• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Lusterka boczne ( szkła )

Jestem zmuszony zdemontować szkło lewego lustra bo ma jakiś dziwny luz i przy większych prędkościach, albo kiedy się z kimś mijam po prostu się rusza.

1.Lusterka ustawiamy max w dół aby pomiędzy lusterko o obudowę włożyć coś płaskiego ,plastykowego aby podważyć wkład, który nam wyskoczy z zaczepów.

Czy wystarczy podważyć tak jak napisałeś i szkło wypadnie, a nie pęknie? Moje jest w dobrym stanie więc będę chciał je zamontować ponownie.
Pozdrawiam.
- Rafał

u mnie szkło zamocowane jest na taśmach klejących (pewnie jakiś zamiennik) jeśli u Ciebie "lata" to pewnie też masz podklejane i taśma puszcza. Kupiłem mocną taśmę dwustronną i podkleiłem od nowo. Od tego czasu szkiełko już nie "lata" :)

u mnie szkło zamocowane jest na taśmach klejących (pewnie jakiś zamiennik) jeśli u Ciebie "lata" to pewnie też masz podklejane i taśma puszcza. Kupiłem mocną taśmę dwustronną i podkleiłem od nowo. Od tego czasu szkiełko już nie "lata"
a nie miałeś problemów z wyjęciem szkła? Zrobiłeś to tak jak opisał szyrud1696?
Pozdrawiam.
- Rafał

mocniej pociągnąłem i samo wypadło...całe szczęście, że nie wypadło podczas jazdy

Witam! Chciałem Was prosić o pomoc . nie moge wymienić obudowy lusterek w mojej 159 poniewaz nie wiem jak wyjąć szkło robię jak jest opisane ale nie chcę za mocno bo boję się że pęknie lusterka są ogrzewane i elektrycznie składane. I nie wiem czy może jest jakieś specjalne miejsce w którym trzeba podwadzić czy może od góry i od dołu jednocześnie trzeba ciągnąć a może jeszcze inaczej .Jeżeli ktoś to wyciągał to roszę o dokładny opis. pozdrawiam wszystkich:stop:

Wymieniałem całkiem niedawno obudowy i nie wyciągałem szkieł,gdy przyszły nowe nakładki zobaczyłem na nich sposób mocowania,cztery zaczepy.Odchyliłem wpierw szkło w dół i nożykiem odbezpieczyłem dwa górne i podobnie dwa dolne,wszystko wyszło ok :)

Witam! Chciałem Was prosić o pomoc . nie moge wymienić obudowy lusterek w mojej 159 poniewaz nie wiem jak wyjąć szkło robię jak jest opisane ale nie chcę za mocno bo boję się że pęknie lusterka są ogrzewane i elektrycznie składane. I nie wiem czy może jest jakieś specjalne miejsce w którym trzeba podwadzić czy może od góry i od dołu jednocześnie trzeba ciągnąć a może jeszcze inaczej .Jeżeli ktoś to wyciągał to roszę o dokładny opis. pozdrawiam wszystkich:stop:

opuść szkło maksymalnie na dół. Między szkło a obudowę lusterka wsadź coś w miare szerokiego i plaskiego (deseczka, kawałek panela podłogowego :-) ) i podważając pociągnij. Szkło wyskoczy z zaczepów i będzie trzymało sie na dwóch kabelkach.
Też miałem obawy gdy chciałem wymienić czujnik temperatury zewnętrznej, ale poszło jak "złoto"

pozdr
seba

Dzisiaj próbowałem zdemontować to szkło lusterka wg opisanej wyżej instrukcji.
Niestety pękło...
Muszę kupić nowe,
Pozdrawiam.
- Rafał

Bardzo dziękuję. Jak mi sie uda to napiszę.

pozdrawiam

---------- Post added at 08:03 ---------- Previous post was at 08:02 ----------

dzięki serdeczne bede sie do tego zabiwrał zwłaszcza że w ASO chcą 120 zł
pozdrawiam

gdzie jest bezpiecznik od podgrzewania lusterek? Pomoze mi ktos i poda konkretny? Wiem,ze w srodku auta. Cos mi chyba nie grzeja?Jezeli nie grzeja lusterka to i tylna szyba tez nie grzeje?

Jeśli w środku to albo pod kierownicą po lewej stronie (gdzieś obok OBD) albo w bagażniku na lewej ścianie.

Ogrzewanie luterek- bezpiecznik F41 w kabinie obok kierownicy- 7,5 Ampera.

Tylna szyba to F40- 30 Amperów.
184269-lusterka_boczne_szkla_-f41.jpg

Załączniki

• f41.JPG
    f41.JPG
    32 KB · Wyświetleń: 146
Witajcie, mam podobnie, luz szkła w lusterku. Poruszając dłonią chodzi po kilka mm w każda stronę, drży przy wyższych prędkościach i przy zamykaniu drzwi dzwoni. Jak poradziliście sobie z tym? Tylko wymiana na nowe?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odbłyśnik jest przymocowany do takiej plastikowej ramki. Zapewne klej puścił. Wyciągnij wkład to zobaczysz czy jeszcze się da uratować czy już trzeba zamawiać na allegro za 30pln :)

dzis obczailem temat. Tylna szyba grzeje, lewe lusterko(od kierowcy) tez grzeje, a prawe(od pasazera) nie grzeje. W czym lezy problem?Przepalila sie mata grzejaca czy co tam jest?

Ja stawiałbym prędzej, że przekorodował jeden ze styków :) Chociaż możliwości przepalenia maty nie można wykluczyć. Wyjęcie wkładu to jest 5 minut i od razu będzie wszystko jasne :)

Witam
w obronie AR 159 :)
co do fabrycznych wkładów lusterek to wcale nie są złej jakości tylko problem jest taki że dno lusterka jest wklęsłe i stoi tam zawszy woda. Jakie by szkło nie było to zawsze będzie po jakimś czasie korodować.
pozdrawiam

hej, koroduja mi lusterka. Zaczyna mnie to wkurzać. mam podgrzewane lusterka. Proszę powiedzcie mi czy wymiana szybek - to muszę kupić szybkę a element grzewczy zostaje w czy mam kupić szybke z elementym grzejnym jak np ta aukcja link

Ostatnia edycja:
Ja kupowałem kompletne szkło z podgrzewaniem (bo wymienia się całość szybka z przyklejonym elementem grzejnym oraz zatrzaskiem) podobne jak w linku. Wymiana prosta nie wymaga rozkręcania lusterka. Wystarczy odchylić na maxa szkło w dół i podważyć długim śrubokrętem od góry (najlepiej przez jakąś szmatkę, żeby nie pękło) i wypiąć z zatrzasków.

Ostatnia edycja:
super też do tego przez chwilę doszedłem. ale zaczął się problem niebieskie czy białe. Już wiem, że chce białe. Ale czy płaskie (raczej nie bo w alfie nie sa za duże lusterka) czy asferyczne czy sferyczne. Robie większe zakupy bo chcę bellę dopieścić.

Amortyzatory
Powrót