DamianBAD
Nowy
witam czy ktos może coś wie o takiej 159
https://www.olx.pl/d/oferta/alfa-romeo-159-sprzedam-lub-zamienie-CID5-IDWw7ZM.html
https://www.olx.pl/d/oferta/alfa-romeo-159-sprzedam-lub-zamienie-CID5-IDWw7ZM.html
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Cześć wszystkim.
Jestem całkiem zielony w jeśli chodzi o Alfy, a model 159 w wersji Ti wpadł mi w oko. Szukam raczej auta z silnikiem benzynowym.
Czytałem, że silnik 1.75 TBi jest dobry i w tym kierunku przeglądałem ogłoszenia, jednak gdzieś widziałem też informacje, że trzeba się tu liczyć z wyższymi kosztami eksploatacyjnymi (zawieszenie, hamulce itp.) - jaka jest rzeczywista różnica względem innych wersji?
Jest jakaś wyższa wersja wyposażenia? Czy ten silnik faktycznie jest warty uwagi i można liczyć na bezproblemowe użytkowanie (głównie trasy do pracy około 35km w jedną stronę).
Planuję wydać na auto około 30k. Trafiłem na takie ogłoszenie:
otomota ID: 6118531416
Gdzieś mi się przewinęło, żeby Radom omijać szerokim łukiem, ale teraz już nie byłem w stanie odkopać tego komentarza - jak to z tym jest?
Ktoś może oglądał ten egzemplarz?
Mam nadzieję, że z Waszą pomocą już niedługo dołączę do grona posiadaczy AR![]()
Zawieszenie nie generuje żadnych dodatkowych kosztów w TBi bo jest takie samo jak w innych (standardowe lub obniżone). Tu specjalnych różnic nie szukaj.
Hamulce to duże brembo z przodu w każdym TBi. Jest drożej niż we większości innych wersji silnikowych ale bez dramatu.
Jeśli chodzi o koszty poza standardowe - opony. Minimalny rozmiar felgi to 17, nie da się mniejszych obręczy założyć. Koszt dobrych opon np. zimowych 17 to już ok 3k. Letnie 19 - cena podobna.
Do samego silnika nie ma się co przyczepić. Są oczywiście specyficzne podzespoły, które generują dziwnie wysokie koszty (wtryskiwacze, pompa HP, separator oleju, termostat, koła zmiennych faz). Większość da się tanio (taniej) obejść.
Ja swoim TBi dojeżdżam teraz do pracy ok 90km dziennie (ok 20% miasto). Auto uważam za bezawaryjne i w miarę ekonomiczne (jak się chce).
Tutaj możesz obejrzeć moje wypociny odnośnie eksploatacji:
https://www.autocentrum.pl/dziennik...-tbi-16v-200km-2009-2011/dziennik-1999861272/
Zawieszenie nie generuje żadnych dodatkowych kosztów w TBi bo jest takie samo jak w innych (standardowe lub obniżone). Tu specjalnych różnic nie szukaj.
Hamulce to duże brembo z przodu w każdym TBi. Jest drożej niż we większości innych wersji silnikowych ale bez dramatu.
Jeśli chodzi o koszty poza standardowe - opony. Minimalny rozmiar felgi to 17, nie da się mniejszych obręczy założyć. Koszt dobrych opon np. zimowych 17 to już ok 3k. Letnie 19 - cena podobna.
Do samego silnika nie ma się co przyczepić. Są oczywiście specyficzne podzespoły, które generują dziwnie wysokie koszty (wtryskiwacze, pompa HP, separator oleju, termostat, koła zmiennych faz). Większość da się tanio (taniej) obejść.
Ja swoim TBi dojeżdżam teraz do pracy ok 90km dziennie (ok 20% miasto). Auto uważam za bezawaryjne i w miarę ekonomiczne (jak się chce).
Tutaj możesz obejrzeć moje wypociny odnośnie eksploatacji:
<link usunięty bo nie mam uprawnień>
Na listę priorytetów do sprawdzenia dodałbym jeszcze skrzynię biegów M32...
Tak skrzynia faktycznie może być problematyczna ale ona jest w większości 159. Najgorzej wydaje się że jest w dieslach (pewnie chodzi o drgania).Dzięki, zaraz biorę się za lekturę
a w jaki sposób można ją sprawdzić? jakie są symptomy które powinienem uznać za czerwoną flagę?
ps . ogłoszenie chyba już nieaktualne...
Błyszczy się tak, że plak ze zdjęć aż mi na klawiaturę kapie. radom + szwajcar źle mi się kojarzy, plus dodatkowo interwały olejowe z książki serwisowej.... aż szkoda auta. po 35tys na jednym oleju. Ale za to auto na zdjęciach wygląda jak z salonu.
Jak już jest prawie najdroższa na otomoto, to musi wyglądać. Skoro jesteś ze Szczecina, dlaczego szukasz auta w PL, a nie u źródła, za płotem w DE?
W sumie to jakoś nie wpadłem na to żeby kupować za granicą. Nie wiem z czym to się wiąże i jakie dodatkowe dokumenty/opłaty trzeba ogarnąć