• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Interfejsy diagnostyczne

Na PM Factory faktycznie mają dobre ceny za ELMa,pytanie tylko czy faktycznie łączą się ze wszystkim. Wyczytałem na ich stronie o tym rezystorze,który trzeba usunąć http://pmfactory.nazwa.pl/www/fiat.html Sprawdziłem w swoim elm-ie i u mnie go nie ma ,a i tak łączy mnie tylko z silnikiem:confused:

- - - Updated - - -

Ten http://viaken.pl/pl/nowy-polski-elm327-v2-euroscan-2013.html czy ten http://allegro.pl/elm-327-1-4-pl-euroscan-2012-ford-fiat-opel-elm327-i5639149140.html ?????????????????????????????????????????

Pabloxxl napisz do kolegi "slon" on mi ostatnio zamawial bob sobie kupowal.niech ci linka poda z allegro. cena cis okolo 40zl i łączy sie tez ze wszystkim chyba ze nie z airbagiem ale nie sprawdzalem bo mam tez niebieski kkl:)

Kiedyś wymieniłem kilka maili ze sprzedawcą PM Factory. Podobno nie wszystkie modele ELM można dostosować do grupy Fiata (mimo że wg specyfikacji powinny działać, to w najlepszym wypadku obsłużą tylko ECU).

Ja polecam ten, do którego link podałem. Dodatkowo mój ma we wtyczce przełącznik na adapter 1 do obsługi ABS. Ten na aukcji pewnie też ma, bo wygląda identycznie - można dopytać.
Do tego długie przewody, można je bezpiecznie ułożyć wokół fotela kierowcy więc nie będą przeszadzać w czasie jazdy czy też możemy spokojnie podejść z laptopem do silnika.

Pabloxxl napisz do kolegi "slon" on mi ostatnio zamawial bob sobie kupowal.niech ci linka poda z allegro. cena cis okolo 40zl i łączy sie tez ze wszystkim chyba ze nie z airbagiem ale nie sprawdzalem bo mam tez niebieski kkl:)
Dzięki,zaraz do Niego napiszę.

- - - Updated - - -

pablo pewnie rezystor masz, tylko w innym miejscu...
Szukałem dokładnie i brak u mnie rezystora 121.

- - - Updated - - -

Kiedyś wymieniłem kilka maili ze sprzedawcą PM Factory. Podobno nie wszystkie modele ELM można dostosować do grupy Fiata (mimo że wg specyfikacji powinny działać, to w najlepszym wypadku obsłużą tylko ECU).

Ja polecam ten, do którego link podałem. Dodatkowo mój ma we wtyczce przełącznik na adapter 1 do obsługi ABS. Ten na aukcji pewnie też ma, bo wygląda identycznie - można dopytać.
Do tego długie przewody, można je bezpiecznie ułożyć wokół fotela kierowcy więc nie będą przeszadzać w czasie jazdy czy też możemy spokojnie podejść z laptopem do silnika.
Napisałem już do PM Factory,zobaczę co mi odpisze. Viaken zapewniał mnie ,że ten jego ELM za 99zł łączy się ze wszystkim.

To nie chodzi o to, że on ma być 121, tylko że jest jakiś rezystor pomiędzy liniami CAN. Może mieć inną wartość a co za tym idzie inny napis.

Ostatnia edycja:
U mnie ewidentnie pod R04 brak rezystora 121
203.jpg

Ostatnia edycja:
pablo zmierz rezystancję między pinami od CAN.
Ty na przykład masz R15 i R16, których brak na zdjęciu działającego ELMa - ale to nie znaczy, że należy usuwać rezystory jak leci, tylko że układy różnią się między sobą.

Ostatnia edycja:
pablo przecież Ty już masz usunięty rezystor. Co to za interfejs dokładnie masz?

Do ABS'u musisz miec adapter typ 1, do kupienia u viaknea za 17.50

Panowie, po prostu zlutujcie sobie piny 1,9,7,12 i obsłuży wam wszystko bez przejściówek.
Jedyna wada jest taka, że ci co mają automatyczną skrzynię nie będą mogli z tym jeździć. Znaczy się będą mogli ale skrzynia będzie szarpała.

Chodziło mi o model :) Są tak skonstruowane ELMy, że nie ma w ogóle opcji połączenia się we Fiatach z czymkolwiek prócz ECU. Sprawdzone empirycznie.

Kupię inny i zobaczę. Wypróbowałem już dwa elm-y i lipa,ale jak to mówią do trzech razy sztuka [emoji3]

Bo to z ELMem wspólną ma tylko podrobioną nalepkę... Nie kupuj przypadkiem "v 2.1" bo to w ogóle praktycznie nie chce działać z FES/MES, czasem działa ustawione jako OBDLink a nie ELM.

Witajcie.

Kupiłem kabel od Viakena http://viaken.pl/pl/nowy-polski-elm327-v2-euroscan-2013.html , dodatkowo zakupiłem adapter, żeby móc łączyć się z ksenonem i ABSem. Program to FES 3.6 wersja pełna. Alfa 159, 2.4, 2006.

Ku mojemu zdziwieniu kablem mogę podłączyć się tylko pod sterownik silnika, tam wszystko działa, jednak inne systemy jak np. serwis, klimatyzacja, poduszki nie. Wywala mi bład z podłączeniem ECU i radzi abym sprawdził interfejs lub port COM. Próbowałem łączyć się jako COM1,2,3,4 jednak dalej to samo, działą silnik reszta nie. Po podłączeniu adaptera da się połaczyć z ksenonami i ABSem.

Wiecie może co jest nie tak? Irytuje mnie to, pisałem do nich i pytałem jaki mam kupić aby wszystko działało i nie działa. Kolega z forum kupił u nich kabel 5 lat temu i wszystko hula jak ta lala. Ten miał być szybszy, amerykański i drogi. Ustawienia porównywałem z tymi, które ma kolega, jego kablem i komputerem łączyliśmy się normalnie z moim autem.

Nie wiem czy to wina kabla czy po prostu coś jeszcze trzeba przestawić. :(:confused:

Ten kabel inaczej się ustawia niż typowy elm, przykładowo trzeba wybrać w ustawieniach interfejs obdlink zamiast elm, druga sprawa to taka, że zależnie na jakim porcie instalowaleś sterowniki to taki port trzeba wybrac w ustawieniach do tego kabla. Port można podejrzeć z menedżerze urządzeń. Jest kilka takich niuansów. U mnie ten kabel śmiga ale też miałem podobne problemy na początku, tzn nie wiem czy do końca mam ten sam bo mój chyba nie amerykański, zalatuje mi bardziej dalekowschodnią azją;)

Amortyzatory
Powrót