[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

• Autor wątku Autor wątku cyborgpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
czy ktoś z was sie zastanawiał czemu trzeba wymienić tez zbiorniczek mnie sie wydaje ze poprostu sie zapycha i tyle moze trza by go przepłukać???
Ponieważ jakieś sitko w środku się łamie z tego co pamietam.

Zapoznałem się z opisanymi tu różnymi objawami złej pracy wspomagania i pomyślałem,że też będę musiał wymienić zbiorniczek bo mimo,że nic nie wyje to kierownica drży przy parkingowych manewrach.

Zdziwiłem się jednak ,że w aucie z maja 2007r. na naklejce od spodu maski zalecany płyn to GI/R (czyli zielony),sam zbiorniczek jest z marca 2006 ( ok) a kolor płynu jest taki brudno pomarańczowy/marchewkowy.
Rozwaliło to mój misterny plan ,że wymienię sobie zbiorniczek i doleję GI/E (CZERWONY),bo takowego się spodziewałem i nie rozumiem gdzie logika (jeśli sugerować się naklejką) aby do wadliwego zbiorniczka wlewać płyn o poprawionych (?) parametrach?Czyżby nie było wyjścia i trzeba zrobić płukanko?Wtedy miałbym wolną rękę w wyborze płynu.Proszę o sugestie.I jeszcze prośba do użytkowników zielonego płynu od dłuższego czasu - jakiego jest koloru?Pozdrawiam.

Dziwna sprawa z tymi płynami. Czytam forum alfaowner i tam w jednym z wątków mamy:

"My '07 manual says GI/E, *but* under the bonnet the label says GI/R. Of course the car had GI/E in and the steering rack self destructed........."

I u mnie to by się potwierdzało (2008 rocznik) - pod maską napisane GI/R, a w zbiorniku płyn niczym nie przypominający zielonego GI/R.

Ktoś inny napisał:
2007 & 2008 159 manuals have GI/E.
2009 onwards 159 manuals have GI/R
Czyli w instrukcji GI/E, w zbiorniku GI/E, a pod maską napisane GI/R - tak jest w moim samochodzie z kwietnia 2008.

Powiem wam tak ja mam ten płyn takiego koloru ja no niewiem cocacola lub coś podobne no to chyba wynika ze GI/E czyli czerwony,
la czy ktoś z was sie zastanawiał czemu trzeba wymienić tez zbiorniczek mnie sie wydaje ze poprostu sie zapycha i tyle moze trza by go przepłukać???
pozdrawiam

Ryki a ty masz jakis problem ze wspomaganiem u siebie? Pytam bo nie slyszalem zeby ktos z wlascicieli 2.4 mial problem ze zbiorniczkiem i byla koniecznosc wymiany...
Slyszalem ze w 2.4 nie wystepuje koniecznosc zmiany zbiorniczka tzn sa inne niz w 1.9 - czy to mozliwe ?

Z ciekawosci sprawdzilem jaki kolor mam u siebie i jest czerwony. Przymiarzam sie profilaktycznie do jego wymiany (samego plynu) i chyba wymienie tez na czerwony, mimo ze w serwisie mowia by lac zielony.
A co do zbiorniczka to wg mnie sprawa nie dotyczy tej wersji silnikowej ale glowy nie dam ...

Ostatnia edycja:
Ryki a ty masz jakis problem ze wspomaganiem u siebie? Pytam bo nie slyszalem zeby ktos z wlascicieli 2.4 mial problem ze zbiorniczkiem i byla koniecznosc wymiany...
Slyszalem ze w 2.4 nie wystepuje koniecznosc zmiany zbiorniczka tzn sa inne niz w 1.9 - czy to mozliwe ?

Z ciekawosci sprawdzilem jaki kolor mam u siebie i jest czerwony. Przymiarzam sie profilaktycznie do jego wymiany (samego plynu) i chyba wymienie tez na czerwony, mimo ze w serwisie mowia by lac zielony.
A co do zbiorniczka to wg mnie sprawa nie dotyczy tej wersji silnikowej ale glowy nie dam ...
Hej
no szewi właśnie u mnie kierownica drży na wolnych obrotach i jak powoli jadę na parkingu, dlatego chyba zacznę od wymiany zbiorniczka i napisze co i jak po wymianie,
A CZY JEST KTOŚ NA FORUM KTO WYMIENIAŁ ZBIORNICZEK W SILNIKU 2.4? Bardzo proszę o odpowiedzi.

Witam
Wymieniłem ten zbiornicze w alfie 159 2,4 JTDm i nic to nie dało dalej kierownica drży na wolnych obrotach przy skręcaniu już się przyzwyczaiłem mam czerwony płyn (coca cola)

Czy jest ktoś jeszcze kto ma silnik 2.4 i drżenie w kierownicy, ktoś wymieniał jeszcze ten zbiornik?
szewi a czy u ciebie kierownica wogóle nie drży?
Michal121 z którego roku masz auto? Jaki przebieg? Czy od początku tak było?

Hej!U mnie też trochę drży przy kręceniu na postoju.Przymierzałem się z tego powodu do wymiany płynu i zbiorniczka ale teraz zastanawiam się czy nie pozostać tylko przy wymianie płynu.U mnie przebieg 155kkm.Drżenie występowało już w momencie zakupu a było to rok temu.Od tej pory nic więcej się nie dzieje.

Czy jest ktoś jeszcze kto ma silnik 2.4 i drżenie w kierownicy, ktoś wymieniał jeszcze ten zbiornik?
szewi a czy u ciebie kierownica wogóle nie drży?
Michal121 z którego roku masz auto? Jaki przebieg? Czy od początku tak było?

drzenia na kierownicy nie zaobserwowalem ale dzis jeszcze zweryfikuje (wlasnie jade na wymiane plynu). Ja bym nie wymienial tego zbiorniczka na Twoim miejscu tylko sam plyn jesli juz.
Aha jak masz coca cole (czerwony) to lepiej wymienic na ten sam kolor jaki byl zalalny. Ponoc jak sie dlugo jezdzilo na gestszym i zaleje rzadszy to moze sie cos rozszczelnic, ale tu sam mam zagwostke na jaki wymienic ja mialem u siebie czerwony.
W 2.4 jest inny zbiornik, ew jesli juz masz te objawy ze pompa wyje i plyn sie pieni w zbiorniczku i go wywala, to wtedy mozna wymienic ale tak jak mowie nie slyszalem by ktos z posiadaczy 2.4 mial kiedykolwiek taki objaw.

Ostatnia edycja:
Aha ja juz po wymianie calego plynu na GI/E oraz zbiorniczka w ASO (jednak profilaktycznie wymienilem zeby miec spokoj na przyszlosc), w serwisie powiedzieli mi ze w 2.4 tez mieli takie przypadki - stad prostuje to co napisalem powyzej.

Jak odczucia, coś się zmieniło?

w zasadzie to nic sie nie zmienilo, no moze ciut lzej chodzi kierownica w trakcie manewrowania; plyn wymieinlem bo mial kolor coli - po 4 latach mysle ze dobrze to zrobic, przy okazji wymienilem zbiornik zeby miec spokoj na przyszlosc.
Nie wystepowaly u mie zadne drgania przy kreceniu kierownica (sprawdzalem wczoraj jeszcze raz), spienienie czy buczenie pompy ez nie, jedynie co bylo to sporadycznie gorsza praca wspomagania po odpaleniu auta i czasem w trakcie manewrowania na postoju (zauwazalne po zmianie kol) - ale wiadomo wspomaganie w 159 jest jakie jest, a na kolach 19" nie oczekiwalbym cudow...

Ostatnia edycja:
Ja też mam to lekkie drgania na kierownicy (rocznik 2008 płyn czerwony-klarowny) przy manewrowaniu parkingowym. Przeczytałem wasze posty i wogole już mnie to zamieszało. Czy jakaś ingerencja dała komuś pozytywne rezultaty w usunięciu tego drgania. Albo czy skutkuje to później całkowitą awaria wspomagania?

ja bym nie palpitowal z tymi drganiami, ew zawsze mozna wymienic plyn to nie majatek.

Aha ja juz po wymianie calego plynu na GI/E oraz zbiorniczka w ASO (jednak profilaktycznie wymienilem zeby miec spokoj na przyszlosc), w serwisie powiedzieli mi ze w 2.4 tez mieli takie przypadki - stad prostuje to co napisalem powyzej.

Witam
Szewi czyli zmieniłeś płyn na czerwony GI/E taki jaki miałeś tak ??? Napisałeś że cały płyn wymieniałeś? jak był spuszczany?
czy możesz sprawdzić pod maską na naklejce co masz napisane ???
bo ja wg VIN w serwisie oraz w sklepie z płynami powiedzieli mi tylko i wyłącznie GI/E

natomiast na naklejce pod maską mam GI/R

MOJE NASTĘPNE PYTANIE
CZYU JEST KTOŚ NA FORUM KTO MA NA NAKLEJCE POD MASKĄ NAPISANE GI/E

może poprostu naklejka była tłuczona w jednym formacie z napisem GI/R i innej mnie ma, a autach był zalewany płyn GI/E

Ja też mam to lekkie drgania na kierownicy (rocznik 2008 płyn czerwony-klarowny) przy manewrowaniu parkingowym. Przeczytałem wasze posty i wogole już mnie to zamieszało. Czy jakaś ingerencja dała komuś pozytywne rezultaty w usunięciu tego drgania. Albo czy skutkuje to później całkowitą awaria wspomagania?

Mam podobne objawy... Czy należy wymienić zbiorniczek? Samochód miesiąc temu był na przeglądzie - wymiana oleju, filtrów oraz rozrządu - w Dukiewiczu, więc teoretycznie - płyn powinien zostać wymieniony, ale kto wie.

Mam podobne objawy... Czy należy wymienić zbiorniczek? Samochód miesiąc temu był na przeglądzie - wymiana oleju, filtrów oraz rozrządu - w Dukiewiczu, więc teoretycznie - płyn powinien zostać wymieniony, ale kto wie.

Witam
słuchaj ale co ma rozrząd do wspomagania, jak zleciłeś wymianę to wymienili a jak nie to nie.

Rozrząd ma to do wspomagania, że był to PEŁNY przegląd, czyt. wszystkie płyny powinny zostać wymienione/uzupełnione...
Więc mogę się jedynie domyślać, że płyn wspomagania został wymieniony...

Skoro mówią, że robili wszystko a uważasz, że tego nie tykali to zaproponuj im, że jeszcze podjedziesz na samą wymiane płynu. Przy okazji zapytaj ich o sprawy zbiornika i płynu.

Amortyzatory
Powrót