• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Felgi, koła do 159 Brera - temat ogólny

Oryginalne 19" z Giulii o tym wzorze i szerokości 8", ET 33 nie wchodzą na duże brembo (czyt. 330mm), więc obawiam się, że ta felga też nie wejdzie...
Pozdrawiam.
- Rafał
Sprzedawca sprawdzał w katalogu producenta,niby powinno być ok ale.....,w tym temacie był już wątek o tych felgach podobno dystans 0.5 wystarczy.
Rafał ale ori 19 z Giulii 8j wchodzą z dystansem pod duże brembo czy w ogóle? skoro 8.5j ,et 34 z Giulii Q pasują, to do ori 8j potrzebny dystans 10-15mm, dobrze myślę?

Z dystansem napewno wejdą. Tez się interesowałem ta felga u innego sprzedawcy który mówił mi ze trzeba dystans 5-10mm.

Ostatnia edycja:
Sprzedawca sprawdzał w katalogu producenta,niby powinno być ok ale.....,w tym temacie był już wątek o tych felgach podobno dystans 0.5 wystarczy.
Rafał ale ori 19 z Giulii 8j wchodzą z dystansem pod duże brembo czy w ogóle? skoro 8.5j ,et 34 z Giulii Q pasują, to do ori 8j potrzebny dystans 10-15mm, dobrze myślę?
Tak, ori 19" z Giullii 8" ET33 wchodzą na brembo 330mm, pod warunkiem, że będzie dystans. Ja mam takie. Dystans powinien wystarczyć 5mm, ale ja mam chyba 10mm.
Pozdrawiam.
Rafał

Ostatnia edycja:
Witam. A ja mam pytanko jako początkujący. Mam felgi 18 i kupiłem opony 245/40 ... będą pasowały ? bo samochód stoi na wymianie sanek z przodu, sprężyn bo była jedna pęknięta i tuleji tylnich wahaczy ... no i koleś mi dzwoni, że mam nie wymiarowe opony i mogą trzeć ... ?

Witam. A ja mam pytanko jako początkujący. Mam felgi 18 i kupiłem opony 245/40 ... będą pasowały ? bo samochód stoi na wymianie sanek z przodu, sprężyn bo była jedna pęknięta i tuleji tylnich wahaczy ... no i koleś mi dzwoni, że mam nie wymiarowe opony i mogą trzeć ... ?
Bo to prawda, opony masz o rozmiar szersze niż przewidział producent. Jednak jeśli Twoje felgi są fabryczne, albo mają fabryczne parametry, czyli szerokość 8" i ET41, to opony w rozmiarze 245/40/18 nie będą stanowić problemu i nic nie będzie ocierać.
Pozdrawiam.
- Rafał

Ja miałem 245/35/19 na felgach 19/9 ET35 i nic nie tarło

Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50L przy użyciu Tapatalka

IMG_20191217_154806.jpgIMG_20191217_154916.jpgIMG_20191217_154941.jpgIMG_20191217_155140.jpg
Chińczyki założone) Pod duże brembo do tych felg potrzebny jest dystans 0.5mm,wolałem bardziej baloniasto i wybrałem opony 225 45 19,póki co w 4 osoby nic nie obciera.Zdjęcia robione kalkulatorem w realu felgi są większe.Dzięki za pomoc

Ostatnia edycja:
nie ,zebym sie czepiał, ale po co w ogóle dystans , skoro tylko 0,5mm

Bez dystansu podczas obracania kołem, żebro łapie końcówkę zacisku o 1-1.5mm.

[MENTION=12645]Czarny_28[/MENTION]

Bo to chińskie felgi a zdjęcia robione chińskim kalkulatorem :D Widziałem oryginalne i według mnie to są kopie jeśli chodzi o wygląd a że zdjęcia koślawe.....

Bez dystansu podczas obracania kołem, żebro łapie końcówkę zacisku o 1-1.5mm.

[MENTION=12645]Czarny_28[/MENTION]

Bo to chińskie felgi a zdjęcia robione chińskim kalkulatorem :D Widziałem oryginalne i według mnie to są kopie jeśli chodzi o wygląd a że zdjęcia koślawe.....

Tez widziałem ori nie raz. Nie wiem czy wina tylko zdjęć ale no kiepsko to wyglada

Jakby ktoś szukał, to mam ładne szprychy do 159 ;)

https://www.olx.pl/oferta/felgi-kola-5x112-19-cali-aez-valencia-felgi-z-oponami-CID5-IDCMD78.html
97.jpg

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

$_3 (1).jpg

Jak się nazywają te felgi i czy w tym kraju są dostępne jako 19'?

$_4.JPG
$_3.JPG

Jak szły tylko do Brera/Spider to raczej nie do kupienia. Szkoda.

Ostatnio widziałem na ebay nowe... cena około 6k

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

- - - Updated - - -

ALFA ROMEO Brera Spider 159 19" ALLOY Wheels Genuine PRODRIVE WHEELS 46003037
£899,00
Ok. 4 488,92 zł
Proszę ;)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót