[159] wysokie spalanie pomimo wypalenia DPF

axel40

Nowy
Auto
XJ
Wiec co może być przyczyną długo utrzymujacego sie wysokiego spalania. Przejechałem z wysokim spalaniem średnio 12.3l/100km 500 km w dwóch rzutach ale niestety spalanie się utrzymało zrobiłem dzis 60km z obrotami 3500tyś/min. spalanie się utrzymuje, zrobiłem regeneracje dpf FiatEcuScanem spalanie się utrzymuje a poziom zatkania dpf to 60%.
Nadmienie że auto ma 102tyś km przebiegu

Latając z obrotami na poziomie 3500rpm myśle, że spalanie jest normalne.. na diesla to już wysokie kręcenie silnika..

Latając z obrotami na poziomie 3500rpm myśle, że spalanie jest normalne.. na diesla to już wysokie kręcenie silnika..

to spalanie jest przy normalnej jeździe czyli 6 bieg i około 110km/h - 120km/h
to wysokie spalanie miałem na trasie na której jechałem tak jak wspomniałem wiec chyba to nie jest normalne - dziś jadąc sobie spokojnie na 4 biegu prędkość 60km/h spalanie 23l/100 wiem obiaw wypalania ale to nie jest normalne że zrobiłem trase 500 km i nadal mi wypala wczoraj trasa 100 km i nadal to spalanie dzis chciałem go przedmuchac wiec zrobiłem te 60km na wysokich obrotach, potem spokojna jazda 60km/h i znowu wysokie spalanie. czy to normalne że tak długo utrzymuje się wysokie spalanie
3500rmp - dotyczyło wymuszonego przeze mnie wypalenia dpf po nie zmniejszającym się spalanie ON

Ostatnia edycja:
Czy jest to spalanie jedynie na wyświetlaczu czy takie jest też w rzeczywistości?
Wypalanie DPF to ok. +/- 10 min i tu może być faktycznie zużycie w okolicy 12 litrów
(u mnie przy obrotach 2,3-2,5 na 5 biegu). Zapchanie 60% nie jest jeszcze tak wysokie, aby powodować wypalanie. Jeśli spalanie w "naturze" jest cały czas tak wysokie to nie wiązałbym tego z DPF.

Czy jest to spalanie jedynie na wyświetlaczu czy takie jest też w rzeczywistości?
Wypalanie DPF to ok. +/- 10 min i tu może być faktycznie zużycie w okolicy 12 litrów
(u mnie przy obrotach 2,3-2,5 na 5 biegu). Zapchanie 60% nie jest jeszcze tak wysokie, aby powodować wypalanie. Jeśli spalanie w "naturze" jest cały czas tak wysokie to nie wiązałbym tego z DPF.
jest to spalanie z wyswietlacza rzeczywiste bardzo od tego nie odbiega tzn w trasie rzeczywiste wyszło mi około 10l/100 a wyswietlacz 11.7l/100

to spalanie jest przy normalnej jeździe czyli 6 bieg i około 110km/h - 120km/h
to wysokie spalanie miałem na trasie na której jechałem tak jak wspomniałem wiec chyba to nie jest normalne - dziś jadąc sobie spokojnie na 4 biegu prędkość 60km/h spalanie 23l/100 wiem obiaw wypalania ale to nie jest normalne że zrobiłem trase 500 km i nadal mi wypala wczoraj trasa 100 km i nadal to spalanie dzis chciałem go przedmuchac wiec zrobiłem te 60km na wysokich obrotach, potem spokojna jazda 60km/h i znowu wysokie spalanie. czy to normalne że tak długo utrzymuje się wysokie spalanie
3500rmp - dotyczyło wymuszonego przeze mnie wypalenia dpf po nie zmniejszającym się spalanie ON

110 6 bieg i 3,5k rpm :eek: chyba 4 bieg... nie wiem czy to normalne, ale u mnie przy takim sammym silniku 110 na 6 biegu to niecałe 2k rpm.

A po drugie dpl wypala sie najskuteczniej właśnie w okolicy 2k rpm a nie na wysokuch obrotach.

PS.
Mi przy takiej prędkości pali poniżej 6L/100km

Ja bym szukał w dawkowaniu paliwa, ewentualnie jakiś czujnik... może temp silnika. Generalnie podłaczyć się kabelkiem i samemu jak masz cierpliwość szukać, a jak nie to zaprzyjaźniony warsztat...

Ostatnia edycja:
Kolego, jeśli planujesz jeszcze trochę pojeździć Alfą, to zamiast marnować czas i paliwo na "zabawę" z DPFem, jedź zrób sobie lepiej chiptuning i przy okazji niech "wytną" to ustrojstwo, bo w końcu Ci to padnie i tak czy inaczej będzie trzeba kasę wyłożyć.

Kiedy wymieniałeś filtr powietrza?Sprawdź dawki paliwa na cylider w FES-ie.

Ile wnosi dawka paliwa na cylinder?

---------- Post dodany o godzinie 06:05 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 06:04 ----------

110 6 bieg i 3,5k rpm :eek: chyba 4 bieg... nie wiem czy to normalne, ale u mnie przy takim sammym silniku 110 na 6 biegu to niecałe 2k rpm.

3500rmp nie dotyczyło 6 biegu

Kiedy wymieniałeś filtr powietrza?Sprawdź dawki paliwa na cylider w FES-ie.

filtr powietrza wymieniony był razem z olejem czyli około 9tyś km temu
dziś zauważyłem to:
- nie zależnie czy zimny ci ciepły
- na chwilowym spalaniu na komputerze wszystko jest odwrotnie, czyli jak ruszam z 1 to pokazuje mi że w tym momencie pali 4.3l/100 ale za to jak jade stała prędkoscia np 60km/h na 4 biegu pokazuje 16l/100, a przy hamowaniu silnikiem lub na pierwszy rzut oka pokazuje wszystko odwrotnie czyli od 30-50l/100 gdzie przy normalnym funkcjonowaniu pokazuje zdecydowanie mniejsze spalanie chwilowe
- ogólnie spalanie w trasie wyszło mi 12l/100km i to jest troche za dużo
- wszystko dzieje się pomimo dobrego przegonienia auta wypaleniu DPF FiatEcuScanem i podczas automatycznej inicjacji przez samo auto
- alfa nie pokazuje rzadnych błędów zeskanowałem ją FiatEcuScanem

A czy nie zmieniłeś wskazań komputera zamiast l/100 na km/l?

A czy nie zmieniłeś wskazań komputera zamiast l/100 na km/l?
Dokładnie tak wracając z pracy dopatrzyłem się tego po prostu nie patrzyłem na to tylko na cyferki ot takie przyzwyczajenie.
Mimo to dziękuje za trafną podpowiedź

---------- Post dodany o godzinie 20:48 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:25 ----------

temat uważam za zkończony

Amortyzatory
Powrót