• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Interfejsy diagnostyczne

Witam wszystkich forumowiczów.
Jest to mój pierwszy post zatem przy okazji chciałbym wszystkich gorąco powitać! :)
Przechodząc do rzeczy - mam pytanie odnośnie gniazda OBD. Wygląda ono u mnie jak na załączonym obrazku, posiadam kabel VAG obd2 ale ni jak mi ten wtyk nie pasuje, a nie chcę wciskać nic metodą prof. Nachamowa, że tak się wyrażę, bo i tak dość mocno już próbuję i nie wchodzi. Czy ktoś z Was posiada takie gniazdo i byłby w stanie poratować informacją o kablu/przejściówce? Wszędzie czytam, że wtyk VAG pasuje bez problemu i tak się zastanawiam czy w mojej 159 mam jakiś inny panel czy cuś?
obd.jpg

Ostatnia edycja:
Nie chcę, żeby to głupio zabrzmiało, ale czy próbowałeś wkładać drugą stroną? Wtyczka w standardzie Obd2 powinna pasować.
Druga sprawa, że najlepiej wyposażyć się w interfejs ELM327 przygotowany pod auta z grupy Fiat (usunięty rezystor). Wtedy nie będzie problemu z łączeniem się z modułami samochodu.

Wygląda normalnie...może we wtyczce na kablu masz pozginane piny?
Inna sprawa, że zwykłym VAGiem w 159 połączysz się tylko z silnikiem, a VAGiem od Viakena z przełącznikiem dodatkowo jeszcze z ABSem i klimatyzacją....zdaje się. W 159 większość urządzeń jest wpięta po szynie CAN.

Bardziej chodzi mi o to, że wtyczka jest kształtu rombu, a gniazdo mam ewidentnie prostokątne i przez to nie mogę docisnąć do pinów, niezależnie z której strony próbuję.
Wynalazłem w internetach coś takiego (obrazek) tyle, że jest to dedykowane do grupy GM i DAEWOO (nurtują mnie te dwa wystające "rogi" na jednej stronie gniazda, które niby pasowałyby do mojego wejścia). Pytanie czy ktoś używał podobnej przejściówki i czy dobrze w ogóle z tym kombinuję?
obd gm.jpeg

Rombu? Co to masz za kabel?

Wtyczka VAG KKL ma taki kształt:

fiatecuscanmini2.jpg

Ostatnia edycja:
[MENTION=82406]Dynia[/MENTION]. dokładnie jak pisze magil. taki za 40zł czarny z pomarańczowo-niebieską naklejką od PMFactory albo na BT albo USB - on sprzedaje z usuniętym rezystorem więc nie musisz się bawić (inaczej może nie działać lub może niestabilnie działać). do tego adapter typ 1/zielony za 20zł gdybyś chciał łączyć się z ABS/xenonami i paroma innymi mniej ważnymi modułami. zrobisz wszystko tym oprócz przypisania nowych kodów wtryskiwaczy (to tylko podobno KKL)

Jakiego rombu, co ja gadam... Trapez. Coś takiego:
5b224d9f474088dcf351b7290893.jpg

Wybaczcie, na matmie się przysypiało...

:) :) :)

Ale wygląda prawidłowo (choć na fotce ma krzywe piny :) ) ...powinien pasować. Może do gniazda się jakiś syfek dostał i blokuje? Na fotce twojego gniazda coś tam niby jest w tym wycięciu pośrodku.

Nie przyglądałem się nigdy szczególnie temu gniazdu z bliska, ale gdy wpiszesz w google alfa romeo 159 obd connector to widać na fotkach (nie ma ich wiele, fakt), że te ,,uszy" na górze są.

alfa-romeo-159-port-obd2-elm327-diagnostic.jpg

Ostatnia edycja:
Dobrze, już chyba znalazłem o co biega. Dziękuję ślicznie za pomoc [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] ! :)

Edit: [MENTION=53720]Zenonzlasu[/MENTION] jeśli to gniazdo jest ok tak jak piszecie to spróbuję za dnia to jeszcze raz dokładnie przeczyścić i sprawdzić, może faktycznie coś się dostało. Trochę zgłupiałem przy takiej prostej sprawie, a nie chcę w ciemno wyrzucać pieniędzy na nowe wtyczki. Póki co jeszcze raz dzięki za pomoc :)

Ostatnia edycja:
Witam jaką aktualnie wtyczke obd->usb najlepiej kupic i jaki program do sciagniecia ?

Czytalem z 50 i dowiedzialem sie ze jeden dziala drugi nie,lepiej brać elm czy kkl? czym to sie rożni ? jakie wersje ITP

No chyba nie bardzo, dosłownie kilka postów wcześniej [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] nawet pisze do czego jaki adapter i gdzie kupić.

Czytalem z 50 i dowiedzialem sie ze jeden dziala drugi nie,lepiej brać elm czy kkl? czym to sie rożni ? jakie wersje ITP

ELM połączy się ze wszystkimi modułami, KKL tylko z silnikiem i ABS
https://www.multiecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx

http://alfaobd.com/supported_cars.html

te oba programy są dobre do obsługi, licencje ( oraz kable ) kupisz na alledrogo - wystarczy poszukać ( można też bezpośrednio u producenta).

Poza tym [MENTION=78156]Takumi[/MENTION] ma rację. Parę postów wczesniej masz też dokładnie opisane.

Ostatnia edycja:
Mam elm327 czarny z pomarańczowo-niebieską naklejką od PMFactory łączy się tylko z sinikiem. Coś robię nie tak czy kupiłem badziew?

kupiłeś z usuniętym rezystorem? jak nie masz pewnosci zmierz omomierzem pomiędzy pinami 6 a 14 interfejsu, jeśli coś ok 120Ohmów to trzeba usunąć rezystor.
Druga sprawa to jaki program, bo jeśli darmowy MES to to w nim nawet nie wybierzesz innego modułu, musisz mieć wersję pełną - jaki komunikat od programu?
Do niektórych kompów (ABS/xenon) musisz mieć adapter typ1 zielony - do kupienia w PMFactory.

Kupiłem z tymi dwoma adapterami za 75 zł. Nic nie piszą w aukcji że łączy się tylko z modułem silnika.
Między pinami 6 a 14 jest 48k ohm.
Sprawdzane na MES 3.9 pełna wersja da się wybrać wszystkie moduły natomiast brak połączenia.
Nie spisałem komunikatu.

Ostatnia edycja:
Kupiłem z tymi dwoma adapterami za 75 zł. Nic nie piszą w aukcji że łączy się tylko z modułem silnika.
Sprawdzane na MES 3.9 pełna wersja da się wybrać wszystkie moduły natomiast brak połączenia.
Nie spisałem komunikatu.

SPrawdż ALFAOBD, tam chyba można więcej w wersji Demo, natomiast jeżeli chodzi o Mes 3,9 to którą masz wersję ? Zaraz po 3,9 wyszła łatka na 3,9 fix czy jakoś tak i Witaminka z pierwszego nie działała najlepiej, poszukaj na sieci 4,2 jest już stabilna.

Nie spisałem komunikatu.
to bez rezystora, OK.
kupiłeś ten na USB czy BT? jeśli BT to możesz z androida połączyć się z alfaobd demo - z niego praktycznie wszystko obsłużysz. jeśli usb, to MESa rozumiem że masz jakiegoś lewego? nie pytaj mnie o takie.

SPrawdż ALFAOBD, tam chyba można więcej w wersji Demo, natomiast jeżeli chodzi o Mes 3,9 to którą masz wersję ? Zaraz po 3,9 wyszła łatka na 3,9 fix czy jakoś tak i Witaminka z pierwszego nie działała najlepiej, poszukaj na sieci 4,2 jest już stabilna.
nieładnie, ktoś się napracowuje żeby był soft a Wam szkoda mu za pracę zapłacić i to wcale niewygórowaną opłatę.

Amortyzatory
Powrót