[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Cześć,
będę wdzięczny za opinię na temat autka otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-1-8-tbi-salon-polska-ID6yKtZF.html , czy sztuka warta swojej ceny? Dodam ,że będzie trzeba od razu zrobić rozrząd, czy do 2 tyś zrobię ? Jak oceniacie autko. Oglądałem na żywo ma jakieś odpryski lakieru, była z tyłu przez ASO malowana teraz przed wystawieniem ze względu na zarysowania (są zdjecia przed). Ten silnik przy tym przebiegu na parę lat warto ? Serwis ASO tylko do 30 tyś potem.......? Czy ryzykować?
Z góry dzięki za swoje spostrzeżania.

Do 2 tys. rozrząd zrobisz na pewno, ale jeżeli się zdecydujesz to nawet nim nie wyjeżdżaj tylko niech od razu Ci go wymienią. Auto ma już prawie 7 lat i rozrząd nie tknięty i 102 tys. przelotu - tykająca bomba. Jeżeli odpryski lakieru są na masce, to nie powiem, że to standard, ale sporo egzemplarzy je ma (moja na przykład ma). Do 200 tys. nie powinieneś mieć z tym silnikiem żadnych problemów. Najlepiej to po prostu zbadaj go przed kupnem, niekoniecznie w Carserwisie:).

[MENTION=73101]marti78nez[/MENTION]
ePER pokazuje że rocznik właściwy
ZAR93900007276637 - X8 - 159 MY11 (2010-2011)
140CBB301000 - BN 1.8 T CF5 S.PLUS 6M 200 CV GS I/CE
Engine: 6505687 Vehicle: 07232901 Prod. date: 16/9/2010
Bogada wersja :)

- - - Updated - - -

Auto ma już prawie 7 lat ).

Dzięki za rady i informację. Jeszcze pytanko o zawieszenie, trwałe ? teraz 100 tyś kiedy może być jakaś "zabawa"? Co do serwisu jakie są koszty przeglądu w ASO ? Tak z ciekawości pytam. Plusem gwarancja na silnik i skrzynię 6 miesięcy, minusem pusta książka serwisowa ,zero wpisów,tylko ewentualnie zostaje system ASO do 40 tyś do przejrzenia (potem poza ASO) i dalej pusta książka, czyli za kilka lat problem z odsprzedażą prewnie :) kupiłbyś samochód z przebiegiem 100 tyś z pustą książką?...żadnej pieczątki ,wpisu , może się czepiam ,ale. Nic, jeszcze raz dzięki za pomoc. Na koniec, pytanie, na co zwrócić uwagę na jeździe testowej? Chyba na wszystko , nie :D

bita z przodu (pas za scudetto w kolorze nadwozia, różne znaczki z przodu i z tyłu)

Witam
proszę o pomoc w zakupie, w mojej okolicy są wda auta Alfa Romeo Brera, które strasznie mi się podobają
możecie wyrazić swoją opinie ? może ktoś widział/zna ?

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-brera-2-4jtd-m-209ps-sport-coupe-xenon-serwisowany-ID6yKTgh.html#6c32aeecf8

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-brera-piekna-bercia-z-dobrego-domu-ID6yDCcp.html

z góry dziękuje za pomoc

- - - Updated - - -

Dzięki za rady i informację. Jeszcze pytanko o zawieszenie, trwałe ? teraz 100 tyś kiedy może być jakaś "zabawa"? Co do serwisu jakie są koszty przeglądu w ASO ? Tak z ciekawości pytam. Plusem gwarancja na silnik i skrzynię 6 miesięcy, minusem pusta książka serwisowa ,zero wpisów,tylko ewentualnie zostaje system ASO do 40 tyś do przejrzenia (potem poza ASO) i dalej pusta książka, czyli za kilka lat problem z odsprzedażą prewnie :) kupiłbyś samochód z przebiegiem 100 tyś z pustą książką?...żadnej pieczątki ,wpisu , może się czepiam ,ale. Nic, jeszcze raz dzięki za pomoc. Na koniec, pytanie, na co zwrócić uwagę na jeździe testowej? Chyba na wszystko , nie :D
Kupiłem samochód z książką, która jest cała korektorem poprawiona:). U mnie zawieszenie (z tym, że ja mam Ti, jeżeli to ma jakiekolwiek znaczenie, bo nie wiem...) po 145 tys. to właściwie dolny wahacz zaczął mocno stukać, ale wymieniłem wszystkie 4 z różnych względów, tu nieistotnych. Na ostatnie zdanie to Ci nic nie powiem, bo się na tym nie znam. Ale to co mi przychodzi na myśl to żebyś jakoś sprawdził stan turbo (jeżeli się da, bo nie wiem). W tych samochodach zdarzały się szybko awarie (u mnie np. po 80 tys. turbo poszło na śmietnik).

ile Turbo ? ile wachacze ? Gdzie robiłeś ? Dzęki
OJ Turbo to nie wiem, bo nie robiłem - wymienili na gwarancji na nowe za kadencji poprzednika. Wahacze oryginalne (ale to do każdej, nie tylko TBi) to koło 1500 zł dolny i coś koło 650 górny. Mnie udało się kupić poniżej 1000 dolne bo trafiłem na wyprzedaż.

