• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Opony Letnie

Wracając do wyząbkowanych opon. Są zakłady wulkanizacyjne które potrafią wyrównać taką oponę. Czas na wykonanie takiej usługi oscyluje w okolicach godziny od szt. Jeśli opony są wyząbkowane, ale mają jeszcze sporo bieżnika to warto to zrobić.

225/45/17 sa wg mnie zbyt niskie.

Jak się jeżdzi na 215/55/17?? Jaki masz model i czy od nosowści??

Swietnie sie jezdzi! I to zarowno w zakretach, ktore uwielbiem polykac przy duzych predkosciach jak i na autostradzie. Hankook ventus prime, od nowosci, wytrzymaly jakies 45 000 km. Powiem tak: lekko nie mialy. Mechanik jak mi podnosil auto to sie zawsze usmiechal, ze moje opony wygladaja jak w motocyklu... :)

Zastanawiam sie nad zamiana kilkuletnich juz Goodyear Excellence na Firestone ROADHAWK 225/50R17 98W. Czy miał ktoś z nimi do czynienia?

A może warto dopłacić 200 pln do Goodyear EfficientGrip Performance 225/50R17 98W XL ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wyniki testów i artykuły skłaniaja do dopłaty do EfficientGrip Performance. A jeszcze po poniższym artykule to juz w ogóle [emoji6]: http://dailydriver.pl/nowosci/rynek/jakiej-firmy-opony-bedzie-miec-alfa-romeo-giulia/

Przy niskim profilu typu 45 przy zadanej prędkości silnik musi kręcić sie wyżej czyli spala więcej paliwa ja że się powtórzę polecam falken azenis 510 225/50 r17 dobra cena, japońska jakość, dobrze trzymają

Witam, także zamierzam zmienic swoje opony letnie obecnie mam BRIDGESTONE Potenza RE050A 225/50 R17 w zeszłym roku jakos to zniosłem ale teraz gdy miałem ten komfort na zimówkach 215/55/ R16 to nie moge sie przestawic stad decyzja o zmianie mam tylko watpliwość co do uroku takiej opony na feldze 215/55/ R17 a dokładnie interesuje mnie ten model Continental ContiPremiumContakt5 jest tego duzo i w ciekawych cenach.

Witam, także zamierzam zmienic swoje opony letnie obecnie mam BRIDGESTONE Potenza RE050A 225/50 R17 w zeszłym roku jakos to zniosłem ale teraz gdy miałem ten komfort na zimówkach 215/55/ R16 to nie moge sie przestawic stad decyzja o zmianie mam tylko watpliwość co do uroku takiej opony na feldze 215/55/ R17 a dokładnie interesuje mnie ten model Continental ContiPremiumContakt5 jest tego duzo i w ciekawych cenach.

Continental ContiPremiumContakt 5 jak masz taką możliwość, to bierz. Są to bardzo dobre opony, stosunek ceny do jakości trzeba uznać za korzystny. Na suchej, jak na suchej, ale przede wszystkim dobrze sprawują się na mokrej nawierzchni. Bieżnik, który dobrze odprowadza wodę sprawia, że przyczepność jest na względnie dobrym poziomie.
Ewentualnie możesz sprawdzić sobie coś od Michelin jeszcze, np Michelin Primacy 3. Zerknij jeszcze tutaj: https://testyopon.pl/kalkulator-opon - masz tam kalkulator zamienników. Gdyby nagle pojawiła się potrzeba znalezienia takowego.

Instrukcja podaje, ze do 159 przy 17 calach opona powinna mieć parametry 225/50 98w. Widze, ze innego profilu szukasz ale co do nośności - Sava ma 98 a Continental 94, wiec może z tego powodu nie powinno sie brać go pod uwagę.

Ostatnia edycja:
Wydają sie Ok. Sam zastanawiam sie nad ich konstrukcyjnym bliźniakiem: Dębica Presto UHP2. Jako droższa alternatywę rozważam jeszcze Goodyear EfficientGrip Performance. Jeszcze wstrzymuje sie z zamówieniem, bo Alfa u lakiernika i na naprawie klimy.

Dlaczego 215/55 a nie 225/50?

Ja właśnie zmieniłem koła z zimowych 215/55/17 na letnie 225/50/17 i stwierdzam, że jak zużyje ten komplet letnich to następne kupię 215/55.

W wyglądzie różnicy zbyt dużej nie zauważam, a 215/55 ma sporo plusów:
- auto jest odczuwalnie żwawsze niż na 225
- spalanie symbolicznie, ale niższe
- wyższy komfort (zarówno resorowania, jak i akustyczny, bo wygłuszenie nadkoli w 159 jest kiepskie)
- auto stoi minimalnie wyżej, ale ta niewielka różnica u mnie spowodowała, że całą zimę ani razu nie przytarłem zderzakiem/podwoziem, co na 225/50 czasem się zdarza

Bzdura jeżeli jest spalanie niższe i tak jest bo przy wyższym profilu jest mniej obrotów (przy zadanej prędkości) to na pewno nie jest żwawsze (wzrost oporów toczenia przy tak małej różnicy szerokości jest pomijalny), niższy profil daje lepsze przyspieszenia (jeżdziłem kiedyś na 215/55R17)
Pozdrawiam forumowiczów

Czesc,
159 SW na Eibachach osadzony - wrzucenie opon 225/45/17 jest ryzykowne czy mozna spokojnie pojezdzic? (aktualnie mam zimowe 225/50/17 i jest okay, nisko ale znosnie).
Chodzi mi glownie o to, ze auto moze byc za nisko (przod).
Problem w tym, ze roznica w cenie miedzy 50 a 45 to okolo 100zl na sztuce...

Ostatnia edycja:
byla dyskusja ma ten sam temat niedawno. smiesznie male kolka jak z giulietty i bedziesz szural na nierownosciach drogi.

bylo kupowac opony 2mce temu gdy byly tansze

byla dyskusja ma ten sam temat niedawno. smiesznie male kolka jak z giulietty i bedziesz szural na nierownosciach drogi.

bylo kupowac opony 2mce temu gdy byly tansze

A Ty dalej swoje...małe ,zależy dla kogo. Ja nie przycieram spodem ,a dojazd do domu mam paskudną szutrówką.

A Ty dalej swoje...małe ,zależy dla kogo. Ja nie przycieram spodem ,a dojazd do domu mam paskudną szutrówką.
a co, odpowiedzi z ktorymi Ty sie nie zgadzasz nie nozna tu pisac (cos ja w tvp info u Rachonia)? kolega zapytal to napisalem. zauwaz ze on ma obnizone
zawieszenie pewnie 30mm

Amortyzatory
Powrót