[159] Opony Letnie

W tych Prestivo kusi właśnie cena, ale właśnie w cenie chińczyków, ciekawe jak się sprawować będą po kilku tkm

Ja mam 10 tys. km i jest wszystko jak trzeba. W UK opony dobrze znane. Sporo anglików jeździ na nich. No i to nie są chińczyki tylko angielskie opony. Jeżeli kolega wcześniej pisał że na pirelli myszkuje samochód, gdzie opony za taką kasę to ja wole Prestivo. Jak będzie się coś działo to chociaż kasy tyle nie wydałem. Dam znać jak będzie coś nie tak. Na tą chwilę jestem mega zadowolony. Tanio i trzymają super na mokrym. Zrobiłem nawet zapytanie do firmy Prestivo o opony zimowe na polski rynek bo na tą chwilę ich nie ma.

- - - Updated - - -

Skąd taka niska cena tych opon? Niby z Wielkiej Brytanii, a kosztują mniej od chińczyków.
Trochę strach :D
W chodzą na rynek polski więc może stąd. Poczytajcie w necie na ich temat. Ja tylko mówię że są super, a i parametry na to wskazują. Kupujcie oczywiście co chcecie ale wysoka cena często w tym naszym świecie wynika nie z jakości tylko z marketingu.

mi tam Pirelli nie myszkowały i ne myszkują, a mam je w drugim aucie, także to raczej przypadek

Panowie, mam takie pytanie, możliwe że przewinął się tutaj temat o tym więc sory że pytam ale trochę tych stron jest i potrzebuję w miarę szybko się dowiedzieć... więc jeździ ktoś z oponami w rozmiarze 225/40/19? Warto iść w tą szerokość? Czy jednak ori lepsza czyli 235/40/19? Ktoś ma porównanie obu szerokości? Minimalnie są niższe więc pomijalny aspekt bo i tak wyższe od 225/50/17 które użytkuję.

Kupuj 225. 235 strasznie pływa w koleinach, jazda autem czasem wyglada jak walka z kierownica.
Mam porownanie na codzien i gdyby nie to ze auto kupilem na 235 to nigdy bym tego nie kupił więcej

Pytam ponieważ albo kupię felgi z oponami i tutaj jest zazwyczaj już 235 i opona częściowo zużyta albo bez i kupię opony osobno w tym węższym rozmiarze. Nie wiem jak duży wpływ ma szersza opona na osiągi auta i spalanie.

Pytam ponieważ albo kupię felgi z oponami i tutaj jest zazwyczaj już 235 i opona częściowo zużyta albo bez i kupię opony osobno w tym węższym rozmiarze. Nie wiem jak duży wpływ ma szersza opona na osiągi auta i spalanie.
Węższa opona = teoretycznie niższe spalanie, lepsze przyspieszenie, mniej walki na koleinach
szersza opona = wyższe spalanie, gorsze przyspieszenie, walka z kierownicą na koleinach, lepsze trzymanie się drogi, lepsze hamowanie

A kwestia nośności opony, przy 235 jest 96 a jak tak luknąłem po aukcjach to do 225 jest czesto 93 i mniej. Nie za mało?

Nie jest za mało

Witam,
wiem że jest zima ale w sumie to chyba najlepszy czas na zakup oponek letnich,
zakupiłem na lato felgi 18 i musze dobrać nowe opony,
jaki rozmiar wybrać: oryginalny 235/45/18 czy np 225/45/18? podobno lepiej się auto prowadzi na węższych.
może ktoś doradzić??
pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Są tu zwolennicy obu rozmiarów.
Ja wybrałem opony w rozmiarze zalecanym przez producenta, tj. 235/45R18, m.in. dlatego, że przy rozmiarze 225/45R18 opony są niższe i nie ma opon w tym rozmiarze z wymaganym indeksem nośności 98.
Na starej maglownicy nie rozumiałem argumentów o prowadzaniu w koleinach, ponieważ to u mnie nie występowało. Na nowej maglownicy jest to odczuwalne, ale w życiu bym nie powiedział, że na tyle, żeby mi to przeszkadzało i męczyło.

W kwestii kupna polecam uderzyć do kolegi IamICEman. Kupowałem u niego wiosną komplet nowych gum. Szybko, profesjonalnie i taniej niż gdziekolwiek wtedy znalazłem dany model.

Ostatnia edycja:
No właśnie mniejsze. Na 235 przy 100km/h licznik zawyża o mniej więcej 2 km/h. Rozmiar 225/45R18 ma mniejszą średnicę, więc licznik będzie zawyżał bardziej.

No właśnie mniejsze. Na 235 przy 100km/h licznik zawyża o mniej więcej 2 km/h. Rozmiar 225/45R18 ma mniejszą średnicę, więc licznik będzie zawyżał bardziej.

Nie mogę się z Tobą zgodzić. Na 235 będzie zawyżał bardziej

tak, ale poniewaz predkoscionierze zawsze zawyzaja, na wiekszych oponach blad predkosci wzgl rzeczywistej (np gps) bedzie mniejszy. na 16 jest to szczegolnie widoczne, przy jakus 120km/h rzeczywista predkosc jest o jakies 10km/h mniejsza, przy 18 powiedzmy bedzie to 5km/h.

Ostatnia edycja:
Oj, nie uważało się na fizyce w szkole...
Czujnik ABS mierzy prędkość obrotową koła. Im większa średnica koła, tym większa prędkość samochodu przy tej samej prędkości obrotowej koła. Prędkościomierz otrzymuje informacje o prędkości obrotowej kół, "mnoży" ją o stały współczynnik i na tej podstawie pokazuje nam prędkość z jaką się poruszamy. Przyjmując stałą prędkość obrotową kół, czyli stałą prędkość na liczniku, a zakładając mniejsze koła prędkość samochodu maleje = licznik zawyża. Zakładając większe koła prędkość samochodu rośnie = licznik zaniża.

- - - Updated - - -

Prędkościomierze zgodnie z prawem muszą pokazywać dokładnie prędkość poruszania się samochodu lub ją zawyżać, ale nigdy zaniżać. Oczywiście przy zastosowaniu kół w rozmiarze określonym przez producenta. Według prędkościomierza na liczniku jedziemy 100km/h, a według GPS 98km/h, czyli prędkościomierz zawyża.

Mam w Brerze 235 na lato oraz 225 na zimę i gdybym kupował jeszcze raz brałbym na lato tez 225 z tego względu o którym już wspomniano. Auto prowadzi się trochę lepiej.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót