• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Czy 159 to dobre auto na zimę i dlaczego nie..?? :)

Auto
147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9
No to się zaczęło.. Rano zamek lewych tylnych drzwi zamarzł.. otworzyłem, ale nie chciał się zatrzasnąć.. ehh.. Silicon w sprayu przyszedł z pomocą i zamek zadziałał.. uff..
Kolejna i chyba póki co najbardziej denerwująca sprawa (pomijając zamarzające wycieraczki) to czujniki parkowania.. toż to paranoja jakaś.. Wchodzę do auta, wrzucam wsteczny i zaczyna się kakofonia.. wyje przód, wyje tył.. ehh.. wyłaże z auta, oczyszcze czujniki i po chwili znowu coś piszczy... bo tym razem troche śniegu leży przed autem na wysokosc moze 10cm.. ześwirować można.. :) Idzie to gdzies wyłączyc ? 35 lat przeżyłem bez parktroniku, przeżyje i kilka następnych bez problemu.. :)

.....kolejne spostrzeżenia będę zamieszczał w tym temacie i czekam na Wasze opinie :)

U mnie problem znany ze 147 - przy porannym uruchomieniu raz zapaliła mi się kontrolka ABS (system działał) i raz kontrolka świec... Póki co normalka:)

PS. Przyczyna leży w za słabym aku - mam 580 rozruchowego, co czasami daje takie efekty... Błędy wyskoczyły jak "chechłał" dłużej...

Jak dla mnie bardzo fajne autko na zimę :) Prowadzi się lepiej niż 156, klamki zamarzają - no ale w którym aucie nie zamarzają, a parkotronic wyłączam przyciskiem na górnym panelu, bo faktycznie można dostać kociokwiku :) fakt, że rozwiązanie jest chwilowe. tylko z nadmuchami jeszcze cały czas walczę żeby było po mojemu :)

Zawsze bardzo chwaliłem jazdę 159 JTDM na śliskich łukach naszych dróg , auto było zawsze stabilne. Wydaje się że ciężki silnik i przedni napęd + dość wcześnie ingerujące VDC ( w porównaniu do Audi) to bezpieczne rozwiązanie . Tam gdzie zimą 159-tka jechała niewzruszona tam Audi quattro zamiata tyłkiem i muszę się pilnować.

P.S.
mariuszautods parktronik w Luxwagenie też zimą wariuje a bezramkowe szyby potrafią zastrajkować .

Mnie w tamtym roku 159 1,9JTDm 2 razy zamarzła na amen. ASO twierdziło, że to paliwo i wymieniało filtry i czyściło układ. Raz nawet po wyciągnięciu kluczyka z konsoli świeciły wszystkie zegary - zgłupiał zupełnie.
Auto trzyma się świetnie drogi, ale coś za coś - prześwit zawieszenia stworzony do miasta.
Włosi mają zupełnie inne podejście do zimy. Wcześniej jeździłem SAAB'em po przesiadce dostrzegam różnice. Na pocieszenie Alfa ma to co lubimy: styl :)
Znajoma ma 9-3ss z tym samym motorem co moja Alfa, jak było -20st. domyślacie się kto odjechał a kto został na parkingu :(

Zalewam w najbliższych dniach (jako wspomnienie po SAABie) szwedzki dodatek do ropy: Diesel Skydd, o którym można przeczytać w necie. Liczę, że ominą mnie problemy tej zimy.

Do prowadzenia się 159 nie mam zastrzeżeń w żadnych warunkach.. jezdzi jak po szynach.. :) Poranne odpalanie diesla zimą to zawsze jest cały zestaw najdzikszych dzwięków mogących właściciela benzyniaka wprawić w spore ździwienie.. ale idzie się przyzwyczaić, nie jest to pierwszy mój diesel.. :) Zeszłej zimy 156-stka odpalała mi nawet przy -25 st. C, mam nadzieje, że 159 nie będzie gorsza w tym względzie.. :)

Tam gdzie zimą 159-tka jechała niewzruszona tam Audi quattro zamiata tyłkiem i muszę się pilnować.
Nowsze quattro i Q4 to praktycznie to samo i preferencję tyłu mają wpisaną w geny, stąd to zamiatanie tyłem. Ograniczyć to można przez założenie dobrych zimowych opon, testowałem. Mam nawet teorię popartą praktyką, że stabilniejszy na śniegu jest pickup ze sztywno spiętym napędem. Żeby było na temat to u mnie tylko przymarzające klamki :-) Jestem też pod wrażeniem szybkości nagrzewania kabiny i silnika.

Z plusów.. właśnie rozgryzłem programowanie webasto w 159-tce.. przetestowałem i DZIAŁA !! :) Rano wsiądę więc do cieplutkiego autka.. )

Dzis po pracy wsiadam do zimnego autka (na zewnatrz -9C), odpalam, jade i po przejechaniu jakiegos 1km pojawia sie komunikat "Have engine checked" oraz swieci na zolto, swiatlem ciaglym, kontrolka od spalin. Wylaczenie i ponowne uruchomienie silnika (1,9 16V diesel) nic juz nie pomaga. Czyzby to efekt mrozu? Nigdy wczesniej czegos takiego nie mialem. Jutro podjade do ASO.

