[159] Interfejsy diagnostyczne

Możesz do wszystkiego użyć kabla ELM (musisz mieć adapter 1 do połączenia się z niektórymi modułami).
Ten niebieski to pewnie KKL. Przełączniki służą do łączenia się z ECU, poduszkami i ABS.

To ja mam takie pytanie, czy jak mam KKL niebieski z przełącznikami oraz elm327 v2 oba od Viakena to czy potrzebna jest jeszcze przejściówka typ 1?

Dzisiaj połączyłem się z ABSem za pomocą KKLa z przełącznikiem czego nie mogłem zrobić tym elm 327 v2. Więc zadam pytanie, z jakimi modułami połączę się tylko za pomocą ELMa327 v2 z przejściówka typ 1? Właściwie chodzi mi o sens posiadania przejściówki jeśli ma się niebieski KKL...

Napisz do Viaken, otrzymalem od nich rozpiske co, gdzie, czym..

Wysłane z mojego Grand X In

Dzisiaj połączyłem się z ABSem za pomocą KKLa z przełącznikiem czego nie mogłem zrobić tym elm 327 v2. Więc zadam pytanie, z jakimi modułami połączę się tylko za pomocą ELMa327 v2 z przejściówka typ 1? Właściwie chodzi mi o sens posiadania przejściówki jeśli ma się niebieski KKL...
do ABS trzeba mieć przejściówkę ale jak masz KKL to nim łączysz się z ABS bez przejściówki. Jedynie ABS woła o przejściówkę

Wnioskuję iż w moim przypadku sens posiadania adaptera typ1 miały w sytuacji gdybym miał lampy xenon ale że mam zwykłe to do samego ABS posłuży KKL niebieski z przełącznikiem. Dzięki:)
Czy jak łączycie się z Absem to słychać u Was krótkie sygnały dźwiękowe z kabiny auta, takie pikania wraz ze zmianami ikonek na wyświetlaczu w lewym dolnym rogu?

Czy jak łączycie się z Absem to słychać u Was krótkie sygnały dźwiękowe z kabiny auta, takie pikania wraz ze zmianami ikonek na wyświetlaczu w lewym dolnym rogu?
U mnie podczas łączenia do komputera ABS pojawia się błąd VDC na ekranie komputera + wyświetla się kontrolka. Ale po odpięciu kabla i ponownym zapaleniu nic się nie pojawia z powrotem.

BTW adapter 1 jest potrzebny do połączenia do komputera ABS(VDC) i komputera ksenonów. Ale do obu można połączyć się przez KKL (jest o tym dokładnie napisane na stronie, którą powyżej podał magil)

Ostatnia edycja:
U mnie podczas łączenia do komputera ABS pojawia się błąd VDC na ekranie komputera + wyświetla się kontrolka. Ale po odpięciu kabla i ponownym zapaleniu nic się nie pojawia z powrotem.

BTW adapter 1 jest potrzebny do połączenia do komputera ABS(VDC) i komputera ksenonów. Ale do obu można połączyć się przez KKL (jest o tym dokładnie napisane na stronie, którą powyżej podał magil)

Właśnie o takie komunikaty mi chodziło, czyli to normalna sytuacja.
Faktycznie jest rozpisane, nie dopatrzyłem ale dobrze wiedzieć.
Dziękuję, pozdrawiam.

Nie polecam Interfejsu ELM327 V2 od Viakena, bo po prostu nie działa.
MES czy FES łączą się jedynie po ustawieniu jako k-line niezależnie od tego jakie sterowniki wgrywałem, czy wersję tych programów, jak system konfigurowałem oraz czy jest to win7 x86 czy win xp. Przejściówkę również mam, ale nic to nie zmienia, bo funkcjonalność jest żadna.

Kupiłem zwykły chiński elm 327 usb na allegro za ponad połowę mniejszą kasę w wersji 1.4b i po usunięciu rezystora wszystko działa poprawnie, a jakość wykonania niestety na korzyść chińszczyzny, ponieważ w tym tym "polskim" przy delikatnym otwieraniu odpadły 2 kable, a 2 pozostałe od kabla usb trzymały sie dosłownie na włosie (chinol ma wyprowadzone gniazda). Zasugerowałem się opiniami tutaj wrzucanymi jakoby viaken był lepszy i pewniejszy - dla mnie nie pokrywa się to z rzeczywistością dla wersji na układzie STN1110 - przynajmniej dla Alfy.
Foty tego cuda od viakena poniżej (może ktoś już z tym walczył i wie jak go usprawnić, bo korespondencja z producentem jest dla mnie stratą czasu).

Załączniki

• 20141230_111943.jpg
    20141230_111943.jpg
    110.9 KB · Wyświetleń: 212
  • 20141230_112028.jpg
    20141230_112028.jpg
    228.1 KB · Wyświetleń: 199
Mi działa ten elm327 v2 na win 7, sterowniki windows sam sobie pobrał przez neta. W programie MES ustawiam OBDlink(usb/bluetooth) prędkość 38000, tak samo w menedżerze urządzeń i jest na razie ok. Mechanicznie nie widzę żeby się coś działo, kilka razy targałem go już do auta trzymając za same przewody.
Jeśli chodzi o korespondencje z viakenem to stoi na wysokim poziomie, odpowiadają nawet na durne pytania, przynajmniej tak było przed kupnem, a kupiłem tam dwa interfejsy. Ja bym oddał na gwarancji, to też świadczy sporo o firmie czy wymienią czy nie.

Pany Szanowne,

Szybkie pytanie: czy instalujac wersje za free FES'a bede mial mozliwosc sprawdzenia korekt wtryskiwaczy w 159 2.4? Kabel mam zamiar kupic od viakena. Jesli takie pyt juz bylo to przepraszam, ale nie dalem rady przeczytac wszystkich srron watku.

Z tej tabeli nie wynika bezposrednio mozliwosc sprawdzenia korekcji. Czy ktos z userow moze potwierdzic mozliwosc sprawdzania korekt?

Wynika.
"|PRM| - Parameter reading is supported on the module"

Oczywiście można bezpłatną.

Jest jeszcze kwestia ograniczenia do bodajże 4 parametrów on- line w wersji free (tak przynajmniej było w starszych)- jeśli nadal tak jest to on line odczytasz sobie 4 wtryskiwacze, a piąty będziesz musiał odczytać odznaczając któryś z 4 pozostałych.

Amortyzatory
Powrót