[159] Opony Letnie

Ktoś jeździ na 225/45/17 na serii zawiesie?

Ja mam seryjny zawias i jeżdżę na letnich 225/45/17 i poza tym, że słabo opona wypełnia nadkole to nie mam z tym rozmiarem żadnych problemów typu szorowanie osłoną.
Jak kupiłem auto to dostałem w takim rozmiarze zimówki ale właśnie często w zimę szorowałem dołem i zmieniłem na 225/50.
Ale na lato bez problemów można na tym rozmiarze śmigać.

Dziękuję za informacje ;-) Decyzja podjęta, kupuję 225/50/17. Muszę się tylko przespać...Nokian czy Uniroyal? ;-) Wizualnie Uniroyal + opona deszczowa vs sprawdzony Nokian :-)

Skusiłem sie i ja na kumho ku 31 XL 225/40/19. Dostałem w super cenie, dręczyłem sam siebie.Na razie nie zauważyłem poważniejszych wad.Nie są głosne póki co ( rzekłbym cichsze od dunlopów sport maxx). Mam nadzieję ,że na mokrym będą w miarę ( w końcu opona kierunkowa).Natomiast to moja pierwsza styczność z szerokościa 225, wczesniejsze 18 i 19 miałem 235. Duża różnica w manewrowaniu ( lżej na 225) , auto jest żwawsze w stosunku do 235.Nie wiem ile jest róznicy w wadze 235 vs 225, ale trzymając jedno koło i drugie ,odczuwa sie mniejszy ciężar z załozoną oponą 225.

Czy taka popularna oponka jak Michelin Energy Saver to będzie dobry wybór do 159? Myślę o profilu 205/60/16.

Co sadzicie o oponach Accelera PHI 225/40 R19 ? Pochodzenie Indonezja. cena za nowa 358zl

A czy ktos ma porównanie i moze cos powiedziec o róznicach pomiedzy Nokianem Line a Nokianem zLine?

Co sadzicie o oponach Accelera PHI 225/40 R19 ? Pochodzenie Indonezja. cena za nowa 358zl

nie mam z nimi styczności ale kiedys mój tata miał oponiarnie i troche opon i kół w życiu przerzuciłem. Jeden gościu kupił jakies koreańcze czy azjatki.

Jak je zakładałem to miałem wrażenie że zakładam plastikowo gumową oponę na felkę z resoraka albo auta zabawki. Wiecie o czym mówię:)

Wydaje mi się że wszystkie Accelera PHI są oponami Run Flat więc będzie twardo ;/ na Twoim miejscu dołożył bym trochę i kupił Kumho KU31 jak rybakmj i będziesz bardziej zadowolony :) koszt ok 400zł

Kupiłem wczoraj nowe 225/50/17 Barum bravuris 3 - według mnie super. sa ciche, no i dzisiaj miałem mega hamowanie - chyba nawet abs się nie włączył. Cena 340zł/szt. - dla mnie bomba polecam

Wg oponeo Nokian to klasa premium :-) w każdym bądź razie, zakupiłem dziś ta kasę premium:-) Do Belli jadą Nokiany Zline 225/50/17. Zapłaciłem 471zł za sztukę, co uważam za dobrą cenę. Zobaczymy jak będą się sprawować.

To są zwykłe opony nie run flat, na alfaowner sobie chwalą jako porządne budżetówki zwłaszcza do TI http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-159-brera-and-946-spider/314536-accelera-phi-tyres.html. Kupując auto miałem takie gumy ale na wykończeniu więc nie testowałem granic ich przyczepności na suchym i mokrym, generalnie dramatu nie było, są cichsze niż 18 Falkeny FK453 na A3.

Założone w końcu Dunlopy SP Sport Maxx RT 225/50R17 98Y. W aucie zapanowała cisza ;) Przejechałem na razie tylko 200km, ale bajka w porównaniu z wysłużonymi Michelinami.

Była już wcześniej dyskusja na ten temat, ale... mógłby ktoś wrzucić fotki AR159 SW na 225/45/17 vs. 225/50/17 ?
Wolałbym 50-tki, ale mogę kupić 45 w dobrej cenie i się zastanawiam, czy warto. Póki co Bella na standardowym zawieszeniu, ale docelowo w tym roku mam zamiar założyć Eibachy.

Ktoś podpowie?

Mam sedana na 225/45/17 może trochę słabo widać no ale jakiś pogląd będziesz miał.

Załączniki

• 20140328_114151.jpg
    20140328_114151.jpg
    97.9 KB · Wyświetleń: 132
daniell162, bardzo dziękuje :) Kurcze, już teraz nie wiem. Byłem już na nie, a wygląda całkiem fajnie i te przestrzenie w nadkolach nie wyglądają tak źle jak myślałem.
Jakie odczucia? Jakieś negatywne jak przekłamania licznika, za nisko, czy inne o których pisali tu wcześniej?

A ma ktoś może taki setup koło/opona na sprężynach Eibach lub innych o podobnym obniżeniu? Ma być tak docelowo, więc też sporo by mi to pomogło :)

jak nie zapomne to jutro wrzucę foto z 225/45 r 17 :)
kupiłem ostatnio rainsporty 225/45r17 i z samej opony jestem bardzo zadowolony, natomiast jesli chodzi o profil to jednak mogłem kupić 50-tki zamiast tych 45-tek.
troche po naszych polskich pieknych drogach lubi w koleinie zaszurać mordką, no i przy wjezdzie do garazu trzeba ostroznie by jej " szczęka nie opadła ".
no i jak juz wczesniej wspominałem 45-tki trochę mało pokrywają nadkole, widać dziwną przerwę miedzy oponą, a nadkolem

następnym razem kupie 50tki :)

Amortyzatory
Powrót