[159] Opony Letnie

Moje Pirelli nie są głośniejsze od tych Conti.
Przejechałem na nich z 7000km i nie widzę aby się jakoś nadmiernie zużywały. Chociaż pierwszy tysiac km było głośno. Ja dlatego ponownie nie wybrałem Conti że na mokrym dla mnie była lipa.

Conti to najbardziej przereklamowana firma oponiarska imo

Nie wiem skąd taka opinia. IMO zimówki ContiWinterContact TS850 w Giulietcie sprawują na 5 (przyczepność na +5, hałas na 4) , w 159 na +4 (przyczepność na 4+ hałas na 4), obie 17" tylko różne profile, letnie ContiSportContact 3 w Giulietcie na 4+ (na sychym 5, na mokrym -4).
Generalnie mało jest lepszych opon (miałem różne Bridgestony, Nokiany, Dębice, Goodyeary, Firestone, Kumho więc trochę mam porównania), choć obecnie najlepsza opona letnia z jaką miałem w życiu do czynienia to Goodyear Eagle F1 Assymetric 3 (18"), naprawdę świetnie radzi sobie z 240KM mojej TBi.

Ostatnia edycja:
Dla mnie conti ts850 3+, zdecydowanie lepiej sprawują się Pirelli, modeli nie pamiętam

Ktoś testował opony Vredestein Ultrac Vorti w rozmiarze 235/40R19 96Y?

Jakby ktoś chciał 225 40 19 po 8 tys km to zapraszam,kupione jako nowe z 13 roku w czerwcu 2016

Załączniki

• WP_20160401_19_46_44_Pro.jpg
    WP_20160401_19_46_44_Pro.jpg
    67.6 KB · Wyświetleń: 33
Co powiecie na opony Uniroyal Rainsport 3? Czy mimo specyficznej konstrukcji bieżnika to ciche opony? Ktoś jeździ na takowych?

Co powiecie na opony Uniroyal Rainsport 3? Czy mimo specyficznej konstrukcji bieżnika to ciche opony? Ktoś jeździ na takowych?
Nie wiem jak trojki ale mam dwójki i po kilku latach są tak glosne, ze mimo wysokiego bieznika musze sie ich pozbyć bo mi żonka ogłuchnie [emoji14] mam rozmiar 225/45/17.

Dwójki to klasyczna jodełka, więc ciche nie będą :D Zależy mie na dobrych parametrach na mokrym i żeby opony były ciche. Rozmiar 235/45 R18, myślę także o Michelin Primacy 3, lecz cenowo to półka wyższa. Miałem kiedyś Micheliny Primacy HP, tylko w BMW E46 w rozmiarze 225/50 R16 i były super ciche :)

Conti to najbardziej przereklamowana firma oponiarska imo

Ja tam użytkuję SportContact 2 na homologowanych 19" i są bardzo sympatyczne. W 159 mam Nokiany Z-Line na 17" i są bardzo dobre przy ich stosunku jakość/cena. Wcześniej były Potenzy R050 to zużyły się bardzo bardzo szybko, ale trzeba im oddać że świetnie trzymały w zakrętach. Były też Micheliny Pilot Sport ale też za szybko się zjechały, ogólnie byłem nimi bardzo zawiedziony. Wcześniej w Lancii Kappie miałem Primacy HP i były rewelacyjne ale kolejne generacje Michelin Pilot Primacy już tak dobre nie były, rzekłbym nawet że były słabe.

Chciałem poznać opinie ludzi co mają 235/40/19 na zawieszeniu Ti, co polecacie na lato?

Ja tam użytkuję SportContact 2 na homologowanych 19" i są bardzo sympatyczne. W 159 mam Nokiany Z-Line na 17" i są bardzo dobre przy ich stosunku jakość/cena. Wcześniej były Potenzy R050 to zużyły się bardzo bardzo szybko, ale trzeba im oddać że świetnie trzymały w zakrętach. Były też Micheliny Pilot Sport ale też za szybko się zjechały, ogólnie byłem nimi bardzo zawiedziony. Wcześniej w Lancii Kappie miałem Primacy HP i były rewelacyjne ale kolejne generacje Michelin Pilot Primacy już tak dobre nie były, rzekłbym nawet że były słabe.

Chciałem poznać opinie ludzi co mają 235/40/19 na zawieszeniu Ti, co polecacie na lato?

Nokian i Pirelli to moi faworyci z cywilnych opon

Goodyear Eagle F1 Assymetric 3 ktoś posiada? Jak z trwałością bieżnika?

Przejechałem na nich jakieś 10 tys. km, więc nie za dużo, ale jak na razie na tylnych nie zauważyłem większego zużycia. Przednie dostały mocno po dupie na torze i troche się przez to postrzępiły. Ogólnie jestem z nich bardzo zadowolony. Przede wszystkim świetnie trzymają przy hamowaniu.

Nie spodziewałbym się zbyt wielu ocen, i raczej nie takich gdzie ktoś zdążył dojezdzić te opony, bo to nowy model na sezon 2016, do tego jednak z najdroższych propozycji na rynku.
Ja mam ja w TBI 235/45R18 od końca lipca, przejechałem ze 3-4tys km. Jak narazie to najlepsze opony jakie kiedykolwiek miałem (a miałem z tych lepszych Bridgestony Potenza RE50A, Michelin Primacy HP i Continentale Sport Contact 3)

Wiem, że nowa opona. Na tyrereviews bodajże raptem 40 opinii a informacje tam konkretniejsze niż na oponeo.
SliwusBuu > czyli z przedniej osi masz już na śmietnik? Dało by radę zmierzyć suwmiarką ile jest na tylnych?

tylko jak jezdzily na torze to taki sobie test suwmiarki. gdzies na forum tu albo alfaowner, a moze w necie pisali ze w giuli guadrifoglio ktora fca dala dziennikarzom do testow przez bodajze 10tys km zjechali juz 3 komplety opon(tam sa bodajze pirelli nero zero gt), taki clarkson nie raz zjechal opony w pare okrazen (chyba w jakims sls amg za mniej niz 40km)

159 to nie mocne RWD , żeby opony zajechać w jedno okrążenie (choć dla chcącego...). Kolega napisał, o 10kkm więc to jest już jakaś informacja mimo zaliczenia toru - pytanie ile było na limicie?
Giulia w mocniejszych wersjach ma właśnie niby te GY a nie Pirelli. Słabsze GY Efficient. Taka informacja gdzieś mi się przewinęła.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót