• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

• Autor wątku Autor wątku cyborgpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1.9 jtdm, napisałem, że nie bulgocze
mimo ze nie bulgocze to wymienic na taki z data prod 2010+ nie zaszkodzi. przy okazji plyn, tylko ktory? przy zmianie na inny to bys musial dobrze przeplukac bo nie sa kompatybilne.

mimo ze nie bulgocze to wymienic na taki z data prod 2010+ nie zaszkodzi. przy okazji plyn, tylko ktory? przy zmianie na inny to bys musial dobrze przeplukac bo nie sa kompatybilne.

Chyba jednak czerwony dalej, bo taki był do tej pory, faktycznie na naklejke nie ma co zwracac uwagi, jak pisał wcześniej kolega. Teraz sobie przypomniałem, że maska była zmieniana, więc naklejka nie jest od konkretnie mojego auta.

[Brera 2.4 JTDm]

Koledzy!

Jestem nowym użytkownikiem Alfy i nowym członkiem forum, bardzo proszę o pomoc/wskazówkę. Wczoraj podczas jazdy, na skrzyżowaniu nagle padło mi wspomaganie kierownicy, chcąc uruchomić ponownie silnik, nie mogłem zgasić go przyciskiem, musiałem wyciągnąć kluczyk. Po ponownym uruchomieniu silnika wszystko było ok. W żadnym momencie nie zapaliła się żadna kontrolka. Nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie, ale jakiś czas temu, w małym odstępie czasu dwukrotnie napotkałem problem z systemem głośnomówiącym, po samoczynnym przerwaniu połączenia, radio zaczęło buczeć i nawet po wyłączeniu silnika i zapłonu nie przestawało. Przeczytałem, że aby zresetować radio, należy odpiąć akumulator, więc dwukrotnie go odpinałem.
Bardzo Was proszę o informacje, czy napotkaliście kiedyś podobny problem z tym wspomaganiem, albo wiecie co to może być. Sprawdzałem poziom płynu - jest ok, pasek na pompie też wydaje się być w porządku.

Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc!

PS Podpinam się pod ten temat, nie chcąc zaśmiecać forum.

Chyba jednak czerwony dalej, bo taki był do tej pory, faktycznie na naklejke nie ma co zwracac uwagi, jak pisał wcześniej kolega. Teraz sobie przypomniałem, że maska była zmieniana, więc naklejka nie jest od konkretnie mojego auta.
oby pomoglo, na pewno nie zaszkodzi, ale u mbie w tbi skonczylo sie wymiana pompy i tak - na szczescie kupilem ori lezak magazynowy za 1/3 ceny wiec yragedii nie bylo cenowej.

w 1.9jtdm ma mieć datę produkcji minimum 2010r, zmiana o ile pamiętam z epera była w grudniu 2009 (sprawdź sobie sam dla potwierdzenia)

U mnie wymiana pompy,na nowa nie pomogła :/
Dwa miesiące po wymianie pompy, wlaniu nowego płynu i zakupie nowej rolki .
Nic nie dało .
Wspomaganie nie działa i pompa nadal wyje,ze zbiorniczka wspomagania wylewa się płyn .

Zakupie nowy zbiorniczek i dam znać czy coś uległo poprawie .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A jak poznać, że zbiorniczek jest przed lub po-liftowy?

w 1.9jtdm ma mieć datę produkcji minimum 2010r, zmiana o ile pamiętam z epera była w grudniu 2009 (sprawdź sobie sam dla potwierdzenia)

Mój to 2.4, 200 KM. I nie wiem, czy mnie to też dotyczy, bo słyszę te "gumowate" dźwięki, szczególnie przy niskich prędkościach lub kręceniu w miejscu.
W eperze widzę jeden przekreślony i wygląda zupełnie inaczej niż mój, który jest obecnie zainstalowany. A nieprzekreślony wygląda dokładnie jak ten, co mam.

Kupiłem litr Elfa czerwonego, G3, który spełnia Dextron III i jutro postaram się cały litr wymienić.

Podpowiedzcie mi tylko, bo to automatyczna skrzynia - czy wrzucić na "N" i na tym trybie to zrobić (P blokuje koła, nie chcę czegoś spie...ć).

Druga sprawa - pomiar - mam mierzyć z wkręconym maksymalnie korkiem? I wtedy ma pokazać ilość? Czy po prostu przykłada się nakrętkę i mierzy?

Dzięki za porady!

Witam sory ze sie wtrące troche z innym tematem ale gdzie najlepiej regenerują przekładnie kierownicze do AR 159 1.9.150km.
Z góry dzieki

Cześć, u mnie sprawa wygląda tak że wracając z pracy zahaczyłem o sklep. Wyjeżdżając z parkingu już prawie nie mogłem kręcić kierownicą. Wcześniej 0 jakichkolwiek objawów. W zbiorniczku było płynu trochę poniżej MIN.Wymieniłem zbiorniczek na nowy, dolałem płynu i nic nie pomogło pompa wyje jakby na sucho chodziła chociaż odpowietrzałem kręcąc kierownicą kilkanaście minut. Wspomaganie działa ale pompę słychać i czuć zaraz po odpaleniu albo po kilku kręceniach kierownicą. Można ją jakoś odłączyć abym mógł dojechać do mechanika?

Tylko zdejmując pasek. Ja bez ładowania kiedyś do miejsca docelowego przejechałem JTD 160 kilometrów. Oczywiście bez fajerwerków typu światła, dmuchawa czy radio.

Ja ze wspomaganiem miałem taki problem, że przy skręcaniu kierownica drżała (zwłaszcza przy niskich prędkościach np. kręcąc na parkingu).
Po kupnie odkryłem poluzowane sitko w zbiorniczku czego efektem były bąble w układzie. Naprawa usterki oraz wymiana płynu na zielony niewiele pomogła.

Dodam, że pompa nie wyła na postoju i jakoś nie słyszałem tych "gumowanych" dźwięków - tylko drgania i z dźwięków to takie buczenie (ale to też tylko przy ruchu kierownicą).

Dziś jestem po wymianie pompy (inna używana) i wreszcie wszystko chodzi jak należy - także zostawiam tą informację dla innych szukających usterki.

Czyli wibracje podczas delikatnych ruchów kierownicą to na pewno pompa wspomagania? Mam samochód raptem pół roku. Po zakupie straciłemraz wspomaganie przy wjeździe na posesje. Wymieniłem zbiorniczek na poliftowy, płyn na dedykowany. Bulgotanie w zbiorniku ustało ale wibracje na kole kierownicy pozostały. A sprzedawca jak również mechanik w serwisie zapewniał mnie, że pompa jest nowa. Czy wadliwy zbiornik mógł ją tak szybko wykończyć?

Na forum nikt Ci gwarancji nie da, że przyczyną usterki w 100% jest to czy tamto.
W moim przypadku wadliwa okazała się właśnie pompa co nie znaczy że musisz mieć identycznie.
Też mam podejrzenie że wykończyć mógł ją zapowietrzający zbiorniczek, ale takie rzeczy nie dzieją się od razu tylko raczej są skutkiem długotrwałego ignorowania nieprawidłowości (czyt. poprzedni właściciel jeździł tak sporo czasu).

Witam pojawiło się u mnie wycie podczas skręcania kierownica po nagrzaniu samochodu.
W lecie było też to słyszalne ale jakieś 4 razy ciszej, czy to końcówka pompy? czy może są jakieś inne przyczyny? Płyn jest na max.
Wspomaganie działa bezproblemowo kierownica pracuje leciutko.
Wrzucam filmik https://youtu.be/35B8TWNN4jc

Amortyzatory
Powrót