• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Czy halogen od alfy 156 pasuje do 159?

• Autor wątku Autor wątku $ledziu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Na forum GIuli, jako moderator,pewnie byś takich co piszą w kółko to samo (jak min Ty tu) ukrucał...
Chyba nie czytałeś moich postów, przecież wszędzie pisałem czym się różnią halogeny, wrzucałem fotki porównawcze oba koło siebie, natomiast potwierdzałem ja (i inni) że można założyć. Każdy decyduje sam. Natomiast to Ty pisałeś że ten od AR156 ramkę wypycha i że w ogóle sknerstwo i druciarstwo. A przecież forum właśnie polega na tym żeby szukać niestandardowych rozwiązań z takich czy innych powodów, pogdybać, porozważać różne warianty itp - nie walcz z tym, tu każdy (również Ty) ma jakieś racje i fajnie jest że możemy powymieniać się opiniami i doświadczeniami - na pewno inni z tego skorzystają.

Jeśli ktoś z uporem maniaka próbuje mi wmówić, że białe jest szare to ja będę do końca stał przy tym, co jest prawdą! Więc kto nakręca tą spiralę?
Podałem konkretne przykłady cen na dzień dzisiejszy i argumenty, dlaczego ten dedykowany do 159 jest lepszy. Akurat u mojego brata w 159 będziemy wymieniać halogeny na nowe lub używane (kika kompletów mi się przez lata nazbierało) i wtedy zrobię dokładne zdjęcia, żeby pokazać różnicę w finalnym montażu. Zdumiewa mnie tylko, że Ty z taką wiedzą i praktyką (co widać w wielu innych tematach) nie widzisz, że jednak ten od 156 nie pasuje do 159 i montaż ramki jest nieco utrudniony i łatwiej ją zgubić np podczas parkowania i kontaktu z krawężnikiem albo zimą. Już jednem z forumowiczów załatwiałem ramkę bo zginęła mu podczas kontaktu z zaspą. Gdyby miał ten halogen z przetłoczeniem, ramka została by zapewne na miejscu.

Uważam osobiście, że niektóre posty trzeba usunąć dla dobra tych, którzy chcą przeczytać konkrety a nie osobiste przekonania.

Ostatnia edycja:
z uporem maniaka również Ty odpisujesz wbrew wszystkim.
moje doświadczenie z halogenami w 159 kończy się na jednym epizodzie z 2011r, kiedy kupiłem na necie halogeny niby do 159 a przyszły inne (bodajże z cromy) - zorientowałem się dopiero po wyjęciu starych, ale przymierzyłem, wszystko pasowało, więc zdecydowałem się nie odsyłać, tylko zamontować. żadna ramka się nie wypycha, auto jeździ z tymi halogenami do dziś. parę innych osób też ma podobne doświadczenia. Ty za to inne.

proponuję póki co zawiesić tą dyskusję, jak będziesz montował u brata, sprawdź i daj znać/wrzuć jakąś fotkę żebyśmy jakieś solidniejsze potwierdzenie czy zaprzeczenie mieli.

proponuję póki co zawiesić tą dyskusję, jak będziesz montował u brata, sprawdź i daj znać/wrzuć jakąś fotkę żebyśmy jakieś solidniejsze potwierdzenie czy zaprzeczenie mieli.

Ja nie potrzebuję solidniejszego potwierdzenia, niż doświadczenie z kilku 159'tek. Ale obiecałem, że zrobię zdjęcie i tak też się stanie.

OK, ale piszasz troche tak jakbym ja czy inni wymyslili sobie ze mozna zalozyc inny halogen. Jakos ja zalozylem, pasowal, jezdzi taki od 6 lat, wszystko tip-top, nie zauwazylem zeby ramka gdziekolwiek odstawala - ladnie przylega, a przy porownaniu halogenow nie widzialem zadnego miejsca na szkle ktore mogloby powodowac jakis konflikt z ramka. Autem w ktorym to zalozylem dzisiaj jezdzi moj brat, auto ostatni raz widzialem w niedziele - halogeny i ramki wszystko na miejscu. Chyba tez zrobie jakies zdjecia i wrzuce tu przy okazji.
Czekamy na Twoje porównania i zdjecia.

Temat wyczerpany, odpowiedzi padły. Zamykam, bo zrobiły sie jakieś niepotrzebne przepychanki słowne.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót