[159] Felgi, koła do 159 Brera - temat ogólny

Dzięki za info. A wchodzą do 18stek zaciski Brembo, czy potrzebny jest dystans ?

Gdyby ktoś sprzedawał 18stki to proszę na priv ;)
Do oryginalnych 18" wchodzą ( nawet do 17" ). Do nie ori niekoniecznie. Ja mam19" na 2cm dystansu i na styk jest.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Witam. Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Alfy i nowym użytkownikiem na tym forum:). Niestety do pełni szczęścia brakuje w moim samochodzie ładnych felg. Poprzedni właściciel dorzucił mi do auta dwie oryginalne 18" o symbolu: 156090610, niestety tylko dwie mu pozostały po kradzieży kół na parkingu:(. Wiem, że felgi były produkowane w Polsce i montowane w autach pod koniec produkcji i są trudno dostępne na rynku wtórnym. Jednak bardzo chciałbym, aby auto dostało jeszcze dwie takie felgi. Może ktoś z forumowiczów orientuje się, gdzie można dostać, szukać tego wzoru? Może ktoś posiada i nie są mu do końca potrzebne?

Panowie, co myślicie o czymś takim do 159?

aluett.jpg

Aluett Typ 16 8x18 ET 38. Felgi z Opla Astry III, więc średnica pierścienia i rozstaw śrub powinien być ok.
Zastanawiam się tylko, czy fakt, że w AR są śruby 14 a w Oplu 12 nie będzie problemem. Otwory powinny chyba być na tyle duże, żeby dało się to przykręcić do Alfy?
Mam Polifta z małymi brembo, myślę, że takie ET i szerokość wystarczą, żeby felga się zmieściła :)

z otworami loteria, najwyzej rozwiercisz wiertlem 15mm. male brembo nie takie male jest, wiec moze sie okazac ze i tak jakis maly dystans jest potrzebny i dluzsze sruby, pytanie czy to problem dla Ciebie?

Panowie, co myślicie o czymś takim do 159?

Pokaż załącznik 242743

Aluett Typ 16 8x18 ET 38. Felgi z Opla Astry III, więc średnica pierścienia i rozstaw śrub powinien być ok.
Zastanawiam się tylko, czy fakt, że w AR są śruby 14 a w Oplu 12 nie będzie problemem. Otwory powinny chyba być na tyle duże, żeby dało się to przykręcić do Alfy?
Mam Polifta z małymi brembo, myślę, że takie ET i szerokość wystarczą, żeby felga się zmieściła :)

Na wygląd całkiem fajne. Po moim doświadczeniach proponuje zrobić przymiarkę ze względu na hamulce.

[MENTION=70649]Kruk[/MENTION]u, tak to jest ten model, tylko moje nie są czarne, chociaż takie wyglądają jeszcze lepiej

Na wygląd całkiem fajne. Po moim doświadczeniach proponuje zrobić przymiarkę ze względu na hamulce.

Kurcze też chętnie bym przymierzył, ale jestem z podkarpacia, a felgi są w miejscowości Kieźliny w Kujawsko-Pomorskim :/ Jest może ktoś z tamtych stron z małymi brembo i mógłby podjechać to zmierzyć? Za paliwo oczywiście zwrócę :)

już nie chce komentować wypowiedzi poprzedników...

po pierwsze to nie są Oplowskie felgi tylko Aluett i jak to felgi niezależnych producentów są tak robione żeby śruba 14 weszła - dla docisku felgi do piasty jest ważna powierzchnia docisku kołnierza śruby do powierzchni felgi, a nie to czy ma dziure na M12 czy M14.

po drugie:

Felgi z Opla Astry III, więc średnica pierścienia i rozstaw śrub powinien być ok.

to że jeździły na Astrze nie znaczy że to 5x110 - widzisz ogłoszenie to byś się zapytał właściciela a nie zgadywał,
a tym bardziej skoro to nie jest produkt Opla to centrowanie na 99,9% jest większe niż powinno być

po trzecie

Mam Polifta z małymi brembo, myślę, że takie ET i szerokość wystarczą, żeby felga się zmieściła

nie wiem o czym ty myślisz, ale ET felgi i jej szerokość nie mają nic wspólnego z tym czy pasuje na BREMBO

po czwarte:
do tej pory żadna felga tej marki jaką mierzyłem, nie pasowała na BREMBO bez dystansów, bo poprostu nie produkują wg specyfikacji "BREMBO friendly", jak akurat będą pasowały to będzie to przypadek a nie reguła..

