Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
ja mam dane z testu autobilda:
Pokaż załącznik 224066
A takto sam bym chcial wiedziec ile moge oczekiwac km po danej oponie.... bo nie widzi mi sie takie kupywanie opon. Jak mam wydac 2tys na opony co wytrzymaja 40tys to wole kupic te glupie debice ktore moze sa tylko troche gorsze, wytrzymaja 30tys ale kosztuja tylko polowe!
Rozumiem, że takie rzeczy to tylko w Alfie Romeo, bo dużo cięższe np. BMW E39 z 3 litrowym dieslem ma mniejszy nacisk i generuje mniejsze przeciążenia? Nie mówiąć o innych cięższych samochodach. I cała zasada działa tylko na felgach 18', bo przy feldze 16' jest już dużo mniejszy indeks nośności?
Dajcie sobie spokój, po prostu Włosi wyliczyli tą nośność z dupy, tak samo jak wymianę oleju co 35 tys, jak i inny wymiar całego koła przy różnych rozmiarach felg - przy jednych zaleceniach producenta stosujecie się, przy innych nie.
Poza tym przeciążenia dynamiczne są brane pod uwagę przez producenta tych opon - a idąc Waszym tokiem rozumowania, to dla bezpieczeństwa można by założyć jeszcze większy indeks nośności, nie wspominając już o tym że indeks prędkośći dla bezpieczeństwa to co najmniej 270-300 km/h. Gdybym miał sklep motoryzacyjny, pisałbym Wam całymi dniami, że to Wasze bezpieczeństwo, że ja bym wybrał lepsze, bo tak najłatwiej jest wszystko sprzedać.
A, no i dodam że wstawiając do samochodu jakikolwiek rozmiar nie uwzględniony w książce serwisowej, a nawet złe dobranie indeksów nośności i prędkości automatycznie anuluje gwarancję.
Warunki gwarancji dla opon Michelin:A co za automat tak automatycznie anuluje gwarancję? Przepraszam ale to są brednie.
Mam rozumieć to tak że z powodu opon stracę gwarancję na np. radio?
Warunki gwarancji dla opon Michelin:
![]()
(...)
![]()
Co ma radio do gwarancji na opony?
Ciężko żebym w watku o oponach pisał o gwarancji na radio..Nigdzie nie napisałeś że mówisz o gwarancji opon.
A po drugie wracamy do absurdu że w zależności od rozmiaru dopuszczalne są różne nośności opon.
Ja właśnie tak rozumując kupiłem 3 dni temu dębice. Za rozmiar 225/40/18 płaciłem 1145 zł.
Sądzę że budowa, gumą, niczym się nie różnią po za formą do wulkanizacji.
Jak pokazują ostatnie testy te tanie budżetowe opony wcale wiele nie ustępują droższej konkurencji.Za przyczepność odpowiada mieszanka, za odprowadzanie wody rzeźba bieżnika. Tanie opony są tanie, bo producent oszczędza na mieszance, stąd dębica nie ma pro-sportowych opon
Dokladnie, coraz bardziej sie sklaniam wlasnie do debic/savy. W tescie sa coprawda na 12 miejscu ale wystarczy spojrzec na roznice miedzy 12 a pierwszym. Prowadzenie na luku roznica predkosci 1kmh na mokrym 2kmh. Roznica w przejechanych kilometrach sava 27k conti 39. Z tym ze conti 2x drozsze. Jedyna prawdziwa roznica jest w dlugosci hamowania na mokrym, 3 metry dalej jak zwyciezca ale... Na rowni z chwalonymi Michelin premacy 3 i fulda sportcontrol ktora trafila na 6 miejsce. Dodatkowo w kategori glosnosci sa ponadprzecietnie dobre. A na koniec cena poprostu super... Chyba bedzie debica...Jak pokazują ostatnie testy te tanie budżetowe opony wcale wiele nie ustępują droższej konkurencji.
Naczytałem się testów i sam nie wiem co wybrać.
Niby byłem już zdecydowany na Hankok'i ale większość z osób wymienia w tym wątku inne firmy.
Pomóżcie coś wybrać- 225/50 R17 98
z etykiet wszystkie są klasy C, A, różnią się głośnością. W sumie to fajnie jakby były ciche bo w większości jeżdżę trasy.
1. Hankook Ventus V12 evo2 K120 423zł/szt. (różne modele w różnych testach były wybierane, 70db)
2. Hankook Ventus Prime 3 K125 426zł/szt. (5. miejsce w teście auto-swiat, 72db)
3. Fulda SportControl 2 446zł/szt. (68db)
4. Falken Azenis FK 510 409zł/szt. (69db)
Z racji, że jest to pierwsze moje auto nie mogę polegać na swoim doświadczeniu.
Pozdrawiam!
Sam jestem ciekaw, SAVA kosztuje 450 zł za sztukę, Dębica 350 zł. Bieżnik wygląda na bliźniaczy.Te debice made in Germany to są klony opon sava prawda? Jeżeli tak to wg tego testu warto byłoby rozważyć zakup Dębic, które można dostać za 350zl/szt. w rozmiarze 225 50 17.
Dodałbym: "niektóre" tanie/budżetowe opony. Test hamowania pokazuje, że niektórych z tanich opon (ale i tych ze średniej półki) definitywnie nie należy kupować.Jak pokazują ostatnie testy te tanie budżetowe opony wcale wiele nie ustępują droższej konkurencji.
Dokładnie, różnice między tymi oponami są niewielkie. Sam mam Micheliny i chyba drugi raz bym nie kupił aż tak drogich opon skoro opona za 350-450 zł jest bardzo porównywalna, różnice na poziomie kilku procent, jedna opona lepsza w hamowaniu, druga w aquaplaningu, i widać, że nie ma opony wybitnie najlepszej.Dokladnie, coraz bardziej sie sklaniam wlasnie do debic/savy. W tescie sa coprawda na 12 miejscu ale wystarczy spojrzec na roznice miedzy 12 a pierwszym. Prowadzenie na luku roznica predkosci 1kmh na mokrym 2kmh. Roznica w przejechanych kilometrach sava 27k conti 39. Z tym ze conti 2x drozsze. Jedyna prawdziwa roznica jest w dlugosci hamowania na mokrym, 3 metry dalej jak zwyciezca ale... Na rowni z chwalonymi Michelin premacy 3 i fulda sportcontrol ktora trafila na 6 miejsce. Dodatkowo w kategori glosnosci sa ponadprzecietnie dobre. A na koniec cena poprostu super... Chyba bedzie debica...