Z zalet uzytkowania tego auta zima mozna troche wymienic. Chociaz ja sie doczepie do tego, ze ogrzewanie kabiny zaczyna dzialac dopiero po przejechaniu kawalka odcinka, jak sie silnik rozgrzeje. W poprzednim aucie (benzyna) ogrzewanie dzialalo praktycznie od razu.

zeby nie zakladac nowego tematu to mam pytanko do wlascicieli 159 ,czy wiecie kiedy nastapi koniec produkcji tego modelu albo jakie sa plany generalnie co do 159 jak dlugo ja jeszcze pociagna dzieki pozdr

Opcja szukaj i hasło "Giulia".

Chociaz ja sie doczepie do tego, ze ogrzewanie kabiny zaczyna dzialac dopiero po przejechaniu kawalka odcinka, jak sie silnik rozgrzeje.
W 2,4 jest całkiem dobrze pod tym względem.. ale w Alfie 156 z silnikiem 1,9 16V 140KM to była porażka.. auto na postoju poprostu stygło mimo odpalonego silnika i robiło się zimno.. i oczywiście zanim się dowiedziałem, że ten typ tak ma, wymieniłem termostat.. ehh..

Wlosi po prostu nie wiedza co to zima podczas projektowania ;)

Czy komus rowniez sie zdarzylo aby podczas mrozu pojawil sie komunikat "Have engine checked"?

narazie minusów nie zauważylem, Miła stoi w garażu na noc, zdąży odtajać. Klamki minimalnie przymarzają przez dzień. W bagażniku mam płyn do odmrażania, więc w razie czego skorzystam. No chyba, że bagażnik przymarznie:D
Prowadzi się idealnie, VDC co jakiś czas miga, ale staram się tak jeździć by go nie zmuszać do pracy. Jedyne co mnie denerwuje, to targanie osłoną silnika po śniegu. W końcu się przyzwyczaję.Nawet DPF się wypalił przy prędkości 60km/h. Jestem bardzo zadowolony i oby tak zostało. A ogrzewanie kabiny, i tak zawsze sam włączałem gdy kreska temp była na 1/3. Więc teraz nie marudzę bo się samo włącza. Wcześniej.:D

Klamki troche przymarzaja, fakt. Ale mnie troche denerwuje full auto w klimie. Bo zanim sie nagrzeje silnik zaczyna tak dmuchac zimnym powietrzem, ze mozna zamarznac, temp ustawiona na 16.5C.
Czy w full auto obieg wewn. dziala automatycznie? Bo nie bardzo wiem co jest wlaczone w full auto i kiedy, a w 147 widze co sie wlacza bo lampki sie zmieniaja i sygnalizuja.
Jak jest u was?

Dzis po pracy wsiadam do zimnego autka (na zewnatrz -9C), odpalam, jade i po przejechaniu jakiegos 1km pojawia sie komunikat "Have engine checked" oraz swieci na zolto, swiatlem ciaglym, kontrolka od spalin. Wylaczenie i ponowne uruchomienie silnika (1,9 16V diesel) nic juz nie pomaga.

obstawiam przytkany DPF

Ale mnie troche denerwuje full auto w klimie.
System jest podobny trochę do tego jaki miałem w 156 po lifcie.. Mnie bardziej denerwuje, że włączam np. odmrażanie przedniej szyby i póki troszkę nie złapie silnik temperatury, nawiew ustawia się na minimum.. i zanim ruszy szyba potrafi trochę zaparowac.. Mozna to recznie skorygowac, ale na poczatku przycisk siły nadmuchu staje się nieaktywny.. ehh..

Dzisiaj pierwszy raz użyłem Webasto i wszystko działa.. po 25 min. działania zszedłem do auta i temp. płynu chłodzącego miała już 65 st.C, co przy mrozie -18 pozwoliło odpalic silnik jak latem.. :) Myślę, że Webasto poza komfortem, ma wielką zasługę w dbaniu o silnik odpalany w takich temperaturach.. :)

co do przymarzniętych klamek i drzwi to warto sobie kupić smar silikonowy w spreju. psiknąć w mechanizm klamek i na uszczelki (silikonowe smary nieuszkadzają gumy) i przetrzeć. Ja używam od paru lat i nic nie przymarza a wystarczy użyć tylko raz przed zimą.
Ja używam tego

A moja Pani dzisiaj "od strzału" odpaliła przy -14 (to najniższa jak na razie temperatura w tym sezonie w Szczecinie) po całonocnym postoju na dworze. Z przymarzaniem klamek czy drzwi nie mam żadnego problemu, ale rzeczywiście nadmuch na przednią szybę ma jakiegoś bug'a w sofcie... Chociaż i tak całość działa lepiej (szybciej się nagrzewa) niż w 147, co IMO jest dużym progresem we włoskiej motoryzacji - dzięki Bogu wzięli pod uwagę to, że AR użytkuje się również w innych (niż tylko śródziemnomorskim) klimatach i że oprócz klimatyzacji potrzebne jest także sprawne ogrzewanie...

Mariusz AutoDS, tego webasto to Ci zazdroszczę jak cholera! Przy zakupie 159 miałem na oku egzemplarz z tym cudem na pokładzie, ale okazało się, że auto nie było idealne blacharsko, wobec czego odpuściłem... A teraz tego żałuję;)

Amortyzatory
Powrót