[159] Opony Letnie

Mialem kiedyś te energy saver - tak kiepskich opon na mokrym nigdy wcześniej ani pozniej nie miałem.

no to ja mogę powiedzieć coś zupełnie odwrotnego :)
tak dobrych na mokrym nigdy wcześniej nie miałem! co prawda jeszcze w oplu, ale jednak :)

inne pytanie w temacie opon a konkretnie wskażnika nośności,
potrzebuję fachowej odpowiedzi dlaczego na felgach 16 cali instrukcja podaje wskażnik 91 i 93
a dla 17 i 18 cali już 98 - masa auta pozostaje bez zmian

BTW. Widzieliście jak opony sukcesywnie drożeją? Co kilka dni o kilka procent do góry. Chciałem żonie zimowe już dzisiaj (w Alfie niestety musze też kupić caly kpl. letnich 18 na przyszły sezon) kupić i mnie lekko otrzeźwilo jak się okazało ze na rozmiarze do taczki jest roznica ponad 100 pln (kpl) od ostatniego sprawdzania rynku (siakies poczatki wakacji).
Putin czy inna cholera winna temu zjawisku?

Ps. Z tego co widzę po Waszych dywagacjach to kpl. akceptowalnych 18' do Alfy to 2,5-3 kpln. Nieźle.

Ps. Z tego co widzę po Waszych dywagacjach to kpl. akceptowalnych 18' do Alfy to 2,5-3 kpln. Nieźle.

No bez przesady. Opony klasy premium kupisz za 2400 - sprawdzałem przed chwilą mój obecny model (Goodyear Eagle). Nie nazwał bym ich akceptowalnymi - osobiście na lepszych nie jeździłem ;)

PS. Sprawdzałem rozmiar 235/40R18

Ostatnia edycja:
Mówię o fabrycznym rozmiarze i indeksie nośności przy 18 calach.

Drożeją waluty tak więc cena opon idzie w górę.
Dobrze że paliwo jakoś się wciąż trzyma tych 5 złotych, ciekawe tylko jak długo.

Odnośnie nośności to właśnie się zastanawiam czy nie tu jest problem z moimi oponami, fabryka zaleca 98 a jak zakupiłem 94

Zrobiłem kilkadziesiąt km na nowych oponach Dunlop SP Sport Maxx RT 225/50 R17 - spostrzeżenia ??? Szok !!! No nie chcę innych opon. Autko przyklejone do nawierzchni - mokra czy sucha -auto trzyma się rewelacyjnie drogi. Naprawdę polecam.

Mam 94 Y poprzednie to Continental ContisportContact 3 - no szerze, to według mnie przepaść technologiczna. Teraz wiem że mam opony które trzymają mnie na drodze.
Continental ContiSportContact 3

Czytaj więcej: http://www.oponeo.pl/model-opony/continental-contisportcontact-3
Powyższa treść jest wyłączną własnością Oponeo.pl S.A.
Continental ContiSportContact 3

Czytaj więcej: http://www.oponeo.pl/model-opony/continental-contisportcontact-3
Powyższa treść jest wyłączną własnością Oponeo.pl S.A.

Co prawda dopiero co zaczyna się sezon zimowy, ale ja rozpoczynam powoli poszukiwania opon letnich na kolejny sezon :)

Czy jeździ/jeździł ktoś na oponach Falken Ze914 i może wyrazić swoją opinię?
Zastanawiam się nad tymi oponami. Mają dużo dobrych opinii na serwisach oponiarskich, ale każda opinia faktycznego użytkownika mile widziana :)

Ja u siebie miałem 18' Falkeny (modelu teraz nie pamiętam, kupione były wraz z autem). Moja opinia: trakcja ok jednak wyząbkowały się tak, że konieczna była ich wymiana przed zużyciem fizycznym bieżnika (huczaly niemiłosiernie). Także z mojego doświadczenia nie polecam.

Miłem te Falkeny. Zachowanie na suchym jak i na mokrym OK. Były troszkę głośne, kupiłem nowe. Ocena ogólna niezłe opony w dobrej cenie. Miałem rozmiar 225/50/17

Rozmiarówka opon a ich cena

Witam wszystkich,

jako że temat zimówek mam za sobą to trzeba zająć się letnimi. Generalnie sprawa rozbija się o zastosowanie innych rozmiarów opon niż podstawowe i różnice cenowe opon o innych rozmiarach. Tak też:

orginalny rozmiar na 17 to 225/50:

http://www.oponeo.pl/dane-opony/dunlop-sp-sportmaxx-rt-225-50-r17-98-y-xl-mfs#75341120 - cena 521pln

Ta sama opona w rozmiarze 235/45 17 cali:

http://www.oponeo.pl/dane-opony/dunlop-sp-sportmaxx-rt-235-45-r17-94-y-v1#75912259 - cena 460

Zastanawiam się czy ta druga będzie ok, ew czy nie skusić sie na jakieś 235/50 ażeby alfę trochę podnieść.
Temat zakłądam ponieważ nigdzie nie znalazłem informacji ażeby ktoś jeździł na 235/45 bądź 50 na felgach 17. Co o tym myślicie?

Przy drugich oponach zastanawiasz się czy by Alfy trochę nie podnieść a tymi pierwszymi chcesz ją poważnie obniżyć...
Zastanów się po jakich drogach jeździsz.
Ja kombinowałem i testowałem różne rozmiary.
Fabryczny 225/50R17 to bardzo dobry rozmiar dopasowany do gładkich alpejskich serpentyn.
Niestety w naszej ojczyźnie z drogami jest różnie i mnie denerwowało notoryczne dobijanie na koleinach, krawężnikach, składanych pachołkach, śpiących policjantach itp... Do tego jeszcze im niższy profil tym bardziej drastyczna jazda po drogach niskiej jakości a mi niestety zdarza się po takich jeździć.
235/45R17 - będziesz mieć średnicę koła o 13.5mm mniejszą. To duża różnica... Ja tam dziękuję, nie założyłbym w życiu ale pobudowali ostatnio trochę nowych dróg, obwodnic, autostrad - w takich miejscach będzie jechać jak po szynach. Więc jeżeli mieszkasz w idealnym świecie bez wybojów to może ci przypasuje...
235/50 - średnica większa o 10mm. Moim skromnym zdaniem dużo lepiej ale zależy jak i gdzie jeździsz.
Tak poza tym to nie wiem dlaczego chcesz takie szerokie... 1.9 diesel to w moim odczuciu nie jest wyścigówka i raczej mu taki rozmiar niepotrzebny, no chyba żeby błysnąć przed kolegami na osiedlu ale nie wiem czy warto (bo koleżanki i tak na opony nie patrzą)
Ja po wielu testach (podziękowania dla zaprzyjaźnionego wulkanizatora) uznałem rozmiar 215/55R17 jako idealny kompromis pomiędzy prowadzeniem i komfortem i przy takim pozostaję.

I jak zużycie po tych kilku miesiącach?

Mam te gumy właśnie w rozmiarze 225/50R17 (w mojej ocenie najlepszy rozmiar do 159, chociaż wiadomo, nie wygląda tak jak 18 czy 19). Od marca zrobiłem jakieś 32.000km, zużycie oceniłbym na połowę wysokości bieżnika. Nie sądzę, żeby dojechały do 60.000km. Gumy jednak rewelacja, ciche, w zakrętach trzymają rewelacyjnie. Następne będą też Dunlopy.

jak by kto chcial oddam w dobrej cenie opony z Giulietty 18 tki pirelli p zero

Amortyzatory
Powrót