po piąte:
na małe BREMBO trudniej znaleźć pasujące felgi niż na duże, bo jest bliżej środka obrotu koła, a szerokość dużego i małego BREMBO jest taka sama -> więc wnętrze ramion felgi musiałoby wcześniej odsuwać się na zewnątrz niż w przypadku dużego BREMBO

Tak jak Prezes napisał. Tylko jak cena jest dobra to czego sie boicie tych dystansow, pierscieni centrujacych itd. Ja mam kumulacje jak w totolotku nawet na zimę bo felgi 5x112 na dystansie ,pierscieniu i srubach pływających. Rozwiazania stosowane nawet w motorsporcie wiec zamuł z 1,9 czy 2,4 tez to ogarnie.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

po pierwsze to nie są Oplowskie felgi tylko Aluett i jak to felgi niezależnych producentów są tak robione żeby śruba 14 weszła - dla docisku felgi do piasty jest ważna powierzchnia docisku kołnierza śruby do powierzchni felgi, a nie to czy ma dziure na M12 czy M14.

po drugie:

to że jeździły na Astrze nie znaczy że to 5x110 - widzisz ogłoszenie to byś się zapytał właściciela a nie zgadywał,
a tym bardziej skoro to nie jest produkt Opla to centrowanie na 99,9% jest większe niż powinno być

po trzecie

nie wiem o czym ty myślisz, ale ET felgi i jej szerokość nie mają nic wspólnego z tym czy pasuje na BREMBO

po czwarte:
do tej pory żadna felga tej marki jaką mierzyłem, nie pasowała na BREMBO bez dystansów, bo poprostu nie produkują wg specyfikacji "BREMBO friendly", jak akurat będą pasowały to będzie to przypadek a nie reguła..

po piąte:
na małe BREMBO trudniej znaleźć pasujące felgi niż na duże, bo jest bliżej środka obrotu koła, a szerokość dużego i małego BREMBO jest taka sama -> więc wnętrze ramion felgi musiałoby wcześniej odsuwać się na zewnątrz niż w przypadku dużego BREMBO

Rozstaw 5x110 ET38, pierścien 65.1 sprawdziłem w specyfikacji producenta po numerze KBA i nabitych na feldze numerach.

Co do śruby i jej średnicy to nie do końca jestem pewny. Felgi te które wrzuciłem mają kilka różnych wersji. Nawet w wersji 5x110 trafiają się takie, w których są otwory pod śruby M12 i M14.

Co do ET, to szanuję Twoje doświadczenie z pasowaniem felg, ale wg. mnie ET w jakiś tam sposób wpływa na to, jak felgi siadają na piaście i czy nie trą o zacisk. Nie mówię, że to jedyny wyznacznik, ale jest to jakiś punkt odniesienia :)

Podrzucam screena z karty produktu. Widać jak byk, że jest podział na wersję pod M12 i M14, przy takiej samej szerokości ET i rozstawie śrub :)

felgi1.PNG

felgi alfa.PNG

felgi opel.PNG

Co do ET, to szanuję Twoje doświadczenie z pasowaniem felg, ale wg. mnie ET w jakiś tam sposób wpływa na to, jak felgi siadają na piaście i czy nie trą o zacisk. Nie mówię, że to jedyny wyznacznik, ale jest to jakiś punkt odniesienia

żaden wyznacznik i żaden punkt odniesienia. Felga to nie kawałek drutu, że możesz kupować z metra bieżącego i tak uciąć żeby felga pasowała na zacisk...

Podrzucam screena z karty produktu. Widać jak byk, że jest podział na wersję pod M12 i M14, przy takiej samej szerokości ET i rozstawie śrub

jak byk to tu widać że są kompatybilne z wymienionymi "śrubami", a nie jest tam napisane jakie te felgi mają "otwory"...

Co do ET, to szanuję Twoje doświadczenie z pasowaniem felg, ale wg. mnie ET w jakiś tam sposób wpływa na to, jak felgi siadają na piaście i czy nie trą o zacisk. Nie mówię, że to jedyny wyznacznik, ale jest to jakiś punkt odniesienia

żaden wyznacznik i żaden punkt odniesienia. Felga to nie kawałek drutu, że możesz kupować z metra bieżącego i tak uciąć żeby felga pasowała na zacisk...

Podrzucam screena z karty produktu. Widać jak byk, że jest podział na wersję pod M12 i M14, przy takiej samej szerokości ET i rozstawie śrub

jak byk to tu widać że są kompatybilne z wymienionymi "śrubami", a nie jest tam napisane jakie te felgi mają "otwory"...

Troche tego stwierdzenia nie rozumiem, osoby ktore skomentowaly odnosnie tych felg to ja i [MENTION=2758]kobe83[/MENTION]. Nie wiem gdzie nasze krotkie wypowiedzi sa rozbiezne z Twoja? Wiem ze masz ogromne doswiadczenie z felgami, ale my chyba tez udzielilismy dobrej odpowiedzi? A jak nie to nas oswiec prosze.

z otworami loteria,

żadna loteria - niezależny producent to otwór pod M14

male brembo nie takie male jest

jest jeszcze gorsze w doborze felg.

Po moim doświadczeniach proponuje zrobić przymiarkę ze względu na hamulce.

nie zaszkodzi, ale na 99,9% nie wejdzie, a po zdjęciach z karty charakterystyki które wrzucił [MENTION=77323]glock86[/MENTION] widać że na 100% nie będzie pasować.

to nie sa rozbierznosci. otowry to moze sobie sprawdzic w katalogu, poprosic sprzedajacego o pomiar itp, ja tego mu nie bede sprawdzal wiec napisalem ze jakby nawet byly mniejsze to rozwierci - zaden problem. wg Twojej odpowiedzi nie musi, fajnie. male brembo napisalem ze nie jest male - tak sie je potocznie nazywa ze wzgledu na mniejsze tarcze - sam przygladalem sie u kumpla w 2.0JTDm kiedys I miejsca do felgi to tam bylo tyle samo co w mojej TBi a tez jest w innym miejscu wiec jak najbardziej moze sie okazac ze felga nieoryginalna ktora pasuje na duze brembo nie spasuje na male - takie przypadki znam chocby z Giuli gdzie do bida wersji ktos probowal zalozyc felgi z Quadrifoglio - nie weszly bo wlasnie zacisk byl zbyt blisko osi kola I ramiona w tych felgach byly najprawdopodobniej inaczej wyprofilowane niz w felgach dla wersji nie-Q.

Ty masz wieksza wiedze I doswiadczenie, wiec potrafisz precyzyjnie lub z dosc duzym prawdopodobienstwem okreslic czy felga spasuje czy nie, my jako tylko zwykli, moze torche doswiadczeni uzytkownicy, jestesmy w stanie zwrocic uwage na prawdopodobne problem czy bledy w zalozeniach pytajacego, I to zrobilismy. bledow szczegolnych nie popelnilismy, ale Ty tak skomentowales nasze posty jakbysmy wypisali tylko stek bzdur. troche sie odechciewa odpowiadac jak od razu za male braki mozna zostac zruganym. a nie wystarczylo uzupelnic naszych odpowiedzi zamiast nas lekko zbesztac?

Nie chcę się tutaj kłócić, ale jak zakładasz dystans pod felgę, to nie zmieniasz czasem ET całego układu? 10mm dystansu to 10mm zmiany ET zestawu felga-dystans.

male brembo napisalem ze nie jest male - tak sie je potocznie nazywa ze wzgledu na mniejsze tarcze - sam przygladalem sie u kumpla w 2.0JTDm kiedys I miejsca do felgi to tam bylo tyle samo co w mojej TBi a tez jest w innym miejscu wiec jak najbardziej moze sie okazac ze felga nieoryginalna ktora pasuje na duze brembo nie spasuje na male - takie przypadki znam chocby z Giuli gdzie do bida wersji ktos probowal zalozyc felgi z Quadrifoglio - nie weszly bo wlasnie zacisk byl zbyt blisko osi kola I ramiona w tych felgach byly najprawdopodobniej inaczej wyprofilowane niz w felgach dla wersji nie-Q.

napisałem to konkretnie w jednym zdaniu:

na małe BREMBO trudniej znaleźć pasujące felgi niż na duże, bo jest bliżej środka obrotu koła, a szerokość dużego i małego BREMBO jest taka sama

bledow szczegolnych nie popelnilismy

gdzie napisałem ze popełniliście?

ale Ty tak skomentowales nasze posty jakbysmy wypisali tylko stek bzdur. troche sie odechciewa odpowiadac jak od razu za male braki mozna zostac zruganym. a nie wystarczylo uzupelnic naszych odpowiedzi zamiast nas lekko zbesztac?

co ty bierzesz...?

- - - Updated - - -

Nie chcę się tutaj kłócić, ale jak zakładasz dystans pod felgę, to nie zmieniasz czasem ET całego układu? 10mm dystansu to 10mm zmiany ET zestawu felga-dystans.

dystans zmienia ET "układu" nie "felgi"

wniosek?

ET felgi " g**** " Ci powie czy siądzie na BREMBO...

Amortyzatory
Powrót