Witajcie,
widze ze temat klimatyzacji i nawiewu odkopany, mam chyba powiazany problem jak koledzy w mojej 159 JTD.
Moje ogrzewanie działa w porządku ale zidentyfikowałem trzy problemy, byc moze ze soba powiązane
- klimatyzacja raz się załącza raz nie - przez okres letni próbowałem dojść do powodu, jakiejś zależności i jedyne co zaobserwowałem to jak samochód postoi troche na słońcu albo jest gorąco wtedy z zimnym powietrzem słabo, nawiew działa ale leci powiedzmy neutralne powietrze. W trakcie jazdy jak klima sie załączy to pochodzi chwilę (np godzine) i nagle sie wyłączy. Jesli na poczatk jazdy sie nie załączy od razu, to trochę ją pomęcze i nagle w najmniej oczekiwanym momencie, jak strace nadzieje sie załaczy..
- druga sprawa to czasami, nagle nawiew automatycznie ustawia sie na maksymalny (dotyczy ZIMNEGO i CIEPŁEGO powietrza)
- trzecia rzecz to nawiew na szybe - jak go włączam to przycisk z nawiewem na przednia szybe swieci sie na czerwono tylko gdy na panelu mam HO na MAX, jak zmienie na nizsza temperature od razu przycisk gasnie.
Samochód oddawałem trzy razy do warsztatu ale regionalne chłopaki tez sobie nie dali z tym rady. Co zrobili:
- sprawdzili instalacje elektryczna
- wymienili przekaźniki instalacji klimatyzacji
- dobili czynnik, sprawdzili szczelnosc
- wymienili rezystor wentylatora chłodnicy
- wymienili presostat
Może ktoś miał coś podobnego lub ma jakieś pomysły co mógłbym sprawdzić, do kogo z tym iść jako, że kolejny krok regionalni panownie proponuja wymiane kompresora