyPierwszy ... 3181121122123124125126127128129130131132133134135136137138139140141 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,301 do 1,310 z 1804

Temat: Co myślicie o chińskim radiu z odtwarzaczem DVD, GPS i DVB-T zamiast fabrycznego?

Użytkownik Rowerzysta Avatar piter_alfa
    Mieszka w
    Mysłowice
    Auto
    Giulia Super 2.2 JTDM '17

Domyślnie

Cytat Napisał Tomekkk Zobacz post
    Tak, radio miałem ze sterowaniem. Licznik mi nie mruga po montażu radia, więc nie wpadłem na to żeby zrobić osiowanie. Jutro będę montował kamerę cofania, więc zrobię drugie podejście do radia i spróbuję zrobić osiowanie.

Tą wiązkę, którą pokazałem u góry zostawiłeś niepodłączoną tak jak była w pudełku czy podłączałeś ją?
    Wiazke miałem lekko inna Ale do poprawnego działania potrzebne jest podpięcie w zasadzie wszystkich przewodów w kostce iso ta w której jest zasilanie. To tam są też dwa przewody can z których przez body idzie sygnał o sterowaniu z kierownicy i informacjach na wyświetlacz. A czy przy oddalonym samochodzie i otwarciu drzwi na radiu pokazuje się komunikat o otwartych drzwiach i rysunek samochodu? Gdzie dokładnie wchodzą te brązowe niepodpiete przewody? Do której wtyczki?

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomekkk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Te brązowe niepodpięte przewody idą do gniazda, w które wpina się te 3 kolorowe kostki z wiązki auta - żółtą, zieloną (sterowanie z kiery?) i niebieską (zmieniarka). Wydaje mi się jednak, że piny z zielonej kostki mijają się z pinami w kostce od nowego radia. Jutro jakby nie udało mi się uruchomić to porobię więcej fot.

Przy odpalonym samochodzie i otwartych drzwiach brak jakiejkolwiek reakcji na radiu. Jakaś komunikacja z CAN jednak musi być, bo jak wbijałem wsteczny to z automatu radio przełączało się na obraz z kamery cofania.
    Ostatnio edytowane przez Tomekkk ; 03-11-2017 o 22:01

Użytkownik Rowerzysta Avatar piter_alfa
    Mieszka w
    Mysłowice
    Auto
    Giulia Super 2.2 JTDM '17

Domyślnie

Cytat Napisał Tomekkk Zobacz post
    Te brązowe niepodpięte przewody idą do gniazda, w które wpina się te 3 kolorowe kostki z wiązki auta - żółtą, zieloną (sterowanie z kiery?) i niebieską (zmieniarka). Wydaje mi się jednak, że piny z zielonej kostki mijają się z pinami w kostce od nowego radia. Jutro jakby nie udało mi się uruchomić to porobię więcej fot.

Przy odpalonym samochodzie i otwartych drzwiach brak jakiejkolwiek reakcji na radiu. Jakaś komunikacja z CAN jednak musi być, bo jak wbijałem wsteczny to z automatu radio przełączało się na obraz z kamery cofania.
    Spróbuj podpiąć jeszcze raz. Ja tych kolorowych w ogóle nie podninałem.

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie

No więc podpiąłem w weekend radyjko jeszcze raz i niestety bez sukcesu. Wygląda na to, że brak jest komunikacji CAN pomiędzy radiem a samochodem. Jak zrobiłem PROXI to radio/navi zniknęło z listy skomunikowanych urządzeń. Po podłączeniu z powrotem oryginalnego radia zaczął migać przebieg i zrobiłem ponownie PROXI i wszystko jest ok.

Wrzucam zdjęcia schematu i składowych części wiązki, które przyszły w zestawie z radiem. Czym jest element zaznaczony znakiem zapytania na zdjęciu? Czy to on jest odpowiedzialny za komunikację CAN? Być może on jest uszkodzony? Z tego co widzę na schemacie to podpięcie urządzenia opiera się właśnie na podpięciu tej kostki do wiązki, a dodatkowo tylko wpięcie wiązki w radio i podłączenie oryginalnych kostek z auta we wtyczki w wiązce. Nie da się tego zrobić źle teoretycznie, a jednak nie działa...
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	schemat.JPG
Wyświetleń:	2683
Rozmiar:	78.5 KB
ID:	237502   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	elementy zestawu.JPG
Wyświetleń:	123
Rozmiar:	68.4 KB
ID:	237503  

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 2,4 210

Domyślnie

W tym schemacie nie ma cana. Są złącza do drabinki rezystancyjnej

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Rzeczywiście, dopiero zauważyłem, że w aukcji na Aliexpress jest inny schemat niż fizycznie był załączony w pudełku. Dołączam zdjęcie prawidłowego schematu.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20171109_220152.jpg
Wyświetleń:	342
Rozmiar:	87.5 KB
ID:	237508  

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDM

Domyślnie

Witam wszystkich,

Zastanawiam się czy wymienić radio-navi(Connect Nav Magnetti Marelli) na coś bardziej funkcjonalnego. Pytanie czy któryś z kolegów poleca coś dobrego na zmianę? Znalazłem dwie oferty, ale nie wiem czy warto się na to decydować. Pytanie jak będzie grać ten sprzęt..

1: jedna oferta pochodzi z naviPremium - Android
    2: oferta z Allegro, również Android ale tańszy
    (niestety nie mogę dodać linków)

Bardzo proszę o pomoc!

Użytkownik Rowerzysta Avatar Jambo
    Mieszka w
    wyspy
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTD 16V -195HP

Domyślnie

Hejka ,

Właśnie podłączyłem do 159 tego dedykowanego androida 7.1 z aliexpress chyba sprzedawany przez dicola.
    Wszystko ruszyło ale mam kilka pytań ,może ktoś przez to już przebrną.
    - sprawa startowego logo . Wg instrukcji w pozycji 5.6.2 powinna być zakładka logo ( ja nie mogę tego znaleźć...)
    i ogólnie brakuje mi tam kilku pozycji 5.6.3 -5.6.7i takich jak voice, canbus, key study,other - trzeba to gdzieś odblokować ?
    - najbardziej dla mnie teraz istotna . Radio wyłącza się po naciśnięciu guzika stop/stacyjka
    wiem że jest opcja ACC OFF delay w extra settings ale co bym tam nie ustawił to nic nie zmienia.
    - poziom głośności działa do 30 a mam wrażenie że mogło by iść dalej - coś jest gdzieś włączone jakieś zabezpieczenie słuchu (wiadomo android)
    pozdro

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Te chińczyki wychodzą z fabryki w pierdylione rożnych wersji hardware i software. Nawet kupione u tego samego sprzedawcy mogą się różnić softami dlatego najlepiej kontaktuj się, ze sprzedawcą może mają jakąś bardziej aktualną instrukcje w wersji elektronicznej.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie

U mnie np. po podłączeniu nie śmigały funkcje sterowane po CANie, z resztą powyżej opisywałem pytając czy na pewno dobrze podłączam. Dzięki uprzejmości sklepu w Warszawie, który sprzedaje takie radia do innych aut (akurat do Alfy nie mają w ofercie), udało się wejść w factory settings (zabezpieczone hasłem) a tam były zadane ustawienia CANbus dla Skody... Szybka zmiana ustawień i wszystko ruszyło.

Kontakt ze sklepem Dicola w przypadku problemów niestety fatalny. Odpisali na pierwszą wiadomość a potem zero kontaktu. Na szczęście AliExpress stanęło na wysokości zadania i spór przebiegł sprawnie i bez problemu.