• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Klimatyzacja

właśnie to sprawdziłem: Wcześniej (godzinę temu) rzuciłem okiem pod schowek od strony pasażera i sprawdziłem czy wszystko jest podpięte, poruszałem przy okazji tymi wtyczkami i przewodami. Teraz wszedłem do samochodu, odpaliłem silnik i chciałem włączyć tak jak pytałeś podgrzewanie tylnej szyby i nawiew ruszył, dmuchało na maxa i jak rozgrzałem silnik to grzało jak dobra śliwowica;) ... wyłączyłem nawiew, żeby sprawdzić czy odpali ponownie i już się nie włączył, znowu nie działa....

właśnie to sprawdziłem: Wcześniej (godzinę temu) rzuciłem okiem pod schowek od strony pasażera i sprawdziłem czy wszystko jest podpięte, poruszałem przy okazji tymi wtyczkami i przewodami. Teraz wszedłem do samochodu, odpaliłem silnik i chciałem włączyć tak jak pytałeś podgrzewanie tylnej szyby i nawiew ruszył, dmuchało na maxa i jak rozgrzałem silnik to grzało jak dobra śliwowica;) ... wyłączyłem nawiew, żeby sprawdzić czy odpali ponownie i już się nie włączył, znowu nie działa....

... update, znów poruszałem kablami i wtyczkami pod schowkiem pasażera i włączyłem nawiew i działa ...
Czyli co to może być ?

Ja bym zaczął od podmianki panelu. Chyba najprościej będzie.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Witam i mnie dopadło jeśli chodzi o klimatyzację mam już osobny temat i w 99% padł kompresor i tu moje pytanie do was i prośba o pomoc jaki kompresor mogę zakupić w zdjęciu daje tabliczkę z mojego kompresora z góry dziękuję za pomoc IMG_20210710_140628.jpg

Tak z ciekawości - czy podmieniając panel klimatyzacji manualnej na automactyczną da się w 159 w efekcie uzyskać tę drugą? Kusi mnie jedna sztuka, ale ma manualną klimę oraz fotele, które mi się nie podobają i z nudów zaczynam kombinować. ;-)

Tak z ciekawości - czy podmieniając panel klimatyzacji manualnej na automactyczną da się w 159 w efekcie uzyskać tę drugą? Kusi mnie jedna sztuka, ale ma manualną klimę oraz fotele, które mi się nie podobają i z nudów zaczynam kombinować. ;-)
Nie, panel to nie wszystko.
Trzeba dołożyć pozostałe elementy jak chociażby instalacja elektryczna, silniczki z klapkami itd. Nie wiem czy sama nagrzewnica też nie jest inna.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Po serwisie klimy (wymiana czynnika, dolanie oleju odgrzybianie, wymiana filtra kabinowego) klima pochodziła jeden dzień. Od wczoraj nie działa a dokładniej panel funkcjonuje ale nie słychać ani nie czuć działania wentylatorów.
Jak samemu prosto zdiagnozowac przyczynę?
Wentylator? rezystor? Coś więcej?

Masz wypaloną wtyczkę na rezystorze wentylatora. Tam się dosłownie smarzy.

Załączniki

• IMG_20210706_190045.jpg
    IMG_20210706_190045.jpg
    67.7 KB · Wyświetleń: 56
Ostatnia edycja:
Jeszcze doprecyzuję( relacja żony) Zanim padło słychać było najpierw jakby buczenie wentylatora.
Skomplikowane jest dojście do tej wtyczki i samego wentylatora?

Masz to pod schowkiem, ale robota raczej dla elektryka. Nowe konektory, szczypce do zagniatania, wtyczka, ratowanie przypalonego rezystora. Z tym się trzeba liczyć.

Znając naszych elektryków to czeka mnie wymiana całego rezystora...

Usterka powszechna w kilkunastoletnich autach, dotyczy też innych marek. Dostępne są wiazki naprawcze z wtyczkami. Przyczyną jest zużyty silnik wentylatora dmuchawy i brak wymian filtra kabinowego.

Dzięki wielkie. Próbowałem szukać po nr części z twojej fotki bez rezultatu. jedyne co znalazłem wygląda tak.
Jakbyś miał namiary to byłbym wdzięczny :)
3.jpg

Rozumiem, że to przykładowa fotka z sieci. Proponuję żebyś zdemontował schowek w swoim i tam popatrzył jak to rzeczywiście wygląda.

To z oferty na allegro do alfy romeo 159.

Wtyczka ok, moduł rezystora ok. Na fotce tak wygląda. Uszkodzony wentylator. Nówka 850pln, zamienników nie ma. Pozostaje rynek wtórny. Nie wiem czy regeneracja będzie możliwa ani jaka będzie cena. Jeśli do 200pln to na pewno dam do naprawy.
36.jpg

mam panowie pytanie czy dostane gdzieś parownik klimatyzacji do 159 1.9 jtd ?? deska cała rozebrana a nie mogę nigdzie znaleźć, mechanik sie poddał z szukaniem

powie ktos gdzie znajduje sie prestostat w alfie z silnikiem 2,4,jakos mi umyka

Pod zderzakiem, mniej więcej za prawym halogenem, ciężko nie znaleźć. Swoją drogą tam powinien być zaworek a mi zaczęło syczeć przy odkręcaniu, zacząłem szybko dokręcać i coś się powaliło i wywaliło mi chyba większość czynnika który nabilem 2 dni temu.. Ogólnie walczę z brakiem klimy odkąd kupiłem auto, układ okazał się szczelny tylko były właściciel rozłączył wszystko, żeby zregenerować alternator. Pokazało mi na kompie błąd czujnika cisnienia, więc próbowałem wymienić i teraz nadal nie chlodzi, na kompresorze nie ma zasilania i teraz nie wiem czy to przed za małą ilość czynnika czy prąd tam nie chodzi jeszcze z jakiegoś innego powodu? Bezpieczniki wszystkie ok

Amortyzatory
Powrót