• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

No fakt, nawet nie miałem żadnego z objawów, które wymieniłeś:
problemy z odpalaniem na ciepłym/zimnym, dlaczego kopci, dlaczego wskazówka turbo dziwnie się zachowuje
chociaż czasami ciepły silnik potrafił zgasnąć tuż po odpaleniu.

Ale teraz to zupełnie inne auto

Witam mam na oku taki model, czy mógłby ktoś powiedzieć na temat tego modelu na co zwrócić uwagę czy cena jest adekwatna czy zawyżona otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-sprzedam-alfaromeo-159-2-0jtdm-sportwagon-wersja-ti-ID6F0KQs.html

Bardzo fajna wersja (jak ktoś lubi diesle). Na zdjęciach nie spostrzegłem nic ciekawego, wygląda na bardzo zadbane, może za wyjątkiem dekora kierownicy.
Na co zwrócić uwagę? Na dynamikę i ew. stuki z silnika. Poza tym standardowo.
Jeśli ze Szwecji to może być słabo z podłogą/progami, aczkolwiek zdjęcia są bardzo obiecujące.

A cenowo jak taka dobra cena czy za wysoka, tam jest w nich skrzynia f40 ta lepsza od tej ms32

A cenowo jak taka dobra cena czy za wysoka, tam jest w nich skrzynia f40 ta lepsza od tej ms32
W ostatnich rocznikach może być C635. Też nie jest źle.
A cenowo... Ostatnio świat na głowie, jeśli rzeczywiście zadbane auto to może warte.

A odnośnie kolektora w tym modelu jest sens usuwać klapki zaworów bo gdzieś na forum są zdjęcia i nawet kombinerkami ciężko je wyrwać, więc może wystarczy zaślepić EGR pełna płytka i programowo go wyłączyć. A odnośnie wyłączenia EGR to wystarczy kabel viaken i program FES (FIAT ECU SCAN)

A odnośnie kolektora w tym modelu jest sens usuwać klapki zaworów bo gdzieś na forum są zdjęcia i nawet kombinerkami ciężko je wyrwać, więc może wystarczy zaślepić EGR pełna płytka i programowo go wyłączyć. A odnośnie wyłączenia EGR to wystarczy kabel viaken i program FES (FIAT ECU SCAN)

EGR nie wyłączysz sam. To wymaga ingerencja w mapy sterownika silnika i do tego potrzeba trochę innych narzędzi niż Viaken i FES ;)

To raz, a dwa że klapki dla świętego spokoju warto wywalić. Choćby dlatego, aby przy okazji oczyścić kolektor dolotowy z sadzy.
Co do samych kolektorów, lubi pękać króciec płynu chłodniczego. Nie wiem jak teraz, kiedyś można było kupić niefabryczny kolektor ze wzmocnionymi klapami.

A w tym modelu co podałem z aukcji to kolektor jest plastikowy czy aluminiowy

Tak też bym zrobił po zakupie ewentualnym wywalił klapy zaślepił całkowicie EGR i programowo wyłączył

Przecież 2.0 nie ma problemu z klapkami, po co te kombinacje? Egr owszem, ja mam wyłączony przy okazji zmiany mapy silnika, ale klapy w 2.0 są ok.

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

A co z nagarem który się tam osadza i przyblokuje klapk, w temacie kolektorów i klap wirowych ludzie usuwają. Więc jak to jest w przypadku 2.0 170KM usuwać czy nie najlepiej jakby ktoś napisał co ma ten silnik i już troszkę jeździ tym autem

No to ci napisałem, post wyżej. Auto mam 3 lata, 2.5 roku jest po mapowaniu. Żadnych problemów.
Klapy się usuwa w 1.9 i 2.4
"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

takie coś odnośnie tego auta co podałem w ogłoszeniu to jest zdjęcie z mają 2022 czy tym się przejmować co mogło być powodem braku kawałka materiału nie wiem jeszcze jak teraz wygląda bo nie widziałem bo może jest już zrobione Bez tytułu.jpg

Alfka miała robioną konserwacje i to mnie niepokoi, że autko może już ruda się wdzierała

TAKIE WYPOSAŻENIE MÓGŁBY KTOŚ ZERKNĄĆ I OCENIĆ CZY WSZYSTKO JEST ITP.

VARIAT. OF COST FOR CONVERGENCE C1 W/ MEDIA PLAYER PORT (OPT. 4J3)

5VN

FIX&GO TIRE INFLATION AND REPAIR KIT INSTEAD OF SPARE WHEEL

499

ELECTROCHROMATIC OUTSIDE/INSIDE REARVIEW MIRRORS

525

CAR ABBREVIATIONS EXCLUSION (DISCOUNT)

879

CONVERGENCE C1 WITH MEDIA PLAYER JACK

4J3

MECHANICALLY CONTROLLED FRONT SEATS

448

PASSENGER SIDE AIRBAG DEACTIVATION

4DK

PAINTED EXTERNAL REARVIEW MIRRORS

976

HEIGHT ADJUSTABLE PASSENGER SEAT

454

TYPE-APPROVAL VERSION 1 CHANGED

854

SPECIFIC EXTRA SERIES ACRONYMS

773

ENGLISH (UK) LANGUAGE CUSTOM.

4FU

VEHICLE DYNAMIC CONTROL (VDC)

392

ALLOY WHEELS EXTRA SERIES 3

433

SPECIFIC INSTRUMENT PANEL 2

4RQ

ADAPTED FOR COLD COUNTRIES

129

EXTRA SERIES 1 PEDAL UNIT

4CS

MISTING DETECTION DEVICE

385

GAS DISCHARGE HEADLIGHTS

230

FRONT SEATS WITH TILTING

44J

PARTIAL SHRINK-WRAPPING

928

SPORTS STEERING WHEEL

321

SPECIFIC EXHAUST PIPE

947

REAR ELECTRIC WINDOWS

023

PTC HEATER FOR DIESEL

52Y

RADIO EXTRA SERIES 2

717

HEATED FRONT SEATS

452

HI-FI AUDIO SYSTEM

718

SMELL SENSOR (AQS)

384

CLIMATE CONTROL 2

140

12 V POWER SOCKET

823

3RD REAR HEADREST

511

GUIDE IN ENGLISH

852

HEADLIGHT WIPERS

102

SPECIFIC ROOF 1

4GS

SPLIT REAR SEAT

195

CRUISE CONTROL

416

METALLIC PAINT

210

PARKING SENSOR

508

TINTED WINDOWS

070

TRIP COMPUTER

48F

RAIN SENSOR

347

SPEEDOMETER

050

GEARBOX 6 M

076

SIDE SKIRTS

926

SPORT TRIM

377

KICK PLATE

018

FOG LIGHT

097

Załączniki

• Screenshot_2022-11-07-12-20-20-152_org.mozilla.firefox.jpg
    Screenshot_2022-11-07-12-20-20-152_org.mozilla.firefox.jpg
    32.5 KB · Wyświetleń: 36
Ostatnia edycja:
D

Zamierzam kupic ar 159 moje pytanie brzmi czy warto kupic egzemplarz z silnikiem benzynowym jts?

Niestety tamta Alfa została sprzedana ktoś mnie ubiegł a ktoś może o nie coś powiedzieć otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-oryginalna-ti-bardzo-zadbana-super-stan-ID6F2gyT.html

Amortyzatory
Powrót