[159] Felgi, koła do 159 Brera - temat ogólny

Pamiętam to ogłoszenie, początkowo chciał podajże 4800,00 zł ale faktycznie najczęściej spotykanym rozmiarem w 19" jest 235/35/19 choć tak jak pisał misiu7911 225/40/19 może być ciekawszą alternatywą

Dzwoniłem też ma jedną ryśnietą, a wydawać 3500 praktycznie za same felgi i jedna do lakieru to bez sensu, co do rozmiaru to drążyłem ten temat
http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/43049-opony_letnie-49.html
i moje zdanie jest takie, że jeśli zamiennik to wyższym profilu.

Felgi sa w 100% identyczne jak oryginal Ti. W UK specjalisci od Alf sprzedaja je jako "oryginaly" Ti bo sa takiej samej jakosci.

Tomek

na jakiej podstawie tak twierdzisz? wyglądu? czy czegoś więcej?

Hej, czy ktoś wie czy felga RIAL Lugano Black pasuje do 159 2.4 TI Sportwagona? Słynny problem z dużymi zaciskami... skłaniałbym się najbardziej do 17... lub ewentualnie do 18, czy ktoś ma zamontowane takie felgi na 159 2.4?

Koledzy czy do 159 1.9 JTS podejdą mi felgi 17" 7,5j z ET 47??

Co do pierscienia to tak myslalem, że trzeba by go zastosować ale jeszcze jest inny problem felgi maja rozstaw 5x112, czy fakt, że zastosuje pierścień i śruby pływające nie będą się wykluczać??

kolega Dzixon mial takie Rial Lugano 18" ale na 2.2 JTS.Nie wiem czy do Ti 2.4 podejda.Mi sie one nie podobaja na 9
w jednej przymierzalni widziałem te alu w sumie wielu rozmiarach
więc tylko dopasować np 18" 8J ET 30 i z głowy
( no ale nie wiem jakie wymagania mają brembo w 159 )

Co do pierscienia to tak myslalem, że trzeba by go zastosować ale jeszcze jest inny problem felgi maja rozstaw 5x112, czy fakt, że zastosuje pierścień i śruby pływające nie będą się wykluczać??

Prawdopodobnie nie będzie sie wykluczać. Właśnie dzisiaj jadę przymierzać 18":
- ze zwiększonym otworem centrującym (konieczność założenia pierścieni centrujących),
- z otworami 5x112 (czyli trzeba dopasować odpowiednie śruby pływające)
- i z ET50 (prawdopodobnie trzeba będzie dopasować dystanse 10-15mm).
Opinie są różne, ogólnie na forum przynajmniej 3-4 osoby potwierdziły mi, że jeżdża minimum 1 sezon na śrubach pływających bez zadnych problemów.
Wulkanizator, do którego dzisiaj jade sam na takich jeździł i ma bardzo wielu klientów stosujących śruby pływające + pierścienie centrujące, którzy nie zgłaszali żadnych problemów. Mówimy też oczywiście o zdroworozsądkowych zastosowaniach np. zmiana z 5x110 do 5x112 tj. 2mm.

Nie, tyle tylko, że śruby muszą być dłuższe o grubość dystansu.
Pozdrawiam.
- Rafał

Dzięki wielkie za odpowedzi koledzy! Muszę jeszcze nakłonić gościa do zmiany ceny na bardziej mnie intersującą i może na sezon letni 159 stanie na nowych kapciach ;)

Prawdopodobnie nie będzie sie wykluczać. Właśnie dzisiaj jadę przymierzać 18":
- ze zwiększonym otworem centrującym (konieczność założenia pierścieni centrujących),
- z otworami 5x112 (czyli trzeba dopasować odpowiednie śruby pływające)
- i z ET50 (prawdopodobnie trzeba będzie dopasować dystanse 10-15mm).
Opinie są różne, ogólnie na forum przynajmniej 3-4 osoby potwierdziły mi, że jeżdża minimum 1 sezon na śrubach pływających bez zadnych problemów.
Wulkanizator, do którego dzisiaj jade sam na takich jeździł i ma bardzo wielu klientów stosujących śruby pływające + pierścienie centrujące, którzy nie zgłaszali żadnych problemów. Mówimy też oczywiście o zdroworozsądkowych zastosowaniach np. zmiana z 5x110 do 5x112 tj. 2mm.

a znasz kogos kto zalozyl np 4x100 na 5x110?lub inaczej niz o te 2mm roznicy?

a znasz kogos kto zalozyl np 4x100 na 5x110?lub inaczej niz o te 2mm roznicy?

Nie spotkałem sie z takim przypadkiem przeglądając fora czy pytając ludzi w temacie, ale wiem, że jest rozwiązanie - dystans zmieniający rozstaw śrub np. z 4x100 na 5x110. Dystans taki ma z tego co pamiętam 22mm lub 25mm, co przy ET w 159 wynoszącym 35, felga łączona z takim dystansem musiała by mieć ET odpowiednio 57 lub 60 w zależności od grubości takiego dystansu

nie przypuszczalem, ze kiedys sie z Toba zgodze, ale pasuje to jak swini kaganiec

Taka moda na tuning samochodów dzisiaj – kolor na felgach, często z przesadzonym rantem, kwiatki gdzieniegdzie, gleba. Niektórzy nie włożą butów sportowych do marynarki, a inni tak zrobią – bo dziś to jest w modzie. Każdy ma swój styl i samochód to w jakiś sposób odzwierciedla.

nie no felgi sa swietne ale nie w tym kolorze.Wybacz ale kolor katastrofa tyle, ze Tobie ma sie podobac.Pozdrawiam

No kolego jestem kolejny ktory sie zgadza z Twoja opinia,i tez mnie to dziwi:)zycie zaskakuje:)

Amortyzatory
Powrót