[159] Woda dostaje się do wnętrza auta

Zdejmij panel i zrób próbę deszczową - stawiam na źle wklejoną szybę.
Jak trochę mróz odpuści to tak zrobię.
Problem tylko w tym że autem jeżdżę od początku lipca i wcześniej mimo jazdy w trasie i konkretnych opadów takich scen nie było. Tak samo na myjniach.

Jaki powinien być znaczek przy numerach na szybie? U mnie jest coś takiego:
szyba.jpg

Przejrzałem kilka aukcji na Allegro i jest taki sam w autach na których go widać.

Miesiąc na przedniej to marzec a na reszcie to kwiecień, tak jak auto. Czytałem że może to się różnić.

Dzisiaj już sytuacja się nie powtórzyła.

Mnie się wydaje, że szyba była wymieniana ponieważ oryginalne miały znaczek Alfa Romeo, a nie logo Pilkingtona. Sam mam wymienianą szybę przednią u siebie i znaczek identyczny. Na pozostałych szybach, które również są marki Pilkington, jest jednak logo Alfa Romeo.

U mnie jest tak samo.
Na przedniej znaczek Pilkingtona a na pozostałych jest logo Alfy.

Poczekam do niedzieli, bo wtedy w Szczecinie będzie temperatura na + i wybiorę się na myjnie. Odkręcę ten panel i zobaczę co się dzieje.
Po wszystkim opiszę co się działo.

Czy ktoś może jeszcze potwierdzić jak to jest z tą przednią szybą jeśli chodzi o znaczek.

Napewno jest to szyba nieorginalna. Też swoją ori musiałem wymienić (był znaczek alfy i napisane że made by pilkington) i kupiłem właśnie takiego pilkingtona i jedyna różnica to zamiast logo alfy jest krzyż pilkingtona, i jak facet wymieniał powiedział że w naszych alfach 159 bardzo ciężko dobrze szybe wkleić, że właśnie często gdzieś może być nieszczelność na górze lub dole. I nad moją faktycznie bardzo długo się gimnastykowali, ale dali rade. Także jeśli ktoś na szybko wklejał jest duża szansa że właśnie masz źle wklejoną.

Tez potwierdze, niedawno wymienialem szybe w ASO (z AC) i dostalem oryginalna ze znaczkiem AR i z takim samym znaczkiem mialem wczesniej. Kwestia zlego wklejenia szyby tez mozliwa, moja za pierwszym razem wkleili tak ze po stronie kierowcy odstawala na 2-3mm i poprosilem o ponowne wyciecie i wklejenie rowno bo mi sie "nie podobalo" ;]

Szyba oryginalna tylko z logo Alfa, co do przecieku jak pisali inni na bank leci gdzieś łączenie szyby. No chyba że masz dziurawy dach :)

Dzisiaj wywaliłem panel ( wszystko było suche) i zrobiłem konkretną próbę deszczową na myjni. Nic nie przecieka.
Nie mam pomysłu skąd ta woda, a nie chce mi się wierzyć żeby tak się tam skropliła.

Tak!! Woda pojawiła się pierwszy raz, a Belle mam od początku lipca. Dlatego nieszczelność wydawała mi się mało prawdopodobna bo raczej coś by się działo dużo wcześniej.

Woda w kabinie, przeciek przez uszczelkę drzwi

Witam! Może panikuję ale dziś po deszczach i nie długiej jeździe, kiedy wróciłem do auta wykukałem na dywaniku pasażera parę kropel wody ale tak jak by spadły świeże, dywanik i spód ogólnie były suche tylko zastanawia mnie skąd te krople szyba była zamknięta :) Wcześniej myłem karcherem i suchota - czy ktoś przerabial temat bo wiem, ze w 156 zdarzalo się takie przypadki.

Ostatnia edycja:
Problem ogólnie znany, wynikający z parciejących uszczelek znajdujących się pod tapicerką drzwi, między drzwiami, a blachą.
Trzeba rozebrać drzwi i wymienić uszczelkę na nową.
Poszukaj na forum, temat był już poruszany.
Pozdrawiam.
- Rafał

Nom niby tak ale jak myłem niunie karcherem i walilem takim ciśnieniem po szczelinach to nic nie było. I w tak dosć młodym aucie już by sparciała uszczelka? Te krople jakby spadły z góry. Hmmm.... muszę to poobserwować

Problem ogólnie znany, wynikający z parciejących uszczelek znajdujących się pod tapicerką drzwi, między drzwiami, a blachą.
Trzeba rozebrać drzwi i wymienić uszczelkę na nową.
Poszukaj na forum, temat był już poruszany.
Pozdrawiam.
- Rafał

kolega dobrze ci prawi
jak otworzysz drzwi sprawdz czy na uszczelce drzwi tej gumowe przy progu sa krople wody choc niewiele jesli tak rozbieraj drzwi jesli nie moze jeszcze ciec przez sciane grodziowa- nieszczelne popekane masy

Nawet ja sie zgodze :)
SEBEK ---> SZUKAJ I CZYTAJ, nie boli leniu!

woda w samochodzie

witam otóz dzis zabieram sie za sprzątanie ,a w aucie woda a dokładnie to za fotelem kierowcy pełno wody inne miejsce suche ale to dosłownie plywało
skąd moze byc ta woda . Sprawdziłem plyn chlodzący i jest ok więc na szczescie jest to tylko woda ale skad sie wzieła?
proszę o pomoc gdys juz ida coraz zimniejsze dni a chciałbym sie z tym uporac
sprawdziłem filtr kabinowy i okazał sie suchy
sciagnałem podszybie nie ma tam zadnych lisci jest tam czysciutko
uszczelki sa szczelne nie sparciałe a drzwi i okna byly zamkniete
ale autko stoi na lekko pochuylonym terenie takze jakby ktoredys lecialo to akurat tam w tym miejscu woda by stała ale wowczas
i tak inne miejsce powiiny byc mokre?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót