[159] Opony Letnie

Są twarde , właściwie jej bok jest twardy. Czytałeś o tych oponach chociaż?
Ich właściwości jezdne będą takie same jak innych opon, różnica polega na tym, że na Run Flatach możesz pokonać ileś tam km, na schodzącym powietrzu, lub nawet teoretycznie bez ale jest to ilość ograniczona, dlatego według przepisów samochody wyposażone w te opony muszą mieć czujniki ciśnienia w oponach.

Jezdze na Run Flatach i jakiejs szczegolnej roznicy nie odczuwam,no ale czy mozna wogole czuc opone ktorej i tak niezbyt wiele jest 255.35.19:P

---------- Post added at 20:28 ---------- Previous post was at 20:24 ----------

Na lato juz leza przygotowane nowiutkie Continentale o rozmiarze standartowym-235.40.19

Ich właściwości jezdne będą takie same jak innych opon, różnica polega na tym, że na Run Flatach możesz pokonać ileś tam km, na schodzącym powietrzu, lub nawet teoretycznie bez ale jest to ilość ograniczona, dlatego według przepisów samochody wyposażone w te opony muszą mieć czujniki ciśnienia w oponach.

Tak, czytałem na oponeo jest dobry artykuł po którym zwątpiłem i odpuściłem myślenie o nich ale chciałem znać waszą opinię.
http://www.oponeo.pl/artykul/run-flat-czy-warto-w-nie-zainwestowac

Co do Run Flat - jeździłem na nich w 156. Fakt, są zdecydowanie twardsze (skądś musi się wziąć możliwość jazdy bez powietrza) i nigdy więcej!
Jeśli ktoś decyduje się na opony typu RSC to podstawowa sprawa - samochód musi być wyposażony w czujnik ciśnienia powietrza w oponie, w przeciwnym razie nawet nie wiadomo czy jedziesz z powietrzem, czy bez, a jeśli bez i nie wiesz tego, to opona zniszczy się wyjątkowo szybko od wewnątrz, czego nie widać, a stwarza zagrożenie!

A co powiecie o oponach: Continental ContiSportContact 3. Zastanawiam się nad nimi. Jeździłem już na Continental SportContact 2 i bardzo byłem zadowolony. Teraz nadarzyła się okazja przetestować model CSC 3, ale zanim kupię chciałbym poznać Wasze opinie.
Pozdrawiam.
- Rafał

Odpuściłem Coninentala (spóźniłem się, a następny komplet był już droższy...). Kupiłem opony Dunlop Sport SP 2050 w rozmiarze 225/45/18.
Mam nadzieję, że będą się dobrze spisywać :)
Pozdrawiam.
- Rafał

Opon Nexen nie polecam o ile na suchym jeszcze jakoś trzymają to na mokrym po prostu strach jechać, bardzo szybko tracą przyczepność zarówno przy ruszaniu jak i hamowaniu. Opona jest bardzo twarda, nie ściera się i na pewno starczy na długo ale raczej jest ona dla "niedzielnych kierowców" z opon które mogę polecić z czystym sumieniem, sam że tak powiem prze nie przeszedłem to wszystkie rodzaje Yokohamy i jak dla mnie są to najlepsze opony oraz Coninetale Contact Sport

Ostatnia edycja:
Witam
Mam maly dylemat jakie oponki kupic do alfy wybralem sobie kilka i prosze o rady co wybrac.
1.Toyo Proxes T1 Sport 225/50R17 98 Y XL, ZR
2.Vredestein Ultrac Cento 225/50R17 98 Y XL
3.Nokian Z G2 225/50R17 98 Y XL, ZR
4.Yokohama C Drive AC 02 225/50R17 98 W
5.Firestone TZ300 225/50R17 98 Y XL, FR
6.Uniroyal Rainsport 2 225/50R17 98 W XL, FR

Co z tego wybrac?? Po przeczytaniu informacji uzytkownikow to przekonuje sie do Nokianów powoli ale chcialem poznac wasze zdanie.
Aha kupowal ktos z was opony z tej strony: www.opony.pl
I jeszcze 1 pytanie warto dołozyc kase do Run Flat??

Ostatnia edycja:
1.Toyo Proxes T1 Sport 225/50R17 98 Y XL, ZR
2.Vredestein Ultrac Cento 225/50R17 98 Y XL
3.Nokian Z G2 225/50R17 98 Y XL, ZR
4.Yokohama C Drive AC 02 225/50R17 98 W
5.Firestone TZ300 225/50R17 98 Y XL, FR
6.Uniroyal Rainsport 2 225/50R17 98 W XL, FR
Weź Nokiana, albo Yokohamę.
To tak z mojego doświadczenia.

Nie kupowałem, ale sprawdź też tutaj: www.baloon.pl (jak z nimi dobrze pogadasz, to jakiś rabat dla Ciebie zrobią).

I jeszcze 1 pytanie warto dołozyc kase do Run Flat??
Nie warto.
Przede wszystkim, co napisałem w poprzednim poście, jeśli nie masz czujników ciśnienia wiatru w kołach to absolutnie odradzam, bo jest to po prostu niebezpieczne!
Poza tym są droższe, mniej komfortowe (mają twardsze barki), nie wszyscy wulkanizatorzy chcą je naprawiać (nie wiem czemu) i ciężko montuje się je na felgi (jeśli masz alu, to przy zakładaniu/zdejmowaniu mogą porysować się ranty).
Pozdrawiam.
- Rafał

Z tych co podałeś to wybierz pomiędzy Toyo, Nokian, a Yoko.
Do Run Flatów nie dopłacaj.

Witam Kolegów.
Czy ktoś z Was miał do czynienia z oponami Hankook 215/55R16 K115 VENTUS Prime2 93V?

[h=1][/h]

Ja również mam pytanie: czy ktoś z Was używał w 159 Toyo Proxes T1 Sport 225/50R17, czytałem opinie o nich, że są dość głośne. Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

ma ktoś z was doświadczenia z Goodyear Excellence 225/50/17?

Właściwości jezdne nie do końca będą takie same. Opona typu RunFlat ma twardy bok. To oznacza, że mniej się ugina, mniej "pływa", przez to daje wrażenie lepszego prowadzenia ALE gorzej też wybiera nierówności (bo się mniej ugina). Dlatego też auto na standardowych 17-kach będzie bardziej komfortowe, niż na RunFlatach.

Ja również mam pytanie: czy ktoś z Was używał w 159 Toyo Proxes T1 Sport 225/50R17, czytałem opinie o nich, że są dość głośne. Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

dość głośne opony , są wyposażeniem fabrycznym sportowych odmian AUDI S i RS . Jak to mawiają moi koledzy ,którzy siedzą w sporcie samochodowym ,że najlepsze opony to te które są głośne i się najszybciej zużywają
:P

ma ktoś z was doświadczenia z Goodyear Excellence 225/50/17?

Mam dokładnie takie od zeszłego roku. Bardzo dobre zarówno na suchym jak i na mokrym, dobrze trzymają w szybkich zakrętach. Generalnie auto jedzie jak po szynach, klei się do drogi (abs rzadko się włącza przy hamowaniu). Do tego niezbyt głośne (miałem poprzednio F1 więc wiem co mówię :-)) i moim zdaniem dobrze wybierają nierówności.

Ja też wahałem się nad TOYO Proxes T1S, tyle że w rozmiarze 235/45R18. W końcu zdecydowałem się jednak na troszkę droższe, ale zdecydowanie bardziej polecane VREDESTEINy Ultrac Sessanta.
U nas porównaniami i testami tego typu opon dość krucho, ale na szczęście zostaje angielski TyreReviews:
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyres_For/Alfa-Romeo/159.htm
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre-Size/18-Inch-Tyres/235-45-18-Tyres.htm

Mam dokładnie takie od zeszłego roku. Bardzo dobre zarówno na suchym jak i na mokrym, dobrze trzymają w szybkich zakrętach. Generalnie auto jedzie jak po szynach, klei się do drogi (abs rzadko się włącza przy hamowaniu). Do tego niezbyt głośne (miałem poprzednio F1 więc wiem co mówię :-)) i moim zdaniem dobrze wybierają nierówności.

moj ojciec mial ten model w 156. Wprawdzie rozmiar inny ale sporo ta 156 jezdzilem, w tym takze po gorach i podzielam zdanie savaka. Dodam jeszcze, ze jak na swoje wlasciwosci jezdne sa dosc komfortowe (dobrze tlumia nierownosci)

Amortyzatory
Powrót