• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Felgi, koła do 159 Brera - temat ogólny

Co myślicie o takiej feldze?
300.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Czy jest ktoś kto był by w stanie graficznie zrobić grafit na tych felgach ?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Witam wszystkich mam pytanie, chce kupic 19 do brery. Czy rozmiar Przód: 8,5J ET34, Tył: 10J ET41 bedzie git?? Nie bedzie ocierac??. Lato i opony 235/40/19 oraz 255/35/19

Z gory dziekuje.

Producenci używają farb satynowych lub na wysoki połysk, kod lakieru będzie ciężko znaleźć.
Pomaluj proszkowo, zapłacisz 500-600 zł i masz spokój na lata. Pozdrawiam

Witam
To mój pierwszy post na forum chociaż wiernym czytelnikiem jestem od lat ;)
Chce kupić felgi tomason tn23 18/8 et 33 i po przewałkowaniu tego tematu wciąż mam pewne wątpliwości:
1. Czy felgi spasują bez problemu, zwykły zacisk i zawias seria
2. Jakie opony najlepiej dobrać 225/45 czy katalogowo 235/45
3. Czy na standardowym zawiasie na fegach 18 auto nie wygląda dziwnie
4. I czy waszym zdaniem ten wzór pasuje do 159

Dzięki z góry za odpowiedź =D

Załączniki

• FELGI-TOMASON-TN23-8x18-5x112-ET35-ANT.jpeg
    FELGI-TOMASON-TN23-8x18-5x112-ET35-ANT.jpeg
    72.5 KB · Wyświetleń: 23
Ostatnia edycja:
Ad.1
Na zwykłym zacisku przy tym ET nie powinno obcierać ale to wszystko zależy od wyprofilowania ramion.
Ad.3
Mam standardowy zawias i felgi 18". Jest całkiem ok.
Ad.4
Uważam, że są to bardzo ładne felgi i wzór będzie pasował.

Ostatnia edycja:
Witam
To mój pierwszy post na forum chociaż wiernym czytelnikiem jestem od lat ;)
Chce kupić felgi tomason tn23 18/8 et 33 i po przewałkowaniu tego tematu wciąż mam pewne wątpliwości:
1. Czy felgi spasują bez problemu, zwykły zacisk i zawias seria
2. Jakie opony najlepiej dobrać 225/45 czy katalogowo 235/45
3. Czy na standardowym zawiasie na fegach 18 auto nie wygląda dziwnie
4. I czy waszym zdaniem ten wzór pasuje do 159

Dzięki z góry za odpowiedź =D

Na str. Tomasona masz konfigurator felg i można sobie je przymierzyć do swojego car.
Pozdrawiam.
https://tomason-shop.de/de/konfigurator#153734878!F66EFBD

Na str. Tomasona masz konfigurator felg i można sobie je przymierzyć do swojego car.
Pozdrawiam.
https://tomason-shop.de/de/konfigura...734878!F66EFBD

Spróbowałem konfigurować do mojej Giulietty Veloce i ten konfigurator nie rozróżnia wyrażnie rodzaju hamulców. Niby do 1,75 241KM, ale ET 30 a powinno być 41, więc nie byłbym pewien czy aby na pewno będą pasować ... [MENTION=85732]DelWojto[/MENTION] , ja bym na Twoim miejscu w sprawie felg zwrócił się do użytkownika [MENTION=248]alces1[/MENTION]. Rafał dobrał mi felgi bezbłędnie, a ile ja się przedtem nadzwoniłem, nakonfigurowałem ...

Spróbowałem konfigurować do mojej Giulietty Veloce i ten konfigurator nie rozróżnia wyrażnie rodzaju hamulców. Niby do 1,75 241KM, ale ET 30 a powinno być 41, więc nie byłbym pewien czy aby na pewno będą pasować ... [MENTION=85732]DelWojto[/MENTION] , ja bym na Twoim miejscu w sprawie felg zwrócił się do użytkownika [MENTION=248]alces1[/MENTION]. Rafał dobrał mi felgi bezbłędnie, a ile ja się przedtem nadzwoniłem, nakonfigurowałem ...
ET nie jest wykladnikiem. Jak masz Brembo to trzeba mierzyc. Druga sprawa że im mniejsze ET tym bardziej wysunieta felga . W przypadku Brembo jednak podstawa to wyprofilowanie ramion od środka felgi. Jedne felgi ET41 wejdą a inne nie. Tomason TN1 19/8,5ET30 potrzebuje przy ET30 ok 8mm dystansu a teoretycznie według oryginalnej felgi powinien wejść. Ramiona felgi są wklęsłe i tu rodzi sie problem z Brembo

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Ile powinny ważyć dobre felgi w rozmiarze 18"?. Przyszły do mnie właśnie felgi w tym rozmiarze i jestem zaskoczony że waga ich to 6.6KG. a są to tzw. podróbki.

Ile powinny ważyć dobre felgi w rozmiarze 18"?. Przyszły do mnie właśnie felgi w tym rozmiarze i jestem zaskoczony że waga ich to 6.6KG. a są to tzw. podróbki.

felgi dobrej firmy , juz nuie koniecznie aluminiowe ,moga tyle wazyc, normalna 18 ma srednio 12 kg

Jakbys widzial jak taki typowy chinczyk peknie to bys juz wiedzial skąd ta waga. Mercedes robil testy repliki felgi AMG , ktora na tescie pękła. Struktura tego stopu aluminium byla jak czekolada bąbelkowa - wiecej powietrza jak alu :)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

felgi dobrej firmy , juz nuie koniecznie aluminiowe ,moga tyle wazyc, normalna 18 ma srednio 12 kg

I moje właśnie tyle ważą ( 12 KG ) :). Zasugerowałem się tym co piszę na feldze. A tyle może waży oryginał:).

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót