Strona 111 z 186 PierwszyPierwszy ... 1161101102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121161 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,101 do 1,110 z 1859

Temat: Interfejsy diagnostyczne

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Storczycki Zobacz post
    Koledzy, połączę sie tą elmą ze wszystkimi modułami w 9 ? Mam tez vag kkl ale wchodzi tylko w silnik abs i airbag w mesie. Fajnie jakby ta elma z alfaobd tez chodzila bo moj kkl nie chce
    http://allegro.pl/elm-327-adaptery-f...946769979.html
    Na pewno, dodatkowo PMFactory to dystrybutor MESa na Polskę. Skoro sprzedają jako do Fiat/Alfa, to ten nieszczęsny rezystor też już powinien być usunięty z interfejsu.
    Do 159 łączysz się ze wszystkim bezpośrednio, a z niektórymi modułami poprzez adapter typ 1. Adapter typ 3 przyda si np w przypadku Giulietty.
    Zgdnie z tym wykazem, właśnie KKL działa tylko z kilkoma modułami, a ELM ze wszystkim:
    http://www.multiecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Manciek Zobacz post
    Czesc. Alfaobd to chyba jedyny soft, ktory nie chce mi sie laczyc z elmem bluetooth. Nie laczy sie z poszczegolnymi modulami, rowniez wersja pelna. O co może chodzic?

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
    U siebie od jakiegoś czasu też mam problem z połączenim, ale nie jest związany z AlfaOBD, ale problem jest na łączu telefon BT - ELM BT - przestał mi się łączyć. Skasowałm ELMa i na nowo wiele prób - problem jest się sparować (czasem wieki czekam na możliwość wpisania pin-u, czasem go nie akceptuje itp), jak już to się uda to najczęściej nie mogę dodać do zaufanych urządzeń (nie pamiętam błędu), czasem jak się już uda to i tak telefon nie chce się połączyć z ELMem po BT, więc nawet nie ma co próbować odpalać AlfaOBD. Dziwna sprawa, nie wiem czy coś zupdatowało się w moim telefonie i teraz są problemy? Raz mi sie udało po chyba 0.5h prób je połączyć, wtedy AlfaOBD ruszył OK.
    Z PCtem paruje sie ELM bez problemu.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Dolnośląskie
    Auto
    Ar159/2010/2,0/170KM/

Domyślnie

Czy ktoś podzieli się AlfaOBD na Androida?
    Alfaholik

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Super 2.0T

Domyślnie Testy interfejsów diagnostyczny

Witam wszystkich,

Ostatnio zacząłem testować tanie interfejsy diagnostyczne oparte o chiński odpowiednik ELM327. Na portalach aukcyjnych są one najczęściej oznaczane wersjami 1.5, 2.1. Kupiłem dwie ze względu na ich niską cenę.

Z wersją 1.5 nie miałem problemów, działa na nim Torque, AlfaOBD i inne aplikacje diagnostyczne wykorzystujące protokół OBD2. Przy 2.1 wywala mi błąd poduszek i samochód wariuje. Czy ktoś na forum używa wersji 2.1 i nie ma z nią problemów?

Mam też pytanie do forumowiczów, zwłaszcza z Warszawy i okolic. Czy ktoś z Was ma może interfejs iCar ? Czy byłaby możliwość spotkać się jakoś np na zlocie, żeby przetestować taki interfejs bo nie chcę kupować go w ciemno. Obawiam się
    że też jest to tani chiński chip. Generalnie chodzi mi o to czy można bez problemu taki interfejs wprowadzić w stan monitorowania magistrali CAN. Interfejs w wersji 1.5 działa bez problemu jeśli chodzi o zapytania OBD2, natomiast monitorowanie magistrali
    nie chce na nim ruszyć.

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Taki "2.1" testowałem, po włożeniu do mnie było disco na zegarach. Po usunięciu rezystora zwierającego CAN, też było disco ale dopiero po podłączeniu telefonu/laptopa przez BT do niego. Co ciekawe ten gówniak, który u mnie robił disco, u brata w Oplu działał bez problemu. 1.5 który u niego działał, u mnie również nie działał.

Ja po kupie czasu i pieniędzy zmarnowanych (chociaż w większośći odzyskanych) na chińskie podróbki chińskich wynalazków - w tym Vgate iCar, który kosztował 80zł i obiecywał dużo, nie działał w ogóle - zakupiłem od Viakena ich autorską implementację ELMa wraz z adapterem i tym kablem mogę w FESie podłączyć się do wszystkiego i robić wszystko.

A iCarem było tak, że telefonem nie mogłem się połączyć, bo telefon ma za nowy blutut i nie dało się sparować. A z laptopa z FESem mogłem się z nim połączyć, ale FES na żadnym ustawieniu nie chciał z nim gadać - zgłaszał, że jest niezgodny z ELM i tyle.
    Zdecydowanie jest to zwykły tani chiński szajs, tylko zapakowany w nieco lepszą obudowę + włącznik, do tego tona bullshitu i zamiast 10zł jak za chińczyka, cena 80zł. Po pudełku, obudowie i nazwie można wnosić, że jest to taki sam chińczyk, tylko z opakowaniem i ceną stosownymi dla wielbicieli nadgryzionego jabłka (czyt. idiotów, którzy dopłacą 70zł za "i" przed nazwą ).
    Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
    159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 120+ KM

Domyślnie

Swoją drogą zobaczcie ile kosztuje sam zaprogramowany chip: https://www.elmelectronics.com/ordering/order-ics/ (w hurcie pewnie sporo taniej, ale jednak). Prawdopodobnie 99% tego co jest w sprzedaży to wersja firmware 1.0, bo Elm Electronics nie zablokował w pierwszej wersji odczytu softu i można go było skopiować Osobną sprawą jest zastosowany konwerter UART<->USB/Bluetooth oraz jak sam schemat interfejsu wygląda w zależności od wersji, np. czy obecny jest rezystor terminujący na CANie. Interfejs za 20zł może działać, ale nie musi, więc chyba dopłacenie trochę i wzięcie od PMFactory z zastrzeżeniem, że ma być do Alfy pozwala oszczędzić nerwów i czasu.

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

A PMFactory to też nie jest zwykły chińczyk, tylko zależnie od auta usuwają rezystor bądź nie i/lub przekładają piny w złączu bądź nie?
    Ja wziąłem Viakena za 99zł + adapter za 17 (mogę gadać z ABS) i jestem zadowolony na 105%. Z tego co wiem nie jest to jakiś gotowy chińczyk tylko ich autorskie rozwiązanie, w FESie ustawa się to jako OBDLink czy OBDKey ale funkcjonalnie jest to pełny ELM.

Tu jest lista z czym gada jaki interfejs:
    http://www.multiecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    159 2.0 136km

Domyślnie

Witajcie
    Kupiłem niedawno interfejs Elm 327 1.5a, na usb. Niestety, nie chciał on za wszelkie skarby się dogadać z Mes'em. Jedynymi programami, z jakimi działał były ScanMaster ELM i PCMScan. MES wyrzucał komunikat, że przekroczono limit czasu, nieważne jak był ustawiony.
    Zawiedziony kupiłem kolejny interfejs - tym razem na bluetooth(z wyglądu taka nieduża, niebieska kostka). Bez problemu łączy się z Torque na Androida, z AlfaOBD już nie. Natomiast po połączeniu go z laptopem, ni cholery nie chce działać z Mesem. W menadżerze urządzeń, wykrywa go jako 2 porty bluetooth com(wyjścia i wejścia). Gdy w Mesie, próbuję się połączyć to wyrzuca komunikaty: przekroczono limit czasu, przekroczono limit czasu semafora lub brak odpowiedzi ecu. Jeśli przełączę się na drugi port, wtedy wydaje mi się, że program się wiesza przy próbie łączenia - trwa ono bez końca i mes przestaje reagować.
    Macie może jakieś pomysły?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hagi
    Mieszka w
    kujawsko - pomorskie
    Auto
    159 2,4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał Carlo Zobacz post
    Swoją drogą zobaczcie ile kosztuje sam zaprogramowany chip: https://www.elmelectronics.com/ordering/order-ics/ (w hurcie pewnie sporo taniej, ale jednak). Prawdopodobnie 99% tego co jest w sprzedaży to wersja firmware 1.0, bo Elm Electronics nie zablokował w pierwszej wersji odczytu softu i można go było skopiować Osobną sprawą jest zastosowany konwerter UART<->USB/Bluetooth oraz jak sam schemat interfejsu wygląda w zależności od wersji, np. czy obecny jest rezystor terminujący na CANie. Interfejs za 20zł może działać, ale nie musi, więc chyba dopłacenie trochę i wzięcie od PMFactory z zastrzeżeniem, że ma być do Alfy pozwala oszczędzić nerwów i czasu.
    Ja brałem bardzo dawno od PMFactory i także nie była to jakaś rewelacja. Działa, choć rezystor musiałem sam wylutować, a miał być przygotowany pod włoszczyznę.

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Gustlik zależy do czego potrzebujesz, jak BT na telefon i Torque to inny temat niż jak chcesz pełnoprawny interfejs nie tylko do monitorowania parametrów, ale do wszystkich aktywnych funkcji MESa. W tym drugim wypadku polecam viaken, działa wszystko na 100% bo dopiero co kupiłem taki:
    http://viaken.pl/pl/nowy-polski-elm3...scan-2013.html
    Włączyłem sobie tempomat i zrobiłem osiowanie kompletnie bez żadnego problemu. Na takim chińczyku, nawet gdyby zagadał z MESem, po prostu bym się bał. Z resztą MES na którymś adapterze wywalał mi błąd niestabilnego połączenia i nie pozwalał nawet wejść w ustawienia proxy.

Te interfejsy "1.5a" czy "2.1" i inne bzdury to są chińskie podjebki które z ELMem nie mają nic wspólnego i ja testowałem takie 3 czy 4 różne ("1.5", "2.1", czyli chińskie małe kostki w niebieskich albo czarnych obudowach, oraz Vgate iCar) i to wszystko jest nic niewarte. Kombinacje z rezystorem również mi nie pomogły. I tak jak pisałem, taki gówniak który działał z Oplu, u mnie zawieszał całego CANa i musiałem odpinać klemę. I tak dobrze, że czegoś na stałe nie uwalił albo że poduszka mi ryja nie rozkwasiła.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Super 2.0T

Domyślnie

Dzieki za pomoc Panowie! Monitorowanie magistrali z tego co jest napisane w dokumentacji powinno byc juz dostepne od wersji 1.0. Niestety prawdopodobnie chinczyki maja za mala pamieci i nie radza sobie z taka iloscia danych ktora na magistrali sie pojawia i nie sa w stanie monitorowac wszystkiego Jest jeszcze cien szansy z pmfactory byc moze ich interfejs zadziala.

Z forow zagranicznych wiem ze urzadzenie OBDLink dziala na oryginalnym chipie

Wysłane z mojego SHIELD Tablet przy użyciu Tapatalka