Witam
Co powiecie o tym
allegro.pl/2-2-jts-xenon-navi-skora-bose-prebieg-84-000-i6711742736.html#thumb/7

Oglądał ktoś na żywo?

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-1-75-tbi-turbo-benzyna-200km-ID6yHnU9.html#2966a4a631

Oglądał ktoś na żywo?

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-1-75-tbi-turbo-benzyna-200km-ID6yHnU9.html#2966a4a631
Autka.pl to jeden z najbardziej polecanych tutaj sprzedawców i mechaników, ale mnie osobiście razi obrabianie zdjęć do ogłoszeń.

Witam
Co powiecie o tym
allegro.pl/2-2-jts-xenon-navi-skora-bose-prebieg-84-000-i6711742736.html#thumb/7
Nie wierz w te 84k km.
AR 159 jest autem całorocznym. Przez 12 lat tyle kilometrów?
Jeśli Ci się to auto podoba to umawiaj się ze sprzedającym na wizytę w ASO.
Podepną pod komputer, sprawdzą podwozie i budę.
Zapłacisz 250zł i będziesz wiedział co kupujesz.
Jak gościu "nie będzie miał czasu na jeżdżenie po jakiś stacjach ASO" to go olej i szukaj dalej.
Powodzenia

- - - Updated - - -

Oglądał ktoś na żywo?

Uczciwie nie zaznaczył, że "bezwypadkowe" :)
To samo co pisałem wcześniej:
Jak gościu "nie będzie miał czasu na jeżdżenie po jakiś stacjach ASO" to go olej i szukaj dalej.
Powodzenia

Nie wierz w te 84k km.
AR 159 jest autem całorocznym. Przez 12 lat tyle kilometrów?
Powodzenia

A dlaczego ma nie wierzyć w te 84? Moja 159 TI jest z 2007 i to diesel a właśnie mu pyknęło 79 k... Gdy szukałem brery (swoją drogą wciąż szukam), zgłosił sie do mnie koleś, który ma w swoim garażu 2,4 jtd z 2006r i coś około 80k. Takie sztuki sie zdarzają tylko raczej ciężko ich szukać na popularnych portalach no i cena jest odpowiednio wyższa. Sam kiedyś kupiłem Gtv z przebiegiem 80k i 145 z 72k... Wszystko udokumentowane.

- - - Updated - - -

Witam
Oglądał ktoś moż to auto i może coś powiedzieć? Mam trochę km i mało wolnego czasu żeby jeździć w poszukiwaniu 159
http://www.idczak.pl/cars/details/813
Strasznie wypastowane, generalnie omijam komisy, ale ta alfa wygląda ok.

Hmm, ja Ci zaproponowałem cenę nieco ponad 2000 wyższą ale za auto w wersji TI i z przebiegiem o połowe niższym, w ładniejszym kolorze i nie chciałeś... - obiektywnie rzecz biorąc, trochę się dziwię, że w tej sytuacji analizujesz tą ofertę od handlarza. No ale oczywiście to Twoja decyzja.

Udokumentowane to tylko wtedy gdy:
1. Jest historia w systemach ASO.
2. Był podpięty pod kompa i wypowiedział się mechanik i blacharz.
Jakieś wpisy w Książkę Serwisową, czy jakieś faktury z innych krajów to bajki.
Tyle tego sfałszowanego widziałem, że już sobie daruję i to samo polecam zrobić innym, którzy chcą kupić auto do jeżdżenia a nie do ciągłych remontów :P

Rodzice mieli Octavie 2.0 TDI - roczny przebieg ok 4 - 5tkm, teraz Qashqai 2.0 i także ok 4 - 5tkm rocznie. Nikt nie myśli o tym by latać po ASO i dokumentować przebieg - może to i błąd ale to nie auta za 100tyś. żeby się tym martwić - mi pieczątka od zwykłego mechanika też czasem starczy. Czasem autko z większym przebiegiem jest bardziej zadbane niż te z mniejszym i dłużej można się cieszyć bezawaryjną jazdą

Co do małych przebiegów. Prędzej znajdą się one w rękach prywatnych niż u handlarzy ale może i tak być. Sprawdzić w ASO jak wypowiadają się poprzednicy i wyjdzie. Powodzenia :)

Amortyzatory
Powrót