• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Brera] 2.2 JTS Olej silnikowy

• Autor wątku Autor wątku tchrzanowskiprv
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tchrzanowskiprv

Guest
W najbliższym czasie stanę przed koniecznością dolania oleju do brery 2.2 JTS (komputer wskazuje niski poziom oleju). W związku z powyższym mam następujące pytania :) :

1) czy muszę używać oleju rekomendowanego przez alfę tj. Selenia StAR??
2) gdzie w Warszawie mogę kupić olej tego producenta (przypuszczam, że na standardowych stacjach go nie ma)
3) Jeżeli mogę użyć innego oleju, jaki polecacie ?

Ogolnie nie zaleca sie mieszania,
Fakt na stacjach benzynowych selenii nie kupisz,
Kupisz w kazdym sklepiku ASO - np w wawie masz Carservis...

A wiesz na pewno, że teraz silnik masz zalany Selenią?
Selenię praktycznie kupisz tylko w ASO lub na allegro.
A wiesz kiedy poprzedni właściciel wymieniał olej? Może lepiej od razu go wymienić, i wtedy będziesz wiedział co masz.

dzięki za pomoc.

poszukałem w papierach i widze, zę na przeglądzie w ASO był wymieniany na Selenia StAR (to było jakieś 15 tys. km temu).

no nic podjade jutro do carserwisu i załatwie sprawę.
*przed chwilą byłem przy samochodzie i sprawdziłem na bagnecie - poziom wygląda poprawnie. Co więcej kmupter pokazał średni poziom oleju. Z tego co widzę nie zawsze, ale w większości przypadków pozakuje minimalny lub nwet brak (oczywiście na równym terenie) - może to jakiś błąd na komputerze.

a gdybym chciał zmienić całkiem olej to zostać przy Selenii, czy rekomendujecie coś innego ??

Ostatnia edycja:
ja selenie kupuje w intercarsie, wiec nie tylko aso. a co do poziomu to nie wierz elektronice, najwazniejszy jest bagnet i nim sie kieruj. a tak na marginesie skoro olej ma juz nalatane 15 tys to mozna powoli myslec o wymianie.

Z własnego doświadczenia wiem, że Selenia to kiepski olej. Marki oleju nie wolno zmieniać co 15 tyś. na inny. Jednak zawsze można przejść na inny(np. lepszy) i przy nim już pozostać:)

A dlaczego niby nie mozna zmieniac co 15tys marki oleju? Ja w swojej 156 1.8TS lalem prawie co wymiane inny, byle spelnial kategorie. Dodam ze nigdy nie mialem problemow z ubywaniem oleju.

bez przesady, nie popadajmy w paranoje może co 5 kkm wymieniać

Ja jestem zwolennikiem Valvoline. Swoje Alfki zalewałbym tylko nim. Do twojej Brery 2,2 JTS jest rekomendowany Valvoline SynPower 5W/40...
Ja śmigam Mazdą na Valvo MaxLife 10W/40 i sobię chwalę, kulturę pracy jak i czystość jednostki...:)

Mam pytanie a książkowo co ile należny wymienić olej w 2.2 jts?

dzięki za pomoc.

poszukałem w papierach i widze, zę na przeglądzie w ASO był wymieniany na Selenia StAR (to było jakieś 15 tys. km temu).

Po 15k masz minimum oleju?! Kolego coś masz nie tak z motorem...
tu mają dobre ceny: http://www.tanie-oleje.pl/produkty/selenia

- - - Updated - - -

Z własnego doświadczenia wiem, że Selenia to kiepski olej.

Jest Selenia i Selenia. Dlaczego uważasz że jest kiepska? Ja rozmawiałem z kilkoma mechanikami i polecają. Tylko że ja leję Selenie Star...

- - - Updated - - -

Ja polecam Shell 5w40

Dlaczego?

- - - Updated - - -

Mam pytanie a książkowo co ile należny wymienić olej w 2.2 jts?

Książka mówi że co 30K ale lepiej co 20K

Panowie, a ja mam inne pytanie dotyczące oleju. W instrukcji pisze że przy każdym włożeniu kluczyka do stacyjki wyświetla się poziom oleju. Ni ch, nie mam czegoś takiego...da się to jakoś włączyć ?

Amortyzatory
Powrót