• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

• Autor wątku Autor wątku cyborgpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
cały wątek jest o tym...sitko się przekręca lub zapycha i płyn wspomagania nie jest dostarczany ze 100% sprawnością. Mi "gumowanie" zniknęło po wymianie zbiorniczka na pozmianowy.
Przeglądnąłem temat, ale potrzebowałem podsumowania ;)
Możesz mi powiedzieć kiedy został wprowadzony pozmianowy zbiorniczek (data)?
No i czy nie da się go naprawić? Od razu trzeba wymieniać?
Pozdrawiam.
- Rafał

Zbiorniczek nie jest drogi. W ASO to koszt coś około stówczyny.

No i czy nie da się go naprawić? Od razu trzeba wymieniać?
Zbiornik jest zgrzewany. Ewentualna naprawa to straszna rzeźba. W ASO zbiornik 115zł + litr płynu 50zł. Można bez problemu wymienić samodzielnie.

Zbiornik jest zgrzewany. Ewentualna naprawa to straszna rzeźba. W ASO zbiornik 115zł + litr płynu 50zł. Można bez problemu wymienić samodzielnie.
No to nie jakieś straszne pieniądze. A ten filtr gdzie jest montowany?
Pozdrawiam.
- Rafał

Filtr-siateczka jest w środku zbiornika.

w listopadzie zeszlego roku za nowy zbiorniczek z wymiana, plukaniem ukladu i wymiana plynu i uszczelek zaplacilem 408 zł

Rozumiem, że to cena za usługę wymiany (w tym płukanie układu), zbiorniczek, uszczelki i płyn GI/R (zielony), który został zmieniony z pierwotnego GI/E (czerwony) który miałeś w układzie. Bo gdyby to była cena za wymianę zbiornika i płynu (przy wymianie GI/E na taki sam GI/E, czyli bez potrzeby płukania układu), to jest to rozbój w biały dzień...

Rozumiem, że to cena za usługę wymiany (w tym płukanie układu), zbiorniczek, uszczelki i płyn GI/R (zielony), który został zmieniony z pierwotnego GI/E (czerwony) który miałeś w układzie. Bo gdyby to była cena za wymianę zbiornika i płynu (przy wymianie GI/E na taki sam GI/E, czyli bez potrzeby płukania układu), to jest to rozbój w biały dzień...

dokladnie. plykali uklad, bo wymieniali plyn na zielony. Zapomnialem dodac, ze w cenie byl jeszcze samochod zastepczy, wiec nie czuje, zeby ze mnie jakos specjalnie zdarli.

Z reszta nie jestem przekonany, czy nawet przy wymienie na ten sam rodzaj plynu nie warto zrobic plukania. Gdzies czytalem, ze w ukladzioe moga tworzyc sie "skrzepy" ze starego plynu, ktorych warto sie pozbyc

To cena była "kompleksowa", więc nie wnoszę zastrzeżeń;)

Co do płukania w przypadku zalewania układu tym samym rodzajem płynu to IMO jest to zbędny luksus... Faktycznie GI/E (czerwony) jest olejem bardziej gęstym niż GI/R (zielony), jednak nawet w połączeniu z ewentualnymi zanieczyszczeniami/osadami pochodzącymi z układu wspomagania nie będzie tworzył "skrzepów", bo jest na to mimo wszystko za rzadki...

ja mam czerwony plyn czy to znaczy ze nie mialem wymienionego zbiorniczka??Jak mozna poznac czy zbiorniczek jest pozmianowy??Ja nie czuje zeby dzialo sie cos niedobrego ale pytam zeby wiedziec

ja mam czerwony plyn czy to znaczy ze nie mialem wymienionego zbiorniczka??Jak mozna poznac czy zbiorniczek jest pozmianowy??Ja nie czuje zeby dzialo sie cos niedobrego ale pytam zeby wiedziec

nie końecznie, bo nie każdy wymienia płyn na zielony.Ja osobiście po wymianie zostałem przy czerwonym. Najszybciej można poznać, że ze zbiorniczkiem jest coś nie tak jeśli zbiorniczek jest "zapocony",lub płyn "pieni" się w środku zbiorniczka, oczywiście nie wspomnę o dziwnych odgłosach podczas kręcenia kierownicą.:)

Jak mozna poznac czy zbiorniczek jest pozmianowy??Ja nie czuje zeby dzialo sie cos niedobrego ale pytam zeby wiedziec
na zbiorniczku jest data produkcji z dokładnością do jednego miesiąca. Porównaj ją z datą produkcji samochodu. Jeśli masz oryginalny (od nowości) to data będzie taka sama jak data produkcji pojazdu albo wcześniejsza. Po tym poznasz czy był wymieniany, czy też nie.
Mój był wymieniany. Data jego produkcji to rok 2008, aczkolwiek chyba znów nadaje się do wymiany :/
Pozdrawiam.
- Rafał

Mój był wymieniany. Data jego produkcji to rok 2008, aczkolwiek chyba znów nadaje się do wymiany :/

Rafal, to mozliwe, bo ja mam Belle z 2008 roku i niestety po 3 latach zbiorniczek byl do wymiany.
Swoja droga ciekawe, czy te wade wreszcie wyeliminowali, czy ciagle produkuja takie same zbiorniczki

Rafal, to mozliwe, bo ja mam Belle z 2008 roku i niestety po 3 latach zbiorniczek byl do wymiany.
Swoja droga ciekawe, czy te wade wreszcie wyeliminowali, czy ciagle produkuja takie same zbiorniczki
Dlatego ja zanim kupię nowy spróbuję naprawić stary... Nie wiem z jakim skutkiem, ale co mi zależy :)
Pozdrawiam.
- Rafał

u mnie jest data od strony silnika- 01.08.006.Tak jest i jakby brakowalo 2 w dacie 2006.Czyli mam zbiorniczek najprawdopodobniej z 2006 r.Nic sie z nim nie dzieje(tfu,odpukac).Plyn mam czerwony.Nic sie nie pieni

u mnie jest data od strony silnika- 01.08.006.Tak jest i jakby brakowalo 2 w dacie 2006.
Data powinna być na wierzchu w postaci niewielkiego kółeczka z cyferkami dookoła i podana jest z dokładnością co do jednego miesiąca. Sprawdź jeszcze raz

w takim razie powodzenia i daj znac, jak efekty!
OK, jednakże chciałbym wpierw wiedzieć do czego służy sitko/filtr znajdujący się w środku zbiorniczka.
Pozdrawiam.
- Rafał

Drodzy koledzy, pytanie - czy po skręcie kierownica wracam wam samoistnie do punktu wyjścia (centralnego)? Oczywiście przy prędkości >10 km/h ? Jak tak to czy dzieje się to płynnie?

Amortyzatory
Powrót