[159] Opony Letnie

Czy ktos z was miał do czynienia z oponami Nankang lub nexen? Niebawem bede szukał dla siebie 235/40/r19, obecnie jezdze na continentalach contisportconcact 5 auto mam w sumie 2 miesiac, niestety 2 z nich juz sa z lekka lysawe, wiec pora na wymiane. mialem juz kupowac continentale 2 szt ~1700zl ale im dluzej grzebie i czytam opinie to wlasnie chwala sobie ludzie takie opony jak nankang\nexen, cena za 2szt to ~1000zl wiec bardzo atrakcyjna. Nie chcialbym eksperymentowac jezdze w miare szybko max 140 po krajowych drogach.
ktos sie wypowie czy warto takowe kupic czy lepiej dołozyc do continentali lub pirelli??
A tu masz link do trzech opon z oponeo http://www.oponeo.pl/porownywarka

Witam, czy ktoś z forumowiczów ma opony 245,40 R18? Czy nie będą obcierały na zakrętach?

Ja mialem taki rozmiar u siebie jak kupiłem auto. Nie było problemów.

ktos chce moze w dobrej cenie 225/40/18 pirelli p zero, 2 sztuki super stan dwie gorsze z AR Giulietta

Dobrze mówi :)

Vredestein Ultrac Sessanta też spoko. Hankook to do ciężarówek :D
A czemu Hankook do ciężarowek? W testach bardzo dobrze wypadają zarówno S1 VENTUS EVO jak i V12 EVO2. Wg tirerack, tirereview, testów ADAC całkiem nieźle wypadają przy tym są przystępne cenowo. W DTM nie jeżdzą ciężarówki :).

Jaka opinia na temat 225/50R17 Nexen N'Fera SU1? Posiada ktoś? Jak się sprawują?

Na Motointegrator w zakłądce z oponami jest też test opon wykonany dla ADAC. Przetestowali w nim 19 modeli opon w rozmiarze 225/45 R17 W/Y.
Podaję od tych które zostały najwyżej ocenione (brane były pod uwagę takie cechy jak cena, zachowanie na suchej i mokrej nawierzchni, hałas, zużycie paliwa, zużycie opony):

1 Continental ContiSportContact 5
2 Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2
3 Dunlop Sport Maxx RT
4 Michelin Pilot Sport 3
5 Vredestein Ultrac Vorti
6 Hankook Ventus S1 Evo 2 K117
7 Semperit Speed-Life
8 Apollo Aspire 4G

Jeżeli chodzi o opony Nexen (akurat testowany model to N8000) zajęły 3 miejsce od końca - ale i tak są polecane.

Panowie, w rozmiarze 225/40/19 - jakie Nexeny wybrać. Polecane i najlepsze N'Fera niestety nie są w tym rozmiarze dostępne. N9000 to torchę zbyt agresywny bieżnik do 159 - obawaim się tutaj o komfort. Temat podobnych opon już przerabiałem Federal SS595 i było dla mnie za głośno.

Przeszło mi ich przez ręcę ze 30 kompletów. Wyglądają niesamowicie porządnie, chociaż skarżą się kierowcy, że nieco głośne.

Dodano po 4 minutes:

Na Motointegrator w zakłądce z oponami jest też test opon wykonany dla ADAC. Przetestowali w nim 19 modeli opon w rozmiarze 225/45 R17 W/Y.
Podaję od tych które zostały najwyżej ocenione (brane były pod uwagę takie cechy jak cena, zachowanie na suchej i mokrej nawierzchni, hałas, zużycie paliwa, zużycie opony):

1 Continental ContiSportContact 5
2 Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2
3 Dunlop Sport Maxx RT
4 Michelin Pilot Sport 3
5 Vredestein Ultrac Vorti
6 Hankook Ventus S1 Evo 2 K117
7 Semperit Speed-Life
8 Apollo Aspire 4G

Jeżeli chodzi o opony Nexen (akurat testowany model to N8000) zajęły 3 miejsce od końca - ale i tak są polecane.

W testach ADAC wszystko co nie jest polecane jest polecane ;)

Panowie, w rozmiarze 225/40/19 - jakie Nexeny wybrać. Polecane i najlepsze N'Fera niestety nie są w tym rozmiarze dostępne. N9000 to torchę zbyt agresywny bieżnik do 159 - obawaim się tutaj o komfort. Temat podobnych opon już przerabiałem Federal SS595 i było dla mnie za głośno.
Są jeszcze N8000 z nieco bardziej klasycznym bieżnikiem

http://www.oponylux.pl/opony-osobowe/opony-letnie-nexen-n8000-225-40-r-19-93w-xl.html

Nie mniej obie są głośne. Cichego Nexena nie znajdziesz, jak już to Fulda, Sava, Dunlop

Ostatnia edycja:
Koledzy, może nie wspominajmy o testach ADAC, po aferach, kompromitacji ogromnej chyba warto je po prostu delikatnie mówiąc ignorować. Traktować jak nieistniejące. Jest sporo innych testów. To tak BTW, nie w odniesieniu do jakichś konkretnych opon.

A nie lepiej coś z Falkena lub Toyo (japońskie marki) ? Wydasz trochę więcej ale dostaniesz coś o kilka decybeli cichsze. Te nexemy n9000 mają az 75dB

Panowie czy ktoś z was jeździł na Sunny SN3970 ? Kupiłem zestaw 225/50R17 98W głównie z uwagi na cenę i w miarę pozytywne komentarze co do stosunku jakość/cena. Ktoś miał styczność z was z tymi gumami?

Nie miałem ich ale jak szukałem 19" to słyszałem kilka opinii ,że głośne i średnie na mokrym ale ile ludzi tyle opinii .Za cenę 1/4 Pirelli nie ma co się spodziewać cudów.

Cudów się nie spodziewam bo liczę się z tym, że ich cena w porównaniu do topowych w swojej kategorii różni się znacząco. Pomyślałem jednak, że lepiej kupić nowe niż używane lepszego producenta. Czytałem jakieś komentarze, że nie jest źle. Gdyby ktoś z nich korzystał byłbym bardzo wdzięczny za krótką opinię ;).

Mój kolega miał chyba wanli na przedniej osi w BMW, czyli mało obciążone. Narzekał, że znikają w oczach, ząbkują, są głośne i kiepsko trzymają na mokrym. Sunny to ta sama liga, z tanich opon bierz nexena, ja mam zimowe i jestem mega zadowolony.

Zależy jak kto jeździ. Kolega kupuje tylko tanie chinczyki bo lubi jazdę na granicy przyczepności - jeździł w rajdach i mi zostało :)

Nie miałem ich ale jak szukałem 19" to słyszałem kilka opinii ,że głośne i średnie na mokrym ale ile ludzi tyle opinii .Za cenę 1/4 Pirelli nie ma co się spodziewać cudów.

Nie narzekaj mógł kupić regenerowane :)

Zależy jak kto jeździ. Kolega kupuje tylko tanie chinczyki bo lubi jazdę na granicy przyczepności - jeździł w rajdach i mi zostało :)

Takich niemal codziennie widzę w wiadomościach TV.

Amortyzatory
Powrót