[159] Opony Letnie

Falkeny są bardzo dobre. Sam posiadam na dwóch autach takowe.

Ja z miesiąc temu zanabyłem Pirelli PZero Rosso. Czekam na ciepło i się podzielę wrażeniami :)

Czy ktoś miał kontakt z oponami Dunlop SP Sport Maxx RT 225/50 R17 ?
Świeży model więc pewnie ciężko będzie znaleźć kogoś kto na tym już jeździ. Ja kiedyś miałem Dunlop SP Sport Maxx. Solidna opona. Świetnie trzyma, zużycie w normie (w zależności od indeksu prędkości). Nie warto brać zbyt wysokiego indeksu, im wyższy tym szybsze zużywanie opony.
Na ten sezon kupiłem nowe kapcie SP Sport FastResponse. W rozmiarze 16".
Myślę, że wybierając Dunlopa nie będziesz żalować.

Ostatnia edycja:
Niewiele odbiegnę od głównego tematu ale na pewno trochę zboczę: od kilku dni (3) posiadam AR 159 2,4 na kołach 18 cali (245/40/18). Wcześniej jeździłem AR 166 (nawet nie zdążylm jeszcze uaktualnić podpisu i avatara), która akurat miała obuwie w rozmiarze 16 cali (205/55/16). Nowo nabytym autem zdążyłem przejechać ok. 800 km od miejsca zakupu do domu, głównie autostradami i raczej dobrymi drogami. Niestety, w miejscu zamieszkiwania częściej zdarzają się koleiny i moje pytanie brzmi: czy zjawisko "myszkowania" auta po drodze wynika z szerokości opon czy też nalezy doszukiwać się jakiejś niesprawności. Od razu dodam, że w układzie zawieszenia i kierowniczym nie znaleziono żadnych luzów, geometria jest sprawdzona i poprawiona zaraz po przyjeździe (dużej odchyłki nie było). Na kierowniczy wyczuwam natomiast takie dziwne drgania ale tylko w momencie rozpoczynania skrętu (minimalne wychylenie kierownicy), potem już tego nie ma. Jak już napisałem, jeździłem wcześniej AR 166 na 16-kach ale wcześniej miałem również 166 na 17-kach. Tamte auta jechały równo do przodu, chociaż jak dobrze pamiętam, ta Alfka na 17-kach chyba potrafiła sobie zmienić tor jazdy. Niestety, minęło kilka lat od jej sprzedaży i dokładnie nie pamiętam. Natomiast słyszałem, że w AR 159 zdarzały się problemy z przekładniami i układem wspomagania.

Ostatnia edycja:
Zdecydowanie myszkowanie może być spowodowane szerokimi oponami. Jeśli nie masz luzow w zawieszeniu to może być to...

No to poznasz sztukę jazdy na łyżwach autem po wodzie .... Matador.....

moje pytanie brzmi: czy zjawisko "myszkowania" auta po drodze wynika z szerokości opon czy też nalezy doszukiwać się jakiejś niesprawności.
Potwierdzam opinię kolegów
Zdecydowanie szerokość opony wpływa na prowadzenie auta na koleinach.
Zimowe szerokości 215 w porównaniu do letnich 235 to niebo i ziemia.
Moja pierwsza jazda na tak szerokich oponach (w poprzednim aucie mam wciąż 195) była szokiem na koleinach.
Autem nosiło niesamowicie, teraz już trochę przywykłem i wiem, że na koleinach trzeba uważać i bardzo mocno trzymać kierownicę...

No wlasnie niestety czesto wydaje sie, ze cos z zawieszeniem, a to tylko szerokie gumy i nasze kochane drogi:-)

Ja przesiadlem sie z 205 na 225 i szczerze mowic to nie zauwazylem wiekszej roznicy... Testowalem na trasie Warszawa - Olecko. Czyli drogi od kategorii a do zzz...

Wysłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk

Problem w tym, że na tym najnowszym modelu Nokiana, to jeszcze nikt nie jeździł, a dwóch gości w serwisie, powiedziało mi, że na polskich drogach dużo lepiej sprawdzą się Vredestein'y. Nokiany podobno mają tendencje do wybrzuszania się, przy najechaniu na dziurę, czy krawężnik.

Pozdrawiam

Wydając ok.550 zł za sztukę wolałbym kupić jakąś lepszą oponę. W tej cenie można wybierać w Bridgestonach, Dunlopach. Wystarczy troszkę przeczesać ceneo.pl;)

Problem w tym, że na tym najnowszym modelu Nokiana, to jeszcze nikt nie jeździł, a dwóch gości w serwisie, powiedziało mi, że na polskich drogach dużo lepiej sprawdzą się Vredestein'y. Nokiany podobno mają tendencje do wybrzuszania się, przy najechaniu na dziurę, czy krawężnik.

Pozdrawiam

To się okaże. Mam te zline-y ale zrobiłem na nich dopiero 700 km. Jak na razie ok. A jechałem miejscami po takiej drodze że ciężko było w asfalt trafić... Wrażenia z jazdy są jak najbardziej ok.
Miałem wcześniej vredesteiny i zdejmowałem je szybciej niż założyłem (nie powiem ci co za model bo nie pamiętam)...

Przyszło mi kupić opony letnie do mojej Alfy na 18 calowe felgi. Kupna opon używanych chciałbym uniknąć, chińskich raczej także. Jednak z kosztami liczyć się muszę i najtańszą nie chińską opcją są opony Barum Bravuris 2 w rozmiarze 225/45/18. Ceny od 1800 zł za komplet. Czy jest ktoś kto użytkuje takie oponki? Byłbym wdzięczny za sugestie za czym się warto rozejrzeć